HOME < INSPIRATIE < Q&A
Q&A

Wat moet ik gebruiken: sRGB of Adobe RGB?

Van Claudia ontvingen we de volgende vraag:

Mijn camera kan op twee verschillende manieren de kleuren vastleggen: sRGB en Adobe RGB, maar welke moet ik nu gebruiken? Volgens mijn vriendin is Adobe RGB beter.

Wat moet ik gebruiken: sRGB of Adobe RGB?
Heel veel kleuren.

 

Alvorens antwoord op te geven op je vraag is het natuurlijk handig te weten wat kleurruimte is. Iedere kleur bestaat uit drie variabelen: tint (de kleur, bijvoorbeeld blauw), verzadiging en intensiteit (helderheid). De kleurruimte geeft de marge van kleuren aan dat het apparaat vastlegt of kan (re)produceren. In de werkelijkheid zijn er oneindig veel meer kleuren dan dat er (in het geval van een camera) vastgelegd kunnen worden.

RGB staat voor rood, groen en blauw. Door deze kleuren met elkaar te mengen kan iedere kleur gemaakt worden. sRGB heeft een kleinere kleurruimte dan Adobe RGB. Het lijkt verleidelijk dan maar te kiezen voor deze laatste…

Omdat Adobe RGB een grotere kleurruimte heeft dan sRGB worden de verschillende tinten (vooral in het groen!) beter vastgelegd. Hiermee wordt het detail wat vergroot en heb je meer mogelijkheden in de nabewerking. Daarom werken uitgevers en drukkers ook met Adobe RGB-bestanden. Wie het maximale uit zijn foto’s wil halen, werkt daarom het beste op Adobe RGB.

Maar… met Adobe RGB kun je niets op internet, de meeste monitors en printers. Deze werken immers met sRGB. Ga je actief aan de slag met Adobe RGB, dan is het handig te beschikken over een monitor die deze kleurruimte zo goed mogelijk benadert, anders zie je de juiste kleuren immers nog niet. Wanneer je een Adobe RGB foto op je website plaatst, kan deze flets weergegeven worden, omdat browers niet overweg kunnen met deze kleurruimte. Ook bij veel ‘normale’ afdrukcentrales wordt met de sRGB-kleurruimte gewerkt. Je Adobe RGB foto moet je in die situaties dus eerst omzetten naar sRGB. Publiceer je nooit en gebruik je de foto’s alleen voor jezelf, dan kan sRGB een prima keuze zijn.

Het verschil tussen sRGB en Adobe RGB,
Het verschil tussen sRGB en Adobe RGB,

Let op, de keuze van de kleurruimte is eigenlijk alleen van belang wanneer je fotografeert in JPEG. Het RAW-bestand bevat immers alle data in maximale kwaliteit. In de RAW-editor kun je het gewenste kleurprofiel alsnog aangeven.

Heb je nu zelf ook een vraag waar je altijd al een antwoord op wil hebben, stuur deze dan naar vraag@natuurfotografie.nl en wij gaan voor je op zoek naar het antwoord.

Deel dit artikel


2
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Gerwin op 23 januari 2020 om 17:35

  Helder stuk!
  Is het wenselijk dat ik Lightroom en photoshop instel op AdobeRGB evenals mijn iMac?

  Wanneer ik foto’s exporteer voor internet zet ik ze om naar sRGB?

  1. Door Bob Luijks op 24 januari 2020 om 13:59

   Hallo Gerwin, door in Lightroom en Photoshop de juiste kleurprofielen te gebruiken, heb je dus ook meer bandbreedte qua bewerking. Er is alleen 1 grote maar, je beeldscherm moet dit wel aankunnen. De meeste schermen tonen alleen sRGB, waardoor je de kleuren van Adobe RGB niet goed of zelfs incorrect ziet. Eizo is bijvoorbeeld een monitormerk dat nagenoeg geheel Adobe RGB laat zien. Dit is tevens de reden dat je foto’s voor het internet altijd naar sRGB moet exporteren, de meeste mensen bekijken de foto’s namelijk op een scherm dat niet overweg kan met Adobe RGB.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *