HOME < INSPIRATIE < WEERBERICHT
Weerbericht

Convectieve bewolking

Meteorologe Grieta Spannenburg schrijft twee maal per week een weerbericht speciaal voor natuur- en landschapsfotografen.

Dankzij dit weerbericht kun je nog beter je fotografietrips plannen. Wil je het weerbericht twee keer per week in je mailbox ontvangen? Klik dan hier om je in te schrijven.

Convectieve bewolking
Rivier riotinto in een periode van laagwater. Fotograaf: Karin Broekuijsen

De weersverwachtingen zijn de afgelopen dagen nogal bemoeilijkt door de ontwikkelingen rondom Epsilon. Deze orkaan werd ten oosten van de Verenigde Staten in de stroming opgenomen en leidde tot continue veranderingen in de weerprognoses. Een dergelijk klein, maar diep, systeem zet de modelberekeningen vaker op de kop. De komende dagen is Epsilon als (storm)depressie in de buurt van IJsland te vinden en stuurt diverse neerslaggebieden op ons af. Door het grote tempo waarin een en ander geschiedt, blijven er grote onzekerheden in de verwachtingen.

Dinsdag is het weerbeeld een deel van de dag convectief, wat wil zeggen dat er stapelwolken ontstaan (cumulus). Die stapelwolken kunnen vrij hoog uitgroeien, maar het lijkt erop dat deze alleen in het noorden en noordwesten (de kustgebieden) tot een paar buien leiden. Stapelwolken en zon zijn dus in eerste instantie de weerbepalers, waarbij in de middag vanuit het zuidwesten hoge en middelbare bewolking binnenschuift op nadering van een front. Het gaat gaandeweg de middag ook regenen vanuit Zeeland, waarbij die neerslag ’s avonds in het oosten en noordoosten arriveert. Er waait een matige tot krachtige zuidwestenwind, 4-6 Beaufort.

In de nacht naar woensdag valt er regen en er is kans dat de wind aan zee flink uithaalt. Woensdag overdag vertoeven we achter het front en zal de bewolking wederom convectief zijn. Het veroorzaakt een redelijk open weertype met opklaringen, stapelwolken en een aantal buien. De meeste buien vallen langs de west- en noordkust en in het noorden is de bovenlucht dermate koud dat er onweer bij kan optreden. In de loop van de dag schuift er vanuit België buiige regen over de zuidelijke provincies. In z’n algemeenheid brengt de ochtend aardig wat zon en lijkt de bewolking daarna her en der meer aaneen geklonterd te raken.

Vooralsnog lijken donderdagochtend in alle vroegte de nachtelijke buien oostwaarts weg te trekken. Wat volgt is even wat zon en daarna vanuit het zuidwesten gelaagde bewolking (hoog en middelbaar) op nadering van een volgend front. Ergens in de loop van donderdagmiddag gaat het vanuit het zuidwesten gestaag regenen, maar hou de actuele informatie over timing en trekrichting in de gaten aangezien de ontwikkelingen in de atmosfeer zo veranderlijk zijn. Aanjager van alle neerslag is het feit dat we onder de straalstroom vertoeven, waarin vele storingen meeliften.

In de loop van vrijdag lijkt het allemaal wat droger te worden.

Vooruitblik naar zaterdag tot en met maandag

Tijdelijk rustiger op zaterdag, met kans op mistvorming en stratus. Vanaf zondag wederom aantrekkende wind en toenemende buienkans.

 

Cijfers voor elke vorm van natuurfotografie voor dinsdag 27 tot en met vrijdag 30 oktober

Landschapsfotografie: 7
Geregeld woelige wolkenluchten met ruimte voor opklaringen. Meeste zonuren steeds in de ochtend. Buien zijn moeilijk te timen, maar bij de regenfronten kun je de timing m.b.v. radarbeelden goed inschatten.

Macrofotografie: 7
Over het algemeen vrij veel wind en een sterk wisselende lichtintensiteit. Invallend zonlicht in combinatie met regendruppels kunnen mooi uitpakken.

Vogelfotografie: 6
Convectieve bewolking kan gunstig zijn voor zicht op thermiekende roofvogels. Er worden momenteel veel goudhaantjes gezien op trek vanaf Scandinavië.

Weerfotografie: 8
Vaak een redelijk open weertype met stapelwolken en zon. Kans op ochtendrood en avondrood op nadering en wegtrekken van fronten. Vooral aan zee fraaie buienluchten, geregeld in lijnvorm met fors golvende structuren.

Nachtfotografie: 6
Geregeld heldere uurvakken in de nachten. Uranus zichtbaar. Buienluchten aan zee ook vaak in de nacht. Wel vrijwel continu een straffe bries. Nacht naar dinsdag kans op noorderlicht langs de noordkust.

Deel dit artikel


3
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Door andré janssen op 26 oktober 2020 om 12:55

    Beste Grieta, wat ben ik blij met je berichten!

  2. Door Debbie op 19 oktober 2020 om 14:54

    Wat een aanwinst dit weerbericht. Super

  3. Gedeeld op Facebook en Twitter. Thanks Grieta!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *