Menu

Onderdeel van Pixfactory

Wat is macrofotografie?

Macrofotografie is een manier van fotograferen waarbij je kleine onderwerpen groot in beeld brengt. De strikte definitie is dat er sprake is van macrofotografie als de afbeelding op de sensor van de digitale camera even groot is als het gefotografeerde onderwerp. Men spreekt dan ook wel van 1 op 1 fotografie. Op echte macrolenzen zie je deze verhouding 1:1 dan ook altijd vermeld op de lens. In de praktijk wordt de term macrofotografie wat ruimer gebruikt dan de definitie. Alles wat gaat over dichtbij-fotografie wordt in het spraakgebruik aangeduid als macrofotografie.
Met een 1:1 macro-objectief vervagen voor en achtergrond. Fotograaf: Ron Poot

Voor spiegelreflex en systeemcamera’s heb je aparte macrolenzen. Het is een misverstand dat je bij macrofotografie altijd heel dicht op je onderwerp moet komen. Je hebt macrolenzen met verschillende brandpuntsafstanden, 50mm, 90 mm, 180 mm. Als je fotografeert met een 180 mm macrolens heb je een telelens waarmee je van een behoorlijke afstand toch je onderwerp 1 op 1 op de sensor projecteert. Ideaal voor het fotograferen van libellen en vlinders die je op die manier goed kunt fotograferen zonder ze te verstoren. Het is wel een zware en prijzige lens. Voor plantenfotografie is een 50 mm macrolens ook prima en een stuk kleiner en voordeliger. De meest gangbare lenzen zijn rond de 100 mm, waarmee je lekker allround kunt macro-fotograferen. Een kenmerk van macrofotografie met een macrolens is dat de voorgrond en achtergrond vervaagt, waardoor het onderwerp er meer uitspringt.

Veel compactcamera’s hebben ook een macrofunctie of zelfs een super-macro functie. Je moet dan wel heel dichtbij je onderwerp komen en je kunt dan met deze macro instelling een heel scherpe foto maken. Hier spreekt men ook wel van close-up fotografie. Voor schuwe insecten niet erg geschikt, zo dichtbij. Het kenmerk van macrofotografie met een compactcamera is dat je een groothoek-effect krijgt, heel veel van de omgeving komt ook scherp op je foto. Erg geschikt dus om een plant of dier in zijn natuurlijke omgeving af te beelden. Houd er ook rekening mee dat je meer vertekening in je beeld krijgt, vooral aan de zijkant (groothoekeffect) waardoor het beeld mogelijk minder natuurlijk overkomt.

Naast deze twee voorbeelden zijn er nog veel meer (en soms ook goedkopere) manieren om macrofotografie te bedrijven. Zie hiervoor de onderstaande links waarin onder meer ingegaan wordt op verschillende macro objectieven en diverse hulpmiddelen die je helpen bij macrofotografie, zoals statief, voorzetlenzen, omkeerringen en tussenringen.

Zeekraal gefotografeerd met een macrolens geeft een vervagende achtergrond.
Zeekraal gefotografeerd met een compactcamera met macrostand, hier is de omgeving duidelijk in beeld. Fotograaf: Ron Poot

Meer weten?

Vier objectieven voor macrofotografie

Budget macrofotografie

Praktijkboek macrofotografie

Ondersteuning bij macrofotografie

Hulpmiddelen macrofotografie (1)

Hulpmiddelen macrofotografie (2)

Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: