Menu

Onderdeel van Pixfactory

Wat kun je met tegenlicht?

De eerste raad die je als beginnend fotograaf krijgt, is alleen te fotograferen met de zon in je rug. Anders heb je last van tegenlicht, klinkt het dreigend. De gevorderde fotografen leren al snel dat dat maar één kant van de medaille is. Tegenlicht is tegelijkertijd het mooiste en spannendste licht om bijzondere foto's te maken. Wat is tegenlicht en wat kun je er mee?
Veenlandschap bij tegenlicht. De opkomende zon geeft een zacht licht met veel sfeer. Fotograaf: Ron Poot

Bij tegenlicht komt het licht van voren, recht op je lens af. Het licht kan rechtstreeks afkomstig zijn van de zon, de lichte lucht, een raam, een lamp of flitser. Het onderwerp tussen jou en de lichtbron staat daardoor met de schaduwkant naar je toe. Het gevolg is dat de achtergrond (lichtbron) licht en je onderwerp donker is. Dat heeft nadelen en voordelen.

Nadelen:

  • Tegenlicht is niet zo fijn is als je je geliefde of een familielid wilt portretteren. Het gezicht valt in de schaduw weg en maakt het tot een haast onherkenbaar portret.
  • Voor een goede registratiefoto gaat het om herkenbaarheid en goed zichtbare details, die verlies je bij tegenlicht snel
  • Zonnestralen die rechtstreeks je lens binnendringen kunnen allerlei ongewenste lichtvlekken en kleuren (artefacten) teweegbrengen in de vorm van lens-flare.
  • Het beeld bevat overbelichte en onderbelichte stukken waarin geen enkel detail meer is te zien

Voordelen:

  • Door tegenlicht kun je mooie silhouetten krijgen die afsteken tegen de lichte achtergrond, geschikt voor mooi gevormde onderwerpen
  • Een tegenlichtopname zorgt voor een licht randje om het donkere onderwerp
  • Tegenlichtopnames zijn door de grote contrasten vaak heel sfeervol of kunstzinnig
  • Artefacten kunnen ook wenselijk zijn, omdat ze sfeerverhogend kunnen werken
tegenlicht
Silhouet van een grutto tegen een lichte achtergrond. Fotograaf: Ron Poot

Kortom: tegenlicht biedt heel veel kansen, als je het maar oordeelkundig gebruikt. Wees dus altijd bewust van de lichtinval en oordeel zelf of je tegenlicht wel of niet kunt gebruiken.

Experimenteer met je belichtingsinstellingen, want dat kan nog wel eens een uitdaging zijn. Voor mooie silhouetten bijvoorbeeld kun je het beste iets onderbelichten voor een egaal zwart onderwerp en een lage ISO om ruis in de donkere delen te voorkomen.

Wil je natuurlijk tegenlicht gebruiken en toch je onderwerp goed belichten? Gebruik dan een (flits)lamp om specifiek je onderwerp uit te lichten. Een alternatief is het gebruik van een reflectiescherm om het (tegen)licht terug te kaatsen op je onderwerp.

Voor macrofotografen is een spiegeltje al genoeg om licht terug te kaatsen op je mini-onderwerp. Ook leuk is het om met een lampje of spiegeltje juist tegenlicht te creëren. Je kunt dan mysterieuze en spannende opnames maken.

tegenlicht
Witte kluifjeszwam, uitgelicht met een led-lampje dat er achter is verstopt. De grillige vormen van deze zwam lenen zich goed voor een mysterieus effect. Fotograaf: Ron Poot

Meer weten?

Fotobespreking Tegenlicht (1)

Fotobespreking Tegenlicht (2)

Vogels in tegenlicht

Geef herfstkleuren een boost met tegenlicht

De 12 tips voor flitsen in de natuur

Wat is eigenlijk een artefact?

Wat is lens-flare?

 

 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: