De tegenhanger van ‘portrait’ is ‘landscape’ waarbij het gaat om liggende beelden. Veel gebruikt voor landschapsfotografie, maar laat de naamgeving je niet misleiden. De keuze voor portrait of landscape bepaal je als fotograaf zelf en die keuze hangt af van wat jíj wilt bereiken met je beeld.
Het staande formaat is populair bij verschillende fotografie stijlen:
- portretfotografie
- architectuur fotografie
- lifestyle-fotografie
- editorial fotografie (voor publicatie in tijdschriften)
Ook bij natuurfotografie is het staand formaat vaak heel passend, afhankelijk van je onderwerp. Zelfs landschapsfotografen maken graag gebruik van portrait, omdat je in een staande foto heel mooi een onderwerp dichtbij op de voorgrond kunt verbinden met het landschap in de achtergrond.
De keuze voor staand of liggend formaat is vaak de eerste stap die je zet voor het bepalen van je compositie. Een belangrijke stap, want je compositie is jouw handtekening onder de foto. Het gekozen kader bepaalt heel veel voor je beeld. Denk daarom goed na voor je afdrukt. Neem de tijd, denk na over wat je wilt bereiken met je foto en probeer uit welke compositie het best past.
Kun je achteraf van ‘portrait’ een ‘landscape’ maken? Natuurlijk, in een fotobewerkingsprogramma kun je simpel een landscape croppen uit het staande formaat. Realiseer je wel, dat dit enorm veel snijverlies betekent. En dat kan weer leiden tot kwaliteitsverlies.
Een voorbeeld. De dagpauwoog in liggend formaat wil je achteraf toch liever staand hebben. De liggende foto is 3000 x 4500 pixels. Deze foto bevat 13,5 miljoen pixels. Maak je een staande uitsnede, dan is de langste zijde maximaal 3000 pixels. De korte zijde is 2/3 deel, dat is 2000 pixels. Dat zijn 6 miljoen pixels. Dat is slechts 46% van het origineel. Een staande uitsnede maken uit liggend formaat betekent dus meer dan 54% snijverlies! Voor publicatie op het internet niet zo’n bezwaar misschien. Als je deze foto had willen afdrukken als behang of zou willen verkopen, dan zou hij kwaliteit tekort komen. Een goede keuze vooraf had dit kunnen voorkomen.
In Natuurfotografie Magazine nr.5 van 2022 kun je een portfolio vinden van Fabienne Bonnet. Zij maakt voor haar minimalistische landschapsfoto’s uitsluitend gebruik van de portretstand van de camera. Ben je benieuwd naar dit portfolio, bestel deze editie van het magazine dan in onze webshop.