Menu

Onderdeel van Pixfactory

Wat is vogelfotografie?

Vogelfotografie is de discipline binnen de natuurfotografie die zich bezig houdt met het fotograferen van wilde vogels. Je hebt een telelens of een telezoomlens met een bereik van minimaal 300 mm nodig. Meestal maken vogelfotografen gebruik van extreme telelenzen van 500 of zelfs 800 mm. Ondanks de moeilijkheidsgraad en dat je in het bezigt moet zijn van een telelens, is vogelfotografie opvallend populair. Je ziet dit o.a. op de website Birdpix.nl waar vogelfotografen hun beste foto's delen. Vele duizenden vogelfotografen waren en zijn actief op deze community.
Vogelfotografie
Een visdief vliegt langs een aantal vogelfotografen. Fotograaf: Daan Schoonhoven

Uitdagingen bij vogelfotografie

De grootste uitdagingen bij het fotograferen van vogels zijn het maken van scherpe foto’s en hoe je dichtbij komt. Scherpte is een uitdaging vanwege de afstand, het gebruik van telelenzen en de beweging van de vogels. Ondanks het gebruik van telelenzen maak je de scherpste foto’s als je dichtbij bent. Bij een kleine vogel als een mees is dat bijvoorbeeld binnen 10 meter.

Om dichtbij te komen maken veel vogelfotografen gebruik van schuiltenten of vaste schuilhutten al dan niet gecombineerd met het aanbieden van vogelvoer. Op deze manier komen de vogels naar de fotograaf en kunnen ze van dichtbij gefotografeerd worden.

 

Handige websites en links

  • Lees dit artikel over vogelfotografie voor beginners.
  • Download hier een e-book van 45 pagina’s met 20 tips voor vogelfotografie.
  • Birdpix is wereldwijd een van de grootste community’s voor vogelfotografen met een database van meer dan 400.000 vogelfoto’s : www.birdpix.nl

Workshops en cursussen

De website natuurfotoworkshop.nl biedt allerlei workshops en cursussen vogelfotografie aan. Klik op deze link voor een actueel overzicht.

 

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: