HOME < INSPIRATIE < WEERBERICHT
Weerbericht

Eerst blauwe luchten

Meteorologe Grieta Spannenburg schrijft twee maal per week een weerbericht speciaal voor natuur- en landschapsfotografen.

Dankzij dit weerbericht kun je nog beter je fotografietrips plannen. Wil je het weerbericht twee keer per week in je mailbox ontvangen? Klik dan hier om je in te schrijven.

Eerst blauwe luchten
Fotograaf: Karin Broekhuijsen

Voorlopig blijven we in Nederland en België onder invloed van hogedrukgebieden staan. Het leidt tot een continuering van kalme weersomstandigheden. Dinsdag is daarbij de zonnigste dag, donderdag de bewolktste. De bewolking zal vooral op laag of middelbaar niveau hangen (tussen 1,5 en 5 kilometer hoogte) en nauwelijks bestaan uit sluierbewolking. Daarmee zijn de kansen op allerlei optische (halo-) verschijnselen zeer klein.

Dinsdag zijn de noordelijke regio’s van Nederland gevoelig voor grijzigheid, in de vorm van mist of bewolking, terwijl elders de zon voluit te zien is. De luchten zijn blauw en er waait een zwak tot matig oostelijk briesje. Het wordt op veel plekken 13 of 14 graden. Limburg en oostelijk België gaan naar 16 graden.

Woensdag zijn er in de vroege ochtend verspreid mistvelden, vooral noord van de grote rivieren. Die gaan later over in wat laaghangende wolkenvelden. Verder is er flink wat zon, maar er arriveert in de loop van de dag geleidelijk meer bewolking, deels zijn dat stapelwolken.

Woensdagavond, in de nacht naar donderdag en donderdag overdag trekt een frontaal systeem over. Bewolking voert de boventoon en er valt buiige regen. De meeste neerslag trekt over België en de zuidelijke helft van Nederland. De wind is vervolgens een aantal dagen noordelijk. Het betekent voor vrijdag eerst veel zon, later uitspreidende stapelwolken. In de nacht naar vrijdag gaat het vooral in Nederland licht vriezen. Vrijdagochtend kan dat wat rijp opleveren.

Vooruitblik naar zaterdag 6 tot en met maandag 8 maart

Rustig maartweer met een noordelijke wind en aanvoer van relatief kille lucht. Overdag stapelwolken, zon en een enkel buitje, bij maxima van 5 tot 8 graden en een paar graden vorst in de nachten. Vanaf maandag lijkt een westcirculatie in te zetten.

Cijfers voor elke vorm van natuurfotografie voor dinsdag 2 t/m vrijdag 5 maart

Landschapsfotografie: 7
Dinsdag veel zon. De dagen daarna wat meer bewolking en kans op jacobsladders. Later in de week geregeld stapelwolken die fraai tonen bij het landschap.

Macrofotografie: 7
In de lentetemperaturen zijn vroege insecten actief, zeker in combinatie met de zon. Later in de periode killer, met dan in de ochtenden kans op ijshaar en rijpverschijnselen.

Vogelfotografie: 8
Er komen steeds meer vogels terug uit hun overwinteringsgebieden. Zo zijn de veldleeuweriken ook alweer aanwezig. De eerste tjiftjafs worden gemeld.

Weerfotografie: 7
Weinig spannends, in de zonnige atmosfeer dinsdag kans op aardschaduw. De dagen daarna wat meer bewolking, waaronder fraaie stapelwolken. Virga (valstrepen) onder stapelwolken later in de week.

Nachtfotografie: 6
Maan afnemend naar halfvol op zaterdag. Maan in de nacht en (vroege) ochtend te zien, vrij laag aan de horizon.

Deel dit artikel


13
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Rudolf van der Last op 1 maart 2021 om 13:14

  Wat fijn dat je dit iedere keer voor ons schrijft Grieta,
  hartelijk bedankt,
  Ruud

 2. Door Marianne Hofstra op 15 februari 2021 om 15:08

  Superenthousiast over je weerberichten Grieta. Ik deel ze ook steeds op Facebook.
  In je weerbericht van 15-02-2021 valt me dit echter op: “Hoofdaanjager van het onstuimige JANUARIWEER is een lagedrukzone boven de Britse eilanden en die blijft ook woensdag en donderdag aanwezig.” In februari? Tekstverwerkingsfoutje? Verder niets dan lof! 🥰 Keep up the good work.

 3. Fijne doelgroepgerichte info. Zeer waardevol ook met het oog op plannen wat verderop in de week.

 4. Door Leen Lauriks op 3 februari 2021 om 06:21

  Ik sluit me aan bij de opmerking over België. Dit wordt in 1 trek genoemd met Zuid Nederland, maar dat blijkt vaker niet dan wel te kloppen. En dan spreek ik niet over de details (het blijft een voorspelling en geen waarheid), maar er wordt bvb geen onderscheid gemaakt voot hoger gelegen delen in België waar het weerbeeld toch heel fel kan afwijken van de vlakke delen van Zuid Nederland.

 5. Door Huub Verbeek op 12 januari 2021 om 08:15

  Blij met jou, Grieta 😃

 6. Mooie extra bij alle andere soorten weersvoorspellingen. Er zijn ook veel Belgische abonnees denk ik, daarom zou het misschien interessant zijn dat er een weerkaart bijgevoegd word zodat we ook in een beetje in Belgie ook kunnen volgen.

  1. Als abo in België, waarom ook geen weerbericht voor België

 7. Door Kees Driehuis op 1 december 2020 om 22:24

  Ontzettend handig dit. Ben zeer blij met deze service!

 8. Door Jom Fastré op 30 november 2020 om 12:25

  Super deze weer en indicatie berichten.

 9. Wat heerlijk deze weerberichten. Ik moest voorheen altijd op de GAFOR bij KNMI kijken omdat meer te weten over eventuele fronten, troggen, wolkensoorten voor de komende dag en uren. Met jouw weerbericht hoeft dat (bijna) niet meer. Ik hoop dat deze service nog lang zal blijven.

 10. Door andré janssen op 26 oktober 2020 om 12:55

  Beste Grieta, wat ben ik blij met je berichten!

 11. Door Debbie op 19 oktober 2020 om 14:54

  Wat een aanwinst dit weerbericht. Super

 12. Gedeeld op Facebook en Twitter. Thanks Grieta!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *