HOME < INSPIRATIE < WEERBERICHT
Weerbericht

Fraai en kalm

Meteorologe Grieta Spannenburg schrijft twee maal per week een weerbericht speciaal voor natuur- en landschapsfotografen.

Dankzij dit weerbericht kun je nog beter je fotografietrips plannen. Wil je het weerbericht twee keer per week in je mailbox ontvangen? Klik dan hier om je in te schrijven.

Fraai en kalm
Fotograaf: Bob Luijks

We hebben meerdere fraaie dagen voor de boeg. Een hogedrukgebied ten noordwesten van ons komt wat dichterbij en dat leidt tot rustiger weersomstandigheden, met geregeld ruimte voor de zon. Er zijn zelfs dagen op komst die veel zonuren brengen. Wel is er een gerede kans op mist én kunnen uitgestrekte wolkenvelden vanaf zee de zon in de weg zitten.

Dinsdagochtend begint regionaal met wat mist. De zon komt er echter vrij snel bij en dan krijgen we eerst voluit zon en later een afwisseling van stapelwolken en zon. Het blijft overal droog en bij een veelal matige noordelijke wind wordt het 18 of 19 graden daar waar het briesje over groot water waait, en 21 of 22 graden dieper landinwaarts. In de nacht naar woensdag draait het lichte briesje ietwat naar noordwest en die winddraaiing is voldoende om veel Noordzeebewolking te laten binnenschuiven. Het is even de vraag hoe ver die bewolking de Benelux intrekt, het oosten van Nederland en het oosten van België zouden in plaats van bewolking ook mist kunnen krijgen.

Woensdag begint veelal grijs door de bewolking en regionaal mogelijk ook door mist. Er staat weinig wind en de zon heeft tijd nodig om gaten te branden in het wolkendek. Deze dag zou her en der wat kunnen tegenvallen. De meeste zonuren lijken voor Oost-België te zijn.

Donderdag lijken België en zuidelijk Nederland helder en met mist te beginnen, terwijl de noordelijke provincies van Nederland ook weer met bewolking te maken te krijgen. In de heldere gebieden is ondertussen wel kans op nachtelijke mist die een deel van de ochtend aanhoudt. Verder ontstaat er een afwisseling van stapelwolken en zon.

Vrijdag lijkt vooralsnog de zonnigste dag te worden met alleen langs de noordkust wolkenvelden vanaf zee die tijd nodig hebben om open te breken. Het aandeel stapelwolken is vrijdagmiddag gering.

Vooruitblik naar zaterdag 4 t/m maandag 6 september

Zaterdag en zondag wordt de wind meer zuidoost. Zaterdag ziet er behoorlijk zonnig uit, zondag arriveert al wat meer bewolking. Ook kan er dan vooral in België een bui binnenschuiven. Geleidelijk zien we weer een ombouw van de atmosfeer. Hogedruk verdwijnt en de oude situatie herstelt zich. Oftewel er komt een ‘koudeput’ boven Noordwest-Europa en daardoor vormen zich gemakkelijk pittige buien.

Cijfers voor elke vorm van natuurfotografie voor dinsdag 31 augustus 27 t/m vrijdag 3 september

Landschapsfotografie: 8

Veelal vriendelijk weer met (stapel)wolken en zon. Toch ook uitgestrekte lage en middelbare wolkenvelden uit het noordwesten. Struikheide staat volop in bloei. In natte (veen)gebieden mooie combinatie met felgroene mossen en witte berken. Oogst van aardappelen. Appels en peren volgroeid aan fruitbomen. Grote zonnebloemvelden. Regionaal mist.

Macrofotografie: 8

Veel bloemen zijn uitgebloeid, maar hebben fraaie zaaddozen, zoals de papaver. Steeds meer spinnen in hun bedauwde webben te zien. Dieppaarse amethistzwammen bij beukenbomen.

Vogelfotografie: 8

Kieviten in grote groepen rondfladderend. Allerlei vogels verzamelen zich in groepen voor de trek. Buizerds talrijk. Rustig weer met in de ochtenden (vooral landinwaarts) kans op feeërieke mist.

Weerfotografie: 7

Over het algemeen een vriendelijk beeld van (stapel)wolken en zon. Mistkansen landinwaarts tamelijk groot, maar let op binnenkomst Noordzeebewolking die de mistkansen verlagen. Jacobsladders en zonneharpen in de vochtige lucht.

Nachtfotografie: 5

Kalme, vrijwel windstille nachten. Vooral België en zuidoostelijk Nederland maken de grootste kans op geheel heldere nachten. Wel is er juist daar kans op mist. Venus tijdens avondschemering laag in het westen zichtbaar. Het ISS is zichtbaar.

Deel dit artikel


19
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door T. Janssen-van Roij op 10 augustus 2021 om 14:11

  Super altijd de weerberichten, maar deze week heb verkeerde datums gebruikt in het weekend. Vrijdag is het de 13 en zo verder

 2. Door Ineke op 22 juni 2021 om 12:04

  Afgelopen nacht toch wat oplichtende wolken gezien. Ik duim voor een wat spectaculairdere versie!

 3. Door Jan Paul Cloo op 21 juni 2021 om 12:35

  Ik waardeer deze weerberichten voornamelijk omdat ze wat meer diepgang en inzicht geven aan wat aan de voorspelling ten grondslag ligt. Daarmee kan ik beter mijn eigen voorspelling en planning voor bezigheden maken. De weercijfers voor diverse soorten van fotografie vind ik wat discutabel. Het weer is nu eenmaal altijd goed. Dat kan wat mij betreft beperkt blijven tot adviezen (bij veel bewolking is astrofotografie onmogelijk).

 4. Door Erik Worm op 11 mei 2021 om 08:58

  Dag Grieta, gisteravond zagen we prachtige gekleurde luchten. Was dit te voorzien en waar moet je dan vooraf opletten? Kun je dat omschrijven?

 5. Door Marianne Hofstra op 26 april 2021 om 14:19

  …. nu maakte ook ik een typfout. Er staat “ochtendood” in het weerbericht en ik las “ochtenddood” 😝
  Groetjes, Marianne

 6. Door Marianne Hofstra op 26 april 2021 om 14:15

  Hoi Grieta, dankjewel voor iedere keer weer je uitgebreide en informatieve weerberichten, maar vanmorgen vond ik het onderschrift bij de hoofdfoto toch lichtelijk morbide hoor: “MorgenDood weerkaatst in het water …” ? 🙄
  Dat moet vast “morgenROOD” zijn? 😊
  Groetjes, Marianne

 7. Door Rudolf van der Last op 1 maart 2021 om 13:14

  Wat fijn dat je dit iedere keer voor ons schrijft Grieta,
  hartelijk bedankt,
  Ruud

 8. Door Marianne Hofstra op 15 februari 2021 om 15:08

  Superenthousiast over je weerberichten Grieta. Ik deel ze ook steeds op Facebook.
  In je weerbericht van 15-02-2021 valt me dit echter op: “Hoofdaanjager van het onstuimige JANUARIWEER is een lagedrukzone boven de Britse eilanden en die blijft ook woensdag en donderdag aanwezig.” In februari? Tekstverwerkingsfoutje? Verder niets dan lof! 🥰 Keep up the good work.

 9. Fijne doelgroepgerichte info. Zeer waardevol ook met het oog op plannen wat verderop in de week.

 10. Door Leen Lauriks op 3 februari 2021 om 06:21

  Ik sluit me aan bij de opmerking over België. Dit wordt in 1 trek genoemd met Zuid Nederland, maar dat blijkt vaker niet dan wel te kloppen. En dan spreek ik niet over de details (het blijft een voorspelling en geen waarheid), maar er wordt bvb geen onderscheid gemaakt voot hoger gelegen delen in België waar het weerbeeld toch heel fel kan afwijken van de vlakke delen van Zuid Nederland.

 11. Door Huub Verbeek op 12 januari 2021 om 08:15

  Blij met jou, Grieta 😃

 12. Mooie extra bij alle andere soorten weersvoorspellingen. Er zijn ook veel Belgische abonnees denk ik, daarom zou het misschien interessant zijn dat er een weerkaart bijgevoegd word zodat we ook in een beetje in Belgie ook kunnen volgen.

  1. Als abo in België, waarom ook geen weerbericht voor België

 13. Door Kees Driehuis op 1 december 2020 om 22:24

  Ontzettend handig dit. Ben zeer blij met deze service!

 14. Door Jom Fastré op 30 november 2020 om 12:25

  Super deze weer en indicatie berichten.

 15. Wat heerlijk deze weerberichten. Ik moest voorheen altijd op de GAFOR bij KNMI kijken omdat meer te weten over eventuele fronten, troggen, wolkensoorten voor de komende dag en uren. Met jouw weerbericht hoeft dat (bijna) niet meer. Ik hoop dat deze service nog lang zal blijven.

 16. Door andré janssen op 26 oktober 2020 om 12:55

  Beste Grieta, wat ben ik blij met je berichten!

 17. Door Debbie op 19 oktober 2020 om 14:54

  Wat een aanwinst dit weerbericht. Super

 18. Gedeeld op Facebook en Twitter. Thanks Grieta!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *