HOME < INSPIRATIE < FOTO WIKI
Foto Wiki

Wat is minimale scherpstelafstand?

Een telelens kan onderwerpen heel dichtbij halen, toch moet een onderwerp niet zelf té dichtbij staan want dan kan je niet meer scherpstellen. Op grote afstand kunnen alle lenzen scherpstellen maar dichtbij is per objectief verschillend.

scherpstelafstand
Tamron 90 mm macrolens. Foto genomen op de minimale scherpstelafstand van 29 cm. Fotograaf: Ron Poot

Scherpstelafstand

Dit is de afstand waarop het objectief scherpstelt. Dit is gelijk aan de voorwerpsafstand wanneer het objectief ook daadwerkelijk op dat voorwerp scherp kan stellen. Echter, wanneer het voorwerp té dichtbij komt voor het objectief om nog scherp te stellen is de voorwerpsafstand weliswaar klein maar blijft de scherpstelafstand haken op een minimale afstand: de minimale scherpstelafstand. Het objectief kan maar vanaf een bepaalde afstand scherpstellen, dichterbij niet.

De scherpstelafstand wordt gegeven in cm of m vanaf de sensor, niet vanaf de voorkant van het objectief. Op de meeste body’s staat aangeven waar de sensor zich bevindt.

Objectief afhankelijk

Deze minimale scherpstelafstand verschilt van objectief tot objectief en staat ook op ieder objectief beschreven. Grofweg kun je aannamen dat hoe groter de brandpuntsafstand, hoe groter ook de minimale scherpstelafstand. Kun je met een lange telelens van 500mm of 500mm niet dichterbij scherpstellen dan 3 tot 5 m, zo kun je met een groothoek objectief soms wel tot 35cm of dichterbij scherpstellen. Het kan dus goed zijn dat de maximale vergrotingsfactor van een groothoek objectief groter is dan van een tele objectief.

Sony 16-80 mm zoomlens op 16 mm (groothoek). Foto genomen op de minimale scherpstelafstand van 35 cm. Fotograaf: Ron Poot
Sony 70-400 mm lens, op 400 mm (telelens). Foto genomen op de minimale scherpstelafstand van 150 cm. Fotograaf: Ron Poot
Tamron 90 mm macrolens. Foto genomen op de minimale scherpstelafstand van 29 cm. Fotograaf: Ron Poot

 

 

Deel dit artikel


3
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Jacqueline de Groot op 11 april 2018 om 12:08

  Dank voor het artikel, Johan. Ik blijf het een moeilijke materie vinden. Ik ben me sinds een paar dagen aan het verdiepen in macrofotografie. Met tussenringen in mijn geval.
  De 16mm groothoek op 35cm geeft een heel bloemperk weer. De macro 90mm zit vlak op de bloem….
  Het is me de afgelopen dagen gelukt om -al zeg ik het zelf- mooie macrofoto’s te maken met mijn tussenringetjes. Op een 70-200 en op een 50mm (groothoek nog niet geprobeerd).
  Maar wat nu precies de theorie er achter is….. Ik kan nog wel wat extra tekst en uitleg gebruiken dan het bovenstaande. 😉

   1. Door Jacqueline de Groot op 12 april 2018 om 12:40

    Beste J0han,
    Dat artikel heb ik destijds gelezen. Alleen toen was ik nog niet met macrofotografie bezig. Ik ga het nog eens lezen. Wie weet gaat het licht dan aan.
    Dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *