Menu

Onderdeel van Pixfactory

Wat is HEIF en waarom zou je het gebruiken?

De nieuwste camera’s van Canon en Sony kunnen fotograferen in HEIF-formaat, naast het vertrouwde jpeg en raw. Wat is HEIF, en waarom zou je het (niet) gebruiken?
HEIF is nuttig voor foto’s met een groot dynamisch bereik.
HEIF is nuttig voor foto’s met een groot dynamisch bereik. Fotograaf: Othmar Lehner/Unsplash

HEIF staat voor High Efficiency Image File Format. Het is een bestandsformaat voor het opslaan van digitale afbeeldingen, net zoals jpeg of tiff. Er zijn wel wat verschillen met het vertrouwde jpeg-formaat. De belangrijkste is dat HEIF-bestanden 10-bits zijn, wat betekent dat ze meer informatie bevatten dan jpeg-bestanden, die 8-bits zijn.

In een jpeg-bestand gebruikt elke pixel 8 bits om de helderheidswaarde van een kleurkanaal te beschrijven. 8 bits komt overeen met 256 verschillende helderheidswaarden (2 tot de 8ste). En omdat elke pixel uit drie kleurkanalen (rood, groen en blauw) bestaat, kan een pixel in een jpeg-bestand 16,7 miljoen verschillende kleuren hebben (256 x 256 x 256).

In een 10-bit HEIF-bestand zijn er per kleurkanaal 1024 helderheidswaarden mogelijk (2 tot de 10de), voor in totaal meer dan een miljard verschillende kleuren. HEIF-bestanden kunnen daardoor een groter dynamisch bereik vastleggen dan jpeg-bestanden (maar minder dan een raw-bestand, dat typisch met 12 of 14 bit werkt).

Een HEIF-bestand is kleiner dan een vergelijkbaar jpeg-bestand.
Een HEIF-bestand is kleiner dan een vergelijkbaar jpeg-bestand. Fotograaf: Zoner

Efficiënter

Op een gewone monitor zal je het verschil tussen 8 bits en 10 bits niet merken, omdat een monitor ook maar 16,7 miljoen kleuren kan weergeven. Maar dankzij de 10-bit kleurinformatie kun je HEIF-foto’s wel beter bewerken dan jpeg-bestanden. Je hebt minder kans op storende artefacten als je met de helderheid of kleuren gaat schuiven.

Heb je een (dure) HDR-monitor, dan kan je het verschil tussen jpeg en HEIF wel met het blote oog zien. Een HDR-monitor kan immers meer helderheidswaarden weergeven dan een klassiek 8-bit SDR-beeldscherm.

Hoewel HEIF-bestanden veel meer kleurgegevens bevatten, zijn ze ongeveer even groot of zelfs kleiner dan vergelijkbare jpeg-bestanden. HEIF-bestanden gebruiken namelijk efficiëntere compressie-algoritmes dan jpeg (vandaag de ‘high efficiency’ in de naam).

Verder kan een HEIF-bestand ook andere media bevatten dan een enkele afbeelding, zoals een reeks foto’s, een korte video of audio.

Nadelen

Ondanks deze voordelen zijn er ook wat nadelen als je met HEIF-bestanden werkt. In het begin was er bijna geen software die het formaat kon lezen, zodat je ze eerst moest omzetten naar jpeg als je ze wou bewerken. Dat is inmiddels wel verbeterd: Photoshop, Lightroom, Affinity Photo en Zoner Photo Studio X kunnen HEIF-bestanden bewerken. Maar er zijn nog steeds heel wat programma’s die dat niet kunnen. Als je je foto’s aanlevert, vraag dan altijd of de ontvanger wel met HEIF kan werken.

Je kan een HEIF-bestand ook niet zomaar op een website plaatsen, omdat browsers het niet kunnen weergeven. Je moet ze eerst omzetten naar een geschikt formaat zoals jpeg of png. Hetzelfde geldt voor hardware zoals fotokiosks: die lusten nog geen foto’s in HEIC-formaat.

Welke camera’s?

Het HEIF-formaat werd eerst gebruikt in smartphones (Apple iPhone 7 en later) maar duikt ook steeds vaker op in camera’s. Ondermeer de Canon EOS-1D X Mark III, EOS R3, EOS R5 en EOS R6, de Sony α1, α7 IV, α7S III, α7R V, ZV-E1, en de Fujifilm X-H2S en X-H2S kunnen afbeeldingen vastleggen in 10-bits HEIF-formaat. Bij de Canon R-camera’s moet je daarvoor de optie HDR PQ in het menu activeren.

Als je HDR PQ activeert, bewaren recente Canon-camera’s de opnames als HEIF of raw.
Als je HDR PQ activeert, bewaren recente Canon-camera’s de opnames als HEIF of raw. Fotograaf: Canon

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: