Hoe je te werk gaat bij focus stacking staat nader uitgelegd in het artikel van Paul van Hoof op deze site.
Aandachtspunten en tips bij focus stacking zijn:
- zorg dat je camera onbeweeglijk op statief staat. Focus stacking uit de hand of zelfs vanaf een rijstzak is tot mislukken gedoemd omdat je bij het verschuiven van de scherpstelring of het indrukken van de ontspanknop al snel je camera iets verschuift.
- zorg dat je onderwerp gedurende het maken van de fotoserie onbeweeglijk is. Als je camera onbeweeglijk staat en je model beweegt, bijvoorbeeld door de wind, krijg je een serie foto’s die niet alleen in scherpte verschillen maar ook in beeld. Het computerprogramma kan deze onmogelijk samenvoegen tot een geheel.
- Om beweging van de camera nog beter te voorkomen kun je gebruik maken van ontspanvertraging (de camera maakt de opname bijvoorbeeld 2 seconden na indrukken), opgeklapte spiegel (bij sommige spiegelreflexcamera’s een optie) en gebruik van afstandsbediening.
- Het veranderen van scherpte kan met de scherpstelring, maar er is ook een alternatief. Dat is het gebruik van een macro instelslede, ook wel scherpstelslede genoemd. Via de instelslede kun je de camera voor- en achteruit bewegen en zo verander je het scherpstelpunt. Je bevestigt de instelslede onder je camera en vervolgens op het statief. Bij het maken van de fotoserie schuif je na elke foto de camera via de instelslede een heel klein beetje naar voren (of achteren).
- Als alternatief voor een dure instelslede kun je soms ook gebruik maken van een snelkoppelingsplaat voor dit doel.
- Veel gebruikte software voor focus stacking: Photoshop, Helicon Focus en Combine ZM.


Meer weten?
Focus stacking, uitleg door Paul van Hoof
Cursus op Zoom.nl over focus stacking in Photoshop
Helicon software voor focus stacking
Combine ZM freeware voor Windows
Wikipedia (Engels) met uitleg en verwijzing naar software
Focus stacking instructiefilms op YouTube
6 reacties