Menu

Onderdeel van Pixfactory

Wat is stock fotografie?

Het zou toch fijn zijn om met je foto’s ook nog wat geld te kunnen verdienen. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor, waarvan stockfotografie er eentje is. Wanneer je je daar meer in gaat verdiepen ontdek je al gauw dat dit een speciale tak van sport is met zijn eigen spelregels.
Dierengedrag zoals bij een zwerm spreeuwen doet het erg goed in de stockfotografie. Fotograaf: Jowan Iven

Wat is een stockfoto?

Om de vraag te beantwoorden wat stockfotografie nu eigenlijk is kan het beste uitgelegd worden wat een stockfoto is. Een stockfoto is een foto die beschikbaar is om onder licentie gepubliceerd te worden. Een bemiddelingsbureau (stock agentschap) verhandelt en bemiddelt namens verschillende fotografen. De verleende licentie en het door de klant te betalen bedrag zijn afhankelijk van het doel waarvoor de foto gebruikt gaat worden.

Waarvoor worden stockfoto’s gebruikt?

Stockfoto’s worden vaak gebruikt om bij artikelen in magazines of op het web te plaatsen. Dat kan evengoed ook het geval zijn voor reclamecampagnes of iedere andere denkbare vorm waar een klant behoefte heeft om iets te visualiseren. Door gebruik te maken van een stockbureau hoeft men niet zelf op pad met een fotograaf. Dat maakt stockfotografie veel sneller en goedkoper dan een eigen fotograaf in dienst hebben of inhuren.

Stockbureau

De kracht van een stockbureau zit ‘m in het feit dat ze voor meerdere fotografen de foto’s en de licenties beheren. Door het vertegenwoordigen van meerdere fotografen heeft een stockbureau foto’s van een grote diversiteit in hun bezit. Dat is interessant voor potentiële klanten. Op deze wijze valt er via een enkele aanbieder (het stockbureau) veel meer te kiezen dan via een individuele fotograaf. Die verzameling foto’s wordt ook wel een beeldbank genoemd.

Foto’s aanleveren

Om artikelen te ondersteunen wil een klant vaak beelden van een meer registrerend karakter. Het heeft weinig zin om experimentele fotografie of meervoudige belichting aan te bieden bij een stockbureau. Om de foto’s gevonden te laten worden door klanten zal de fotograaf sleutelwoorden (tags) moeten toevoegen aan iedere foto. Een beschrijving van wat er op de foto te zien is en de locatie van de foto mogen niet ontbreken. Zo ontstaan er voldoende zoekmogelijkheden voor een toekomstige afnemer. Bedenk even dat een stockbureau een zo groot mogelijke diversiteit nastreeft. Het kan gebeuren dat een uitstekende fotograaf niet geaccepteerd wordt omdat men al teveel vergelijkbare foto’s in de beeldbank heeft zitten. Wanneer je opereert in een fotografische niche maak je meer kans om toegelaten te worden.

Stockbureau ’s voor natuurfoto’s

Algemene stockbureau ‘s hebben vaak ook een sectie natuur gerelateerde foto’s in hun beeldbank staan. Waarvan sommigen een wel heel uitgebreide selectie. Toch bestaan er ook verschillende beeldbanken met een meer gespecialiseerde focus op natuurbeelden. Om deel te nemen aan een stockbureau moet je wel aan enkele eisen voldoen. Zo zal de beeldredacteur eerst een selectie van jouw foto’s beoordelen, wat gezien mag worden als het toelatingsexamen. Eenmaal toegelaten begint het werk pas echt. In de natuurfotografie dien je te weten welke soort er op de foto is gezet. Is de soort mannelijk, vrouwelijk, juveniel, adult en ga zo nog maar even door. Om een idee te krijgen is het goed om een van onderstaande stockbureau’s eens aan te klikken en te bekijken wat er zoal bij een foto wordt beschreven. Lijkt het je wat en denk je te voldoen aan de toelatingseisen? Neem gerust eens contact met ze op en wie weet wordt jij de volgende nieuwe stockfotograaf.

Enkele stockbureau’s met natuurfoto’s:

https://www.buiten-beeld.nl

https://www.natureinstock.com

https://vildaphoto.net

https://www.mindenpictures.com

https://www.nature-stock.com

 

Tot Slot

Lees de voorwaarden van ieder stockbureau zorgvuldig door voordat je jouw foto’s upload. Soms teken je voor exclusiviteit en mogen de foto’s nergens anders aangeboden worden. Blijven de rechten wel bij jou en wat zijn eigenlijk de verdiensten per foto? Vraag het na als het je niet duidelijk is. Soms betalen stockbureau’s pas uit wanneer je een bepaald bedrag hebt verkocht. Dat kan soms lang duren, vooral bij stockbureau’s die een hele lage vergoeding per foto uitkeren. Goed doorlezen dus. Daarna is de beslissing aan jou.

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: