Wat te doen zonder statief?

statief

Als fotograaf ga je voor het maximale resultaat, maar hoe ga je om met het gebrek aan een statief? Een paar ‘regeltjes’ en tips die ervoor zorgen dat je foto toch mooi scherp is.

  1. Hou je camera zo stevig mogelijk vast. Dat betekent één hand onder de camera en de elleboog daarbij tegen de borst / buik. Met de andere hand bedien je de camera zo rustig mogelijk. Met de benen een beetje uit elkaar sta je stabieler.
  2. Natuurlijk zit er ergens een maximum uit datgene dat je met de hand stil kunt houden. De stelregel is: 1/mm brandpunt is de sluitertijd. Een 200 millimeter tele-objectief heeft daarom een LANGSTE sluitertijd van ongeveer 1/200 seconde. Korter mag natuurlijk altijd, bij langer neemt het risico op bewegingsonscherpte toe.
  3. Met een beeldstabilisator kan je een stukje verder gaan dan de voorgaande stelregel. Bij een modern objectief kan dit wel 4 stops schelen. In theorie gaat het voorbeeld van de 200 millimeter naar 1/15 seconde. In de praktijk kun je beter een wat voorzichtigere marge aanhouden.
  4. Het klinkt zo verleidelijk, je adem inhouden bij het fotograferen. Je lichaam reageert hier juist negatief op. Zit je op het randje van de mogelijkheden, adem dan voor het afdrukken diep in en druk pas tijdens het rustig uitademen op de ontspanknop. Dit trucje wordt ook in de schietsport gebruikt.
  5. Ga je over je ‘maximale’ sluitertijd heen, zoek dan eerst eens naar stabielere mogelijkheden. Druk je camera tegen de zijkant van bijvoorbeeld een boom of balanceer op een paaltje. Je hebt uiteraard wat minder keuze in je compositie, maar het scheelt aanzienlijk.
  6. Zijn er geen andere mogelijkheden meer aanwezig om je gewenste beeld te realiseren, ga dan pas je ISO verhogen. Hoever je hierin kunt gaan is afhankelijk van de camera en de hoeveelheid ruis die jij als fotograaf toelaat in beeld. Moderne camera’s geven bruikbaar beeld bij ISO’s boven de 6.400 ISO.
  7. Is ook de ISO geen optie meer, dan kun je of naar huis gaan, of je gaat andere dingen doen. Experimenteer met hele donkere foto’s of juist een bewuste beweging bij de langere sluitertijden. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Geef een reactie

2 reacties

    1. Ik bedoel echt boven. Als je de nieuwste camera’s van Sony, Nikon en (in iets mindere mate) Canon bekijkt, dan is 12.800 ISO op dit moment al prima bruikbaar. Bij de Sony weet ik uit ervaring dat ook 25.600 (!) ISO geen probleem is… De tijd staat op dat vlak duidelijk niet stil.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wellicht ook interessant voor u