Menu

Onderdeel van Pixfactory

Weer tijd voor de bliksem

Bliksem dichtbij, veilig vanuit huis.
Bliksem dichtbij, veilig vanuit huis. Fotograaf: Karin Broekhuijsen

Al dagen broeit er iets in de lucht. Viel het de afgelopen dagen eigenlijk nog best mee, vandaag is het op veel plaatsen wel raak. En ook later deze week stevenen we af op flinke zomerse buien. Dat betekent dat we misschien weer met bliksem aan de gang kunnen.

Onweer op de gevoelige plaat vast kunnen leggen is vooral een kwestie van timing. Een onweersbui is niet zo heel groot en heeft vaak maar een kort leven. Of het onweer al dichterbij komt kun je volgen via de bliksemradar. Ook op de website Blitzortung kun je live exact zien waar de bliksem inslaat op basis van Google Maps kaarten en luchtfoto’s.

Onweersbuien kunnen op ieder (warm) moment ontstaan bij een vochtige, onstabiele luchtopbouw. De nacht vormt de gemakkelijkste periode om onweer vast te leggen. Je plaatst de camera op een statief en stelt in op de B-stand (bulb). Je stelt scherp op (bijna) oneindig, waarbij een diafragmawaarde van f/5.6 tot f/16 volstaat. Een ISO-waarde van 100 tot 200 is doorgaans voldoende, omdat een bliksem enorm fel is. De exacte instellingen hangen af van:

  • De afstand tot de bliksem: hoe dichterbij, hoe feller deze zal zijn. Zo volstaat f/16 voor bliksem die erg dichtbij is, maar moet je wellicht uitwijken naar f/5.6 voor bliksem op grote(re) afstand.
  • De hoeveelheid regen die een bliksem omhult en daardoor eventueel het licht tempert.

Met behulp van een draadontspanner of afstandsbediening open je de sluiter, waarna je wacht tot een bliksemschicht zich door het beeldveld beweegt. Door nogmaals op de draadontspanner te drukken beëindig je de opname en ben je klaar voor de volgende bliksemfoto. Let er op dat de sluiter tijdens het wachten op een bliksem niet te lang open staat. Strooilicht en bliksems buiten het beeldveld lichten de omgeving aan, waardoor overbelichting een reëel risico vormt. Afhankelijk van de hoeveelheid strooilicht kun je de sluiter enkele seconden tot enkele minuten open laten staan.

Pas op
Bliksemschichten zijn gevaarlijk, maar onweer kondigt zich luid en duidelijk aan. Om te weten hoe ver de bliksem van je verwijderd is, kun je het aantal seconden tellen tussen het zien van de bliksem en het horen van de donder. Daarna deel je het aantal seconden door drie en je weet bij benadering de afstand in kilometers.

Wil je bliksem fotograferen, dan doe je dat het veiligst vanaf ruime afstand van de bui. Als je vanuit huis een goed uitzicht hebt, is dat een goede locatie om testfoto’s te maken en te experimenteren met instellingen. Voor aansprekende foto’s waarin het landschap ook een rol speelt, moet je op zoek naar een locatie waar je goed uitzicht op de bui hebt. Komt de bui dichterbij, zorg dan dat je in een dichte auto zit. Ga dus nooit ver van de auto af om mooie plaatjes te schieten. Nu maar hopen dat het onweer bij jou in de buurt losbarst!

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u