Menu

Onderdeel van Pixfactory

Wat zijn metadata?

Bij een foto gaat het natuurlijk om het plaatje. Maar ook is het interessant om iets te weten over de camera-instellingen, opnametijdstip of locatie. Dan hebben we het over metadata. Metadata geven extra informatie over de foto.
Jonge duinen op Terschelling. Fotograaf: Ron Poot

Onder metadata of metagegevens verstaan we dus niet de informatie die in de foto zelf zit (de kleuren, de tonen, de pixels), maar de gegevens die over de foto gaan. De camera-instellingen, datum en tijd, locatie, omstandigheden enzovoorts. Het zijn onzichtbare gegevens die wel in het bestand zitten. Voor een deel voegt de camera dit soort gegevens toe aan je fotobestand, voor een deel kun je het zelf naderhand inbrengen. Metadata kunnen erg handig zijn voor het zoeken naar foto’s en zijn erg leerzaam als je nieuwsgierig bent naar de gebruikte instellingen. En natuurlijk een geheugensteuntje over waar en wanneer je ook alweer die foto maakte. De door jou ingevulde woorden zijn de zoektermen waarop je later kunt filteren, zodat je niet hoeft te speuren tussen duizenden opgeslagen fotobestanden.

Metadata is overigens een algemeen gebruikt begrip dat niet alleen fotografen kennen. Speciaal voor de fotografie zijn er wel diverse standaarden in gebruik waarin bepaalde metadata bij elkaar gebracht worden. Bekende standaarden zijn Exif en IPTC. Veel camera’s en programma’s volgen deze standaard en dat maakt ze voor jou als fotograaf bruikbaar.

Foto met metadata in het bij fotografen populaire bewerkingsprogramma Lightroom CC. Fotograaf: Ron Poot

Veel bewerkingsprogramma’s zoals bijvoorbeeld het in dit artikel gebruikte Lightroom, bieden de mogelijkheid metadata toe te voegen en aan te passen. Als je een foto deelt met een mail, bijvoorbeeld via gmail of outlook, gaan de metadata mee. Wel even goed om je te realiseren dat iemand die jouw foto digitaal ontvangt ook kan gluren in de metagegevens. Privé informatie die je hebt toegevoegd zoals je adres en telefoonnummer of GPS data zijn dan voor derden zichtbaar. Misschien vind je dat geen probleem, maar in elk geval kun je je pincode beter niet in je metadata opnemen. Veel sociale media nemen de metadata niet mee. Als je foto’s deelt via facebook, instagram, whatsapp en pinterest gaan de metadata verloren. Aan de ene kant prettig, maar weer jammer omdat ook de naam en copyright van de fotograaf hiermee niet meer in de metadata zit.

Exif staat voor Exchangeable Image File Format, dit zijn de technische gegevens van de camera en de camera-instellingen die de software van de camera zelf aanlevert. Exif is een door de Japanse elektronica industrie ontwikkelde standaard.

Zo toont Lightroom de exif gegevens. Fotograaf: Ron Poot

IPTC staat voor International Press Telecommunications Council, een door kranten en tijdschriften ontworpen standaard. IPTC wordt door bijna alle software herkend. Het zijn meer specifieke gegevens bijvoorbeeld over de fotograaf, locatie, titel en beschrijving. Deze genereert de camera niet zelf maar moet je zelf toevoegen bij het bewerken van de foto.

De IPTC gegevens zoals je ze in het Lightroom kunt zien. Fotograaf: Ron Poot

 

Meer weten…

Exif Wikipedia

IPTC Wikipedia

Metadata in Lightroom

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: