HOME < INSPIRATIE < WEERBERICHT
Weerbericht

Steeds wat te zien in de lucht

Meteorologe Grieta Spannenburg schrijft twee maal per week een weerbericht speciaal voor natuur- en landschapsfotografen.

Dankzij dit weerbericht kun je nog beter je fotografietrips plannen. Wil je het weerbericht twee keer per week in je mailbox ontvangen? Klik dan hier om je in te schrijven.

Steeds wat te zien in de lucht
Fotograaf: Bob Luijks

Strakblauwe zomerdagen zijn dit jaar schaars. Er is altijd genoeg te beleven in de lucht en waarschijnlijk is dat voor natuur- en landschapsfotografen ook een stuk interessanter dan een onbewolkt zwerk. Het wisselvallige weer heeft alles te maken met het ontbreken van een standvastig hogedrukgebied. Deze dinsdag is er wel een klein en bescheiden hogedrukgebied aanwezig bij de Wadden, waardoor het in een groot deel van Nederland zo goed als droog is. Die hogedrukzone wordt woensdag echter alweer noordwaarts weggeduwd en de buiigheid zal alsmaar toenemen.

Dinsdag ligt België buiten het bereik van die kleine hogedrukzone. Daar trekt een gebied met buiige regen oostwaarts, met een paar buien die ook over de zuidrand van Nederland kunnen schuiven. Westelijk Vlaanderen lijkt droog te blijven, met ook ruimte voor de zon, in Nederland is het een afwisseling van diverse wolkenvelden (hoog, middelbaar en laag). De wind draait naar het noordoosten en is nog steeds rustig. Dinsdagavond lijkt het in grote delen van Nederland enige tijd tamelijk helder te zijn, in het oosten en over België heerst de bewolking.

Woensdag is wind zuid tot oost en wordt het overal wat onstabiel. We zien een wisselend wolkenbeeld, met in de ochtend vooral ook middelbare wolkenvelden. In de loop van de dag komen daar stapelwolken erbij en gaan er enkele buien ontstaan. De meeste buien lijken op de windsprong te gaan ontstaan (plek waar de wind uit verschillende richtingen waait en lucht ‘op elkaar botst’). Dat lijkt vooralsnog een west-oost strook over Midden en Zuid-Nederland te zijn. In België ontwikkelen een paar losse buien zich wat meer willekeurig. Onweer is lokaal mogelijk.

Donderdag en vrijdag wordt de luchtopbouw geleidelijk steeds onstabieler. Tegelijkertijd cirkelen er allerlei buienzones in een wijde boog om een depressiekern die vanaf Ierland naar de Engelse oostkust trekt. De precieze koers en treksnelheid bepaalt de exacte buien-uitkomst. Beide dagen zullen met een mix van wolken, zon en buien verlopen. De buien kunnen soms geclusterd overschuiven en ook onweer is mogelijk. Met weinig wind, zowel aan de grond als hogerop in de lucht, kunnen de buien plaatselijk flink wat neerslag laten vallen. Het is nog steeds rustig voor wat betreft wind.

Vooruitblik naar zaterdag 7 t/m maandag 9 augustus

Het lijkt onstabiel augustusweer te blijven. Allerlei rondcirkelende buienzones passeren ons land, waarbij er bij tijden ook onweer mogelijk is. Wind veelal in de zuidwestelijke hoek en maxima liggen rond 20 tot 23 graden. Nieuwe maan op maandag 9 augustus.

Cijfers voor elke vorm van natuurfotografie voor dinsdag 3 t/m vrijdag 6 augustus

Landschapsfotografie: 8

De lucht voegt dagelijks wat toe aan een landschapsfoto. Het zijn geen urenlange blauwe luchten, maar wolken op diverse hoogteniveaus. Veel wat met het natte land te maken heeft, viert nog hoogtij. Vennen, plassen en meren staan vol. Ook water op akkers zijn er nog.

Macrofotografie: 7

Door het natte weer schieten de cantharellen de grond uit. Vlinderstruiken en lavendel staan nu voluit in bloei. Parnassia ook in bloei. Bloemrijke velden en akkerranden zitten vol met hommels en vlinders. Nu de zomer vordert zijn er steeds meer spinnenwebben met ochtenddauw te spotten.

Vogelfotografie: 8

Deze week rustig weer voor wat betreft wind. Vanaf woensdag weer kans op buienluchten waartegen vogels fraai kunnen aftekenen. Geleidelijk steeds meer goudplevieren in het Waddengebied. Voor wie het lukt de gierzwaluwen vast te leggen; geleidelijk beginnen ook de laatste groepen zuidwaarts weg te vliegen.

Weerfotografie: 8

Wolken en zon wisselen elkaar steeds af. Mistkansen bij het ochtendgloren het grootst op dinsdag- en donderdagochtend. Felle buien later in de week en zeker bij avondlicht goed zicht op donkere wolkenluchten. Door hoge luchtvochtigheid kans op jacobsladders en andere fraaie lichtverschijnselen bij invallend licht door wolkenwakken of door boomkruinen.

Nachtfotografie: 6

Grootschalig heldere nachten zijn schaars. Er schuift vrij veel bewolking steeds over de Benelux. Donderdag en vrijdag gerede kans op onweer, ook in de nachten. Dat onweer kan zich in de donkere uren ook boven zee afspelen, wat mogelijkheden voor nachtelijke bliksemfotografie biedt.

Deel dit artikel


18
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Ineke op 22 juni 2021 om 12:04

  Afgelopen nacht toch wat oplichtende wolken gezien. Ik duim voor een wat spectaculairdere versie!

 2. Door Jan Paul Cloo op 21 juni 2021 om 12:35

  Ik waardeer deze weerberichten voornamelijk omdat ze wat meer diepgang en inzicht geven aan wat aan de voorspelling ten grondslag ligt. Daarmee kan ik beter mijn eigen voorspelling en planning voor bezigheden maken. De weercijfers voor diverse soorten van fotografie vind ik wat discutabel. Het weer is nu eenmaal altijd goed. Dat kan wat mij betreft beperkt blijven tot adviezen (bij veel bewolking is astrofotografie onmogelijk).

 3. Door Erik Worm op 11 mei 2021 om 08:58

  Dag Grieta, gisteravond zagen we prachtige gekleurde luchten. Was dit te voorzien en waar moet je dan vooraf opletten? Kun je dat omschrijven?

 4. Door Marianne Hofstra op 26 april 2021 om 14:19

  …. nu maakte ook ik een typfout. Er staat “ochtendood” in het weerbericht en ik las “ochtenddood” 😝
  Groetjes, Marianne

 5. Door Marianne Hofstra op 26 april 2021 om 14:15

  Hoi Grieta, dankjewel voor iedere keer weer je uitgebreide en informatieve weerberichten, maar vanmorgen vond ik het onderschrift bij de hoofdfoto toch lichtelijk morbide hoor: “MorgenDood weerkaatst in het water …” ? 🙄
  Dat moet vast “morgenROOD” zijn? 😊
  Groetjes, Marianne

 6. Door Rudolf van der Last op 1 maart 2021 om 13:14

  Wat fijn dat je dit iedere keer voor ons schrijft Grieta,
  hartelijk bedankt,
  Ruud

 7. Door Marianne Hofstra op 15 februari 2021 om 15:08

  Superenthousiast over je weerberichten Grieta. Ik deel ze ook steeds op Facebook.
  In je weerbericht van 15-02-2021 valt me dit echter op: “Hoofdaanjager van het onstuimige JANUARIWEER is een lagedrukzone boven de Britse eilanden en die blijft ook woensdag en donderdag aanwezig.” In februari? Tekstverwerkingsfoutje? Verder niets dan lof! 🥰 Keep up the good work.

 8. Fijne doelgroepgerichte info. Zeer waardevol ook met het oog op plannen wat verderop in de week.

 9. Door Leen Lauriks op 3 februari 2021 om 06:21

  Ik sluit me aan bij de opmerking over België. Dit wordt in 1 trek genoemd met Zuid Nederland, maar dat blijkt vaker niet dan wel te kloppen. En dan spreek ik niet over de details (het blijft een voorspelling en geen waarheid), maar er wordt bvb geen onderscheid gemaakt voot hoger gelegen delen in België waar het weerbeeld toch heel fel kan afwijken van de vlakke delen van Zuid Nederland.

 10. Door Huub Verbeek op 12 januari 2021 om 08:15

  Blij met jou, Grieta 😃

 11. Mooie extra bij alle andere soorten weersvoorspellingen. Er zijn ook veel Belgische abonnees denk ik, daarom zou het misschien interessant zijn dat er een weerkaart bijgevoegd word zodat we ook in een beetje in Belgie ook kunnen volgen.

  1. Als abo in België, waarom ook geen weerbericht voor België

 12. Door Kees Driehuis op 1 december 2020 om 22:24

  Ontzettend handig dit. Ben zeer blij met deze service!

 13. Door Jom Fastré op 30 november 2020 om 12:25

  Super deze weer en indicatie berichten.

 14. Wat heerlijk deze weerberichten. Ik moest voorheen altijd op de GAFOR bij KNMI kijken omdat meer te weten over eventuele fronten, troggen, wolkensoorten voor de komende dag en uren. Met jouw weerbericht hoeft dat (bijna) niet meer. Ik hoop dat deze service nog lang zal blijven.

 15. Door andré janssen op 26 oktober 2020 om 12:55

  Beste Grieta, wat ben ik blij met je berichten!

 16. Door Debbie op 19 oktober 2020 om 14:54

  Wat een aanwinst dit weerbericht. Super

 17. Gedeeld op Facebook en Twitter. Thanks Grieta!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *