Wat is ICM?

De ene fotograaf houdt ervan terwijl de andere er met afschuw naar kijkt, foto’s gemaakt met een techniek die ICM heet. Per definitie is het natuurlijk een bewogen foto. Maar er zit meer achter.
Bij ICM is het achteraf vaak een vraagteken hoe je de foto gemaakt had. Fotograaf: Jowan Iven

Definitie

Laten we eerst beginnen met de definitie. ICM is de afkorting van Intentional Camera Movement. Naar het Nederlands vertaald betekent het dat de camera bewust (intentional) is bewogen tijdens het maken van de foto.

Expressie

De camera bewegen tijdens het fotograferen is wat we meestal proberen te voorkomen. Daarvoor kiezen we hoge iso’s, snelle sluitertijden en zit er vibratie reductie in de lens of camera. De laatste paar jaar worden meer creatieve stromingen binnen de natuurfotografie in een groter wordende groep gewaardeerd. Door te experimenteren met onconventionele technieken verandert natuurfotografie direct van registratie naar expressie. De fotograaf geeft de foto zijn/haar eigen gevoel mee.

Geen onderwerp is taboe bij ICM. Dus waarom niet eens proberen bij vogels op het strand. Fotograaf: Jowan iven

De meest voor de hand liggende beweging is een horizontale of verticale beweging. Die laatste zie je vaak terug bij bomen. Het verticale karakter van de boom wordt daardoor versterkt en tegelijk krijgt de foto een vervreemdende sfeer mee.

De eerste stapjes op gebied van ICM worden vaak gezet bij het verticaal meebewegen van bomen. Fotograaf: Jowan Iven

Voorbeelden van ICM

  • Verticale beweging
  • Horizontale beweging
  • Willekeurige bewegingen
  • Fotograaf en camera zijn in beweging
  • Tikken op de lens
  • In- of uitzoomen
  • Vanuit een bewegend voertuig
  • Panning

Panning is breed geaccepteerd binnen de natuurfotografie, ook bij fotografen die het niet zo hebben op ICM. Toch bewegen we de camera bewust mee met een onderwerp. Dat lijkt verdacht veel op ICM. Zo zie je maar dat het uiteindelijke resultaat zwaarder telt dan de techniek.

We kunnen twisten over het in- en uitzoomen van de lens, tijdens de opname. Is dat ICM? Letterlijk vertaald hebben we het over bewust bewegen van de camera. Tijdens het inzoomen of uitzoomen zou de camera stil op een statief kunnen staan. Daarmee valt deze aanpak, strikt gezien, niet onder de noemer ICM. Over het algemeen zie je toch een brede acceptatie om deze methode er wel onder te scharen.

Je kan natuurlijk ook samen met je camera bewegen. In dit geval rondom een berk. Fotograaf: Jowan Iven

Sluitertijd

Ook al ontstaan er zeer fraaie resultaten met een eenvoudige verticale of horizontale beweging, Daarmee houdt ICM natuurlijk niet op. Er zit geen enkele grens op de beweging die je maakt. Behalve jouw eigen fantasie is er geen beperking. Of ja, toch wel, dat is namelijk de sluitertijd. Alle bewegingen die je in gedachten hebt zullen binnen het tijdsbestek van de sluitertijd moeten plaatsvinden.

Om de beperkingen van sluitertijd op te heffen, zonder de foto over te belichten, kan de trukendoos op verschillende manieren geopend worden. Alles kan verzonnen worden om de hoeveelheid licht te beperken zodat je de gewenste lange sluitertijd kan instellen.

  • Kies een zo laag mogelijk iso
  • Een kleiner diafragma (hoog F-getal)
  • Een polarisatiefilter blokkeert al snel 1 á 2 stops licht
  • Een grijsfilter/ND filter
  • Fotograferen onder slechte lichtomstandigheden
  • Een combinatie van bovenstaande

Je hoeft je niet te beperken tot een van de truukjes. Kies gerust een combinatie die het beste bij de foto past. Zolang je de camera bewust beweegt tijdens fotograferen mag het ICM heten. Of het daarmee ook meteen een aansprekend resultaat oplevert is geheel afhankelijk van smaak en de competentie van de fotograaf.

Vanuit een rijdende auto fotograferen telt ook als ICM wanneer je de beweging van het voertuig bewust meeneemt als effect in het beeld. Natuurlijk wel met iemand anders achter het stuur. Fotograaf: Jowan Iven

16 reacties

  1. ICM, ik hou er in elk geval wel van en doe het ook vaker en vaker. DE foto met de vogels, welk ras ras het ook mag zijn vind ik in elk geval zeer geslaagd. Het geeft een speciale sfeer, hij straalt voor mij rust uit. En het is ook zo dat je niet altijd op voorhand weet wat het resultaat gaat zijn maar dat maakt het net spannend. En in plaats van dit soort fotografie af te breken kan je het misschien leren appreciëren. Probeer het zelf eens, maak zelf zo eens wat foto’s en wie weet … vind je het uiteindelijk maar niks…O.K. geen probleem. Het is zoals bij elke vorm van kunst: smaken verschillen, de ene vind Picasso, en Mondriaan het einde en iemand anders is een fan van Rubens. Maar wil dat zeggen dat je elkaars “smaak” moet afbreken?

    1. Dankjewel Jan,
      Precies zo is het. In de kunst houdt de een van realisme en gaat de ander voor meer abstract. Of allebei, dat mag natuurlijk ook.
      Smaken verschillen en sommigen willen dat heel duidelijk laten merken. Iemand in zijn waarde laten is meer mijn ding.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: