Menu

Onderdeel van Pixfactory

Wat is fasedetectie?

Scherpstellen kon vroeger alleen met de hand. Dat kan nog, maar het is ook mogelijk de camera dit automatisch te laten doen met behulp van de autofocus (AF). Bij spiegelreflexcamera's zit daar een slim mechanisme achter, gebaseerd op fasedetectie. Met veel technisch vernuft is de camera in staat te beoordelen of het binnenvallend beeld scherp is of niet. Fijn voor de fotograaf die dit precaire klusje graag aan zijn toestel overlaat.
Dankzij fasedetectie is het mogelijk haarscherpe foto's van voorbij vliegende vogels te maken. Fotograaf: Ron Poot

Voor de goede orde: naast fasedetectie zijn er ook nog contrastdetectie en een hybride mechanisme die helpen bij het automatisch scherpstellen. Fasedetectie is op dit moment (nog) de standaard en daarover gaat dit artikel.

Ergens diep onderin je camera zit een autofocus module. Deze module zorgt ervoor dat je lens een signaaltje krijgt dat hij de scherpte moet bijstellen en hoeveel. Maar hoe weet deze module dat?

Het licht dat door de lens binnenkomt valt op de spiegel in het camerahuis, zodat je via de spiegel het onderwerp kunt zien in de zoeker. Echter, in de spiegel zit ook een lichtdoorlatend deel en dat zorgt ervoor dat het beeld ook nog op een tweede kleinere spiegel terecht komt. Deze staat haaks op de grote spiegel en stuurt het licht naar onderen, naar de autofocus module. Daar gaat de autofocus module beoordelen of het binnenkomend beeld scherp is.

In de autofocus module zitten lichtgevoelige sensoren. Het licht dat van autofocuspunten komt (de blokjes die je ziet als je door de zoeker kijkt) komt op een groepje bijeen gelegen sensoren terecht. Elk autofocuspunt heeft een eigen groepje van minimaal twee sensoren. Bij een scherp beeld krijgen die sensoren exact hetzelfde beeld binnen, ze zijn dan in fase. Als het beeld op het autofocuspunt onscherp is, krijgen de sensoren een verschillend beeld, ze zijn niet in fase. Pijlsnel analyseert de autofocus module deze verschillen en berekent hoe de lens bijgesteld moet worden. Een enkele meting is al voldoende om deze berekening goed uit te kunnen voeren. Fasedetectie gaat daardoor heel snel.

De moderne lenzen hebben een motor in zich die zorgt voor het bijstellen van de lens. Bij oudere camera’s zit deze motor in het camerahuis zelf. Deze motor ontvangt het signaal van de autofocus module uit de camera en doet zijn werk. Scherpstellen! Hoe sneller de motor, hoe vlotter dit voor elkaar is.

Het moge duidelijk zijn dat dit een feilloze afstelling vereist van alle samenwerkende onderdelen in je camera. Een indrukwekkend stukje techniek om voor elkaar te krijgen dat je razendsnel een superscherp beeld krijgt!

Meer weten:

Lees voor meer informatie het uitgebreide artikel “Hoe werkt autofocus” van Johan Elzenga in Natuurfotografie Magazine editie 44.

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: