HOME < VERDIEPING < ACHTERGROND
Achtergrond

Wat komt er kijken bij het maken van een magazine?

Medio 2017 zocht Jan Vermeer, de uitgever van Natuurfoto Magazine, contact met PiXFACTORY. Of er interesse was in de overname van het magazine. Een magazine sluit perfect aan op alle producten en diensten van PiXFACTORY. En zo geschiedde, maar uiteraard gebeurt dat allemaal niet vanzelf.

Natuurfotografie Magazine
Het eerste nummer van Natuurfotografie Magazine in handen van de redactie (v.l.n.r. Bob Luijks, Arno ten Hoeve, Roeselien Raimond, Daan Schoonhoven). Fotograaf: Rob Meijer

In de herfst startte het redactieteam: Bob Luijks (hoofdredacteur), Roeselien Raimond (redacteur), Arno ten Hoeve (vormgever) en Daan Schoonhoven (uitgever)) met het leggen van de basis. In de oude opzet doorgaan, of vernieuwingen doorvoeren? We kozen voor het laatste. Enerzijds om het echt ‘ons’ magazine te laten zijn, anderzijds om de inhoud nog beter te laten aansluiten op de natuurfotografie. We bouwen het magazine rond vier pijlers:

De fotograaf achter de foto

We zijn verwend met alle mooie beelden die gemaakt worden. Maar wie is toch de maker ervan? En wat was er nodig om te komen tot dat beeld? In deze pijler vind je de volgende rubrieken:

 • Interview: een persoonlijke kennismaking met de persoon achter de foto’s of juist een persoonlijkheid die op een andere manier sterk met beeld te maken heeft.
 • Portfolio: een showcase van de beste natuurfotografen die er rondlopen op onze aarde.
 • Mijn project: een blik achter de schermen van (langlopende) fotoprojecten. Hoe hebben ze het aangepakt, wat was er voor nodig, wat ging goed, maar ook wat ging minder vanzelfsprekend?
 • Door het oog van: natuurfotograaf Johan van der Wielen gaat op pad met een niet-natuurfotograaf. Wat zijn de overeenkomsten, verschillen en wat kunnen we van elkaar leren?
 • De vijf van: vijf persoonlijke items, tips en gedachtenkronkels van bekende natuurfotografen.

Tutorials

Hoe maak je nu zelf die mooie foto’s? In ieder nummer vind je maar liefst vier verschillende tutorials die je gegarandeerd volop informatie en inspiratie bezorgen.

 • Smart&Compact: je hebt niet altijd een spiegelreflex met grote tas objectieven nodig. Met een smartphone, compactcamera of bridgecamera maak je eveneens prachtige natuurfoto’s.
 • Basic: in deze tutorial belichten we een breed thema van de natuurfotografie.
 • NXT LVL: in NXT LVL gaan we de diepte in en behandelen we een specifiek onderwerp van de natuurfotografie.
 • Digitale kamer: nabewerking vormt de kers op de taart van een goede natuurfoto. In deze tutorial lees je alles over bewerkingsmogelijkheden, workflow, enzovoorts.

Themablok

Ieder nummer van Natuurfotografie Magazine heeft een eigen themablok. Daarin lichten we een overkoepelend thema uit, boordevol praktische informatie, prachtige foto’s en persoonlijke verhalen.

Lezers

We maken het magazine uiteraard niet voor onszelf. In de lezersrubrieken bieden we alle ruimte voor jou!

 • Doe mee aan de Photo Challenge. Win niet alleen een publicatie in het magazine, maar ook mooie prijzen!
 • Hotspot: wat is jouw favoriete plekje en waarom?
 • Mijn foto: in ‘Mijn foto’ zijn we op zoek naar jouw verhaal achter de foto. We draaien het dus een beetje om: het verhaal is nu eens belangrijker dan het beeld. Heb je iets bijzonders meegemaakt bij het fotograferen, is het na lang zwoegen eindelijk gelukt, of juist niet?
 • De rugzak van: heb je je nooit afgevraagd wat collega-fotografen nu zoal meezeulen in die rugzak? Nooit de neiging moeten onderdrukken éven te spieken welke onmisbare gadgets men zoal achter die rits verbergt? Wij bieden de lezer een intieme blik in de tas. In Natuurfotografie Magazine tonen we ook graag jouw rugzak en accessoires.

Wil je een bijdrage leveren, kijk dan hier voor alle informatie en aanleverspecificaties.

Daarmee zijn we er nog niet. Wat te denken van twee columns, achtergrondinformatie over apparatuur, inclusief reviews en een inspirerende fotokalender?

De basis voor het magazine, de zogenaamde ‘plank’.

Rubrieken bekend, maar dat maakt nog geen magazine. De volgende stap was het bedenken van concrete inhoud voor iedere rubriek en het benaderen van auteurs. We zoeken voor ieder artikel immers dé specialist op dat vlak, diepgaande inhoud gegarandeerd! In de periode van medio december tot en met medio januari stroomde de content binnen. Na een tekstuele redactieronde kon gestart worden met de vormgeving. Ook hier kun je weer eindeloos veel kanten op. We kozen ervoor iedere rubriek een eigen karakter te geven zodat je steeds weer verrast wordt.

Content gereed, vormgeving gereed… op welk papier gaan we het drukken? De hoge kwaliteit van het oude Natuurfoto Magazine willen we behouden. Het magazine moet duidelijke bewaarwaarde hebben. Dat komt enerzijds door de inhoud, maar anderzijds ook door de verschijningsvorm van het magazine. Na verschillende proeven kon het magazine 1,5 week geleden eindelijk gedrukt worden. En nu is het klaar. Morgen valt het magazine bij de abonnees in de brievenbus!

Deel dit artikel


2
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Bob Luijks op 21 februari 2018 om 08:52

  Hoi Joke, dank je wel. Dat vinden we uiteraard erg fijn om te horen.

 2. Het eerste nummer in het nieuwe jasje viel korte tijd geleden op de mat. Ik vond het altijd al een prachtig blad maar ik vind het nu nog mooier geworden, mede ook door alle nieuwe rubrieken. Het is afwisselender geworden en sluit behoorlijk aan op mijn interesses. Mijn complimenten, het abonnement zal ik zeker voortzetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *