Menu

Onderdeel van Pixfactory

Ontvang van 1 t/m 14 juli bij aanschaf van de set Combideal Fotografiegidsen, fotografiegidsen over toffe macro-onderwerpen, de online cursus Macrofotografie hulpmiddelen, t.w.v. € 29,90 cadeau.

Tien pareltjes over: “Het Weer”

In Natuurfotografie Magazine (nummer 4 van 2020) draait alles in het themablok om het weer! Het weer, en daarmee vaak het licht, zijn bepalend voor de sfeer in een foto. Uiteraard kan het weer ook zelf het hoofdonderwerp zijn met fraai gekleurde regenbogen en woeste wolkenluchten. In het magazine lees je alles over de weersverwachting, bijzondere waarnemingen uit het veld veroorzaakt door het (aankomende) weer en het avontuur van stormchasen.
Bliksem barrage
Bliksem barrage. Fotograaf: Rick Bekker

Ook op deze website besteden we regelmatig aandacht aan het vastleggen van het weer. We verzamelden 10 pareltjes voor je.

Met het weer werken

Gijs de Reijke wordt onrustig als er slecht weer voorspeld wordt. In Natuurfotografie Magazine vertelt hij allemaal wat er bij een ‘chase’ komt kijken. Op de website vind je een indrukwekkend portfolio van Gijs.

supercell
Basis van een supercell bij Frankenthal, Duitsland. Fotograaf: Gijs de Reijke

Hoe fotografeer je onweer?

Zomer betekent een grotere kans op onweer. Onweer is een prachtig fenomeen, maar hoe leg je dit nu het beste vast? Zo fotografeer je de bliksem!

Bliksem overdag, resultaat na 400 foto’s. Fotograaf: Bob Luijks

Dit moet je weten over filters

Filters stellen je in staat het weer nog beter vast te leggen. Denk aan het vergroten van het contrast tussen de blauwe lucht en de aanwezige met een polarisatiefilter of juist het verminderen van contrast tussen hemel en aarde met behulp van een grijsverloopfilter. In dit artikel maken we je wegwijs.

Een CPL reduceert reflecties en maakt de lucht blauwer. Fotograaf: Hoya

Wolken zijn fascinerend

Wolken heb je in vele soorten en maten. Ken jij ze allemaal? Kijk omhoog en zie welke olifanten of krokodillen boven je hoofd voorbij komen. En deze tien wolken waar je nog nooit van hebt gehoord?

wolken
Uitwaaiende contrails tijdens een zonsopkomst met mist. Fotograaf: Karin Broekhuijsen

Lichtende nachtwolken

De meest mysterieuze wolken van de zomer zijn ongetwijfeld de lichtende nachtwolken. Juist de komende periode moet je de nachtelijke hemel goed in de gaten houden. Hoe je ze vastlegt, lees je hier.

Lichtende nachtwolken
Veelal zie je de lichtende nachtwolken laag aan de horizon. De wolken zijn dun en je kunt de sterren er doorheen zien. Fotograaf: Karin Broekhuijsen

Voordeel van grauw, grijs weer

Saai grijs weer > binnen zitten? Zeker niet! De kleuren worden veel mooier op een grijze dag. Trek er op uit.

Bijna 45min. ná zonsondergang zijn de kleuren nog steeds aanwezig maar worden nóg intenser en verzadigder door de lange sluitertijd van 30″. Fotograaf: Johan van der Wielen

Regen

En ja, zelfs regen biedt volop kansen! Met een goede voorbereiding kunnen deze omstandigheden, behalve een nat pak, bijzondere weerfoto’s opleveren.

regen
Droog vanuit de woonkamer vallende druppels op een tuintafel vastleggen. Fotograaf: Bob Luijks

Extreem weer wereld

Nog niet uitgekeken op spectaculair weer? Bekijk dan het portfolio van Rock Bekker eens!

Kinderdijk bliksem
Kinderdijk bliksem. Fotograaf: Rick Bekker

Nachtfotografie

Vanaf de tweede helft van de zomer krijgen we het beste zicht op de Melkweg. Hoewel de nachten nog kort zijn, loont het de moeite om op een onbewolkt moment de sterrenhemel eens vast te leggen.

Het uiteindelijke resultaat van nog steeds dezelfde foto… prima belicht. Fotograaf: Johan van der Wielen

Fotograferen in de mist

Absolute nummer 1 weerfenomeen is uiteraard mist. Maar wist je dat mist nog meer te bieden heeft?

Door irisatie in de mist zien we een regenboog.
Door irisatie in de mist zien we een regenboog. Fotograaf: Karin Broekhuijsen

In Natuurfotografie Magazine (nummer 4 van 2020) draait alles in het themablok om het weer! Het weer, en daarmee vaak het licht, zijn bepalend voor de sfeer in een foto. Natuurfotografie Magazine 4-2020 komt vrijdag 19 juni uit.

Ken je Natuurfotografie Magazine nog niet?

Heb je nog geen abonnement op Natuurfotografie Magazine maar ben je wel geïnteresseerd? Dan is nú het moment lid te worden. Natuurfotografie Magazine is hét magazine voor elke hobbyfotograaf. Praktisch én inspirerend, met boeiende tutorials, bijzondere specials, diepgaande interviews en heel veel inspirerende fotografie.

cover_natuurfotografie_magazine_2019

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: