HOME < INSPIRATIE < FOTO WIKI
Foto Wiki

Wat is focus stacking?

Focus stacking is een manier om de scherptediepte in je foto’s te vergroten. Het komt er op neer, dat je een reeks foto’s neemt die net op een iets verschillend punt zijn scherp gesteld. In een computerprogramma kun je ze samenvoegen (stacken = stapelen) tot één foto waarin alles scherp is. Het toepassen van deze techniek gebeurt dus op twee momenten. Allereerst bij het maken van de opname, door een reeks foto’s te maken met steeds een kleine verschuiving in scherpstelpunt. Ten tweede achter de computer met een programma dat al deze foto’s samenvoegt tot één nieuwe scherpe foto.

focus stacking
Hoed en steel beide helemaal scherp dankzij focus stacking. Fotograaf: Ron Poot

Hoe je te werk gaat bij focus stacking staat nader uitgelegd in het artikel van Paul van Hoof op deze site.

Aandachtspunten en tips bij focus stacking zijn:

 • zorg dat je camera onbeweeglijk op statief staat. Focus stacking uit de hand of zelfs vanaf een rijstzak is tot mislukken gedoemd omdat je bij het verschuiven van de scherpstelring of het indrukken van de ontspanknop al snel je camera iets verschuift.
 • zorg dat je onderwerp gedurende het maken van de fotoserie onbeweeglijk is. Als je camera onbeweeglijk staat en je model beweegt, bijvoorbeeld door de wind, krijg je een serie foto’s die niet alleen in scherpte verschillen maar ook in beeld. Het computerprogramma kan deze onmogelijk samenvoegen tot een geheel.
 • Om beweging van de camera nog beter te voorkomen kun je gebruik maken van ontspanvertraging (de camera maakt de opname bijvoorbeeld 2 seconden na indrukken), opgeklapte spiegel (bij sommige spiegelreflexcamera’s een optie) en gebruik van afstandsbediening.
 • Het veranderen van scherpte kan met de scherpstelring, maar er is ook een alternatief. Dat is het gebruik van een macro instelslede, ook wel scherpstelslede genoemd. Via de instelslede kun je de camera voor- en achteruit bewegen en zo verander je het scherpstelpunt. Je bevestigt de instelslede onder je camera en vervolgens op het statief.  Bij het maken van de fotoserie schuif je na elke foto de camera via de instelslede een heel klein beetje naar voren (of achteren).
 • Als alternatief voor een dure instelslede kun je soms ook gebruik maken van een snelkoppelingsplaat voor dit doel.
 • Veel gebruikte software voor focus stacking: Photoshop, Helicon Focus en Combine ZM.
Macro opname van dikkopmos met diafragma f/4. Slechts twee van de sporenkapsels in het midden zijn scherp. Fotograaf: Ron Poot

 

Focus stack van vijf opnames. Alle sporenkapsels in het midden zijn nu scherp. Fotograaf: Ron Poot

Meer weten?

Focus stacking, uitleg door Paul van Hoof

Cursus op Zoom.nl over focus stacking in Photoshop

Helicon software voor focus stacking

Combine ZM freeware voor Windows

Wikipedia (Engels) met uitleg en verwijzing naar software

Voorbeelden van Paul Heijink

Focus stacking instructiefilms op YouTube

 

Deel dit artikel


6
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Thymen de Groot op 21 februari 2020 om 17:01

  Ron Bedankt voor je uitleg. Ik heb het programma besteld. Maar ik weet niet naar welk banknummer ik het bedrag moet overmaken. Ik heb een mail ontvangen. Maar kan hier niet wijs uit worden. Thymen.

 2. Door Thymen de Groot op 17 februari 2020 om 18:48

  Ik heb Helicon focus op mijn computer sinds kort. Maar dit schijnt maar 30 dagen geldig te blijven. De dagen teller tikt af. Weet u misschien hoe dat verder gaat?

  1. Dag Thymen, de trialversie is maar 30 dagen geldig en je krijgt dan ook nog een watermerk door je beeld. Voor de echte versie moet je je registreren (“purchase”)en een bedrag betalen (min $30 voor een jaar). Je krijgt een activeringscode toegestuurd en dan kun je het gebruiken. Zie website heliconsoft.com
   Groet, Ron

 3. Misschien goed om ook even te vermelden dat er steeds meer camera’s op de markt komen waar een stacking-functie op zit. Nadat je bij zo’n camera zelf hebt ingesteld hoeveel opnames je maken wilt, met welk verschil in diepte, maakt de camera zelf de opnames. Er zijn zelfs camera’s die er daarna zelf één gecombineerde foto van maken! Meerdere merken leveren deze camera’s: Olympus, Panasonic, Lumix.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *