Menu

We willen te veel in beeld…

Moet een eekhoorn per se helemaal op een foto? Een dergelijke uitsnede maakt ‘m een stuk eigenwijzer/nieuwsgieriger. Fotograaf: Bob Luijks

Een goede foto is meer dan het beheersen van de techniek, het vinden van een interessant onderwerp en mooi licht. Op de meeste foto’s staat te veel. Het is de kunst om zoveel mogelijk rust in een foto te vinden, zonder dat de inhoud geweld aangedaan wordt.

Bij landschapsfoto’s grijpen we al snel naar een groothoekobjectief. Met onze ogen nemen we immers ook het gehele landschap waar. Met een groothoekobjectief krijg je echter heel veel in beeld, misschien wel te veel. Bijkomend nadeel is dat elementen die zich wat verder weg bevinden erg klein in beeld verschijnen. Een kort tele-objectief, zoals een 70-200mm, kan soms een betere keuze zijn.

Planten en dieren fotograferen we graag in z’n geheel: boom met boomstam en gehele kroon, een edelhert met gewei en vier poten. Is dat nu wel echt altijd nodig? Bewust aansnijden om een krachtig stuk over te houden, maakt het beeld rustiger en vaak spannender.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u