Menu

Wat is hyperfocale afstand?

Bij het fotograferen van landschappen kun je soms worstelen met de scherpte in je foto. Hoe kun je zoveel mogelijk van voor tot achter scherp in beeld krijgen? Het antwoord hierop krijg je door het berekenen van de hyperfocale afstand. Dit is de kleinste afstand waarop je je objectief instelt, waarbij je onderwerpen op oneindige afstand nog net als voldoende scherp ervaart.
hyperfocale afstand
In een dergelijk landschap wil je dat de heide en stenen van de voorgrond, maar ook de bergen in de achtergrond mooi scherp zijn. Fotograaf: Bob Luijks

De hyperfocale afstand is dus niet hetzelfde als je objectief op oneindig instellen. Als je dat wel doet, mis je onnodig scherpte in de voorgrond. Je stelt dus scherp op een punt dichterbij, ergens tussen oneindig en de minimale scherpstelafstand van je objectief. Waar ligt dat punt precies? Dat verschilt per objectief, bij een groothoeklens is dat anders dan bij een telelens. Ook hangt het af je diafragmawaarde. Hoe kleiner je diafragma (groot f-getal), hoe groter je scherptediepte.

Die gewenste afstand kun je berekenen met een formule. Om te voorkomen dat je in het veld meer met je rekenapparaat bezig bent dan met je camera, zijn er handige hulpmiddelen. Zo zijn er tabellen waarin per objectieftype en per diafragmawaarde precies uitgewerkt is wat de afstand is waarop je moet scherpstellen voor maximaal resultaat. Verder zijn er de laatste jaren handige appjes verschenen zoals de DOF-calculator waarmee je de optimale afstand kunt berekenen. Je typt het aantal mm van je objectief in en de diafragma waarde en de app geeft de afstand waarop je je camera moet instellen.

Om al het fijne er van te weten, kun je via onderstaande links de artikelen lezen die er nog wat dieper op ingaan.

Meer weten over de hyperfocale afstand?

Tutorial Hyperfocale afstand deel 1

Tutorial Hyperfocale afstand deel 2

Tips van Bas Meelker

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: