HOME < INSPIRATIE < WEERBERICHT
Weerbericht

Koud en buiig

Meteorologe Grieta Spannenburg schrijft twee maal per week een weerbericht speciaal voor natuur- en landschapsfotografen.

Dankzij dit weerbericht kun je nog beter je fotografietrips plannen. Wil je het weerbericht twee keer per week in je mailbox ontvangen? Klik dan hier om je in te schrijven.

Koud en buiig
Fotograaf: Karin Broekhuijsen

Er is een warme zuidelijke wind op komst, die lenteweer gaat brengen. Voordat het zover is, zullen we deze week echter nog in de kilte vertoeven en diverse neerslagzones over ons heen krijgen. Het eerste regengebied passeert met felle windvlagen, de tweede met winterse buien en daarna zijn het losse buien die overschuiven.

Dinsdag verloopt onstuimig. Ten noorden van de Wadden trekt een lagedrukgebied oostwaarts en daaromheen zitten talrijke buien gekruld. De bovenlucht is zeer koud en de buien kunnen daardoor pittig uitpakken, met hagel en lokaal ook onweer. De meeste en de pittigste buien schuiven over Nederland, terwijl België over het algemeen minder en minder zware buien ziet passeren. De wolkenluchten zijn overal woelig, met hoge stapelwolken en tussendoor enkele opklaringen. Langs de west- en noordkust waait het krachtig tot stormachtig, 6-8 Bft, met kans op zware windstoten. Ook landinwaarts waait het flink (5-6 Bft) en vlagerig. De wind draait overdag van zuidwest naar west. In de avond worden de opklaringen breder, de wind neemt iets af en het aantal buien ook. Het aandeel opklaringen neemt daarbij toe.

Woensdag, is het nog steeds windrijk, zij het wel dat de scherpe kantjes er vanaf zijn. Ook vallen er nog steeds pittige buien. De meeste buien lijken ’s middags over de zuidoostelijke helft van Nederland en over grote delen van België te trekken. Nog steeds zijn hagel en onweer mogelijk. De wind neemt later in de middag sterk af. Er zijn woensdag meer zonuren dan dinsdag.

Donderdag en vrijdag gaan de temperaturen in de bovenlucht iets omhoog. Donderdag is het redelijk rustig, met een sterk variatie van wolkenvelden en zon. In de middag vallen er enkele regenbuien. België lijkt in de late middag met gestage regenval vanuit Frankrijk te maken te krijgen. In Nederland zakken de buien dan in en schuift er hoge (en later middelbare) bewolking over. Dit is een dag waarop er haloverschijnselen mogelijk zijn. Vrijdag lijken voorlopig de paar laatste middagbuiten te passeren. Er is vooral in de kustregio’s behoorlijk wat zon.

Vooruitblik naar zaterdag 8 t/m maandag 10 mei
Ten westen van ons passeert een regengebied en daar achteraan draait de wind bij ons naar het zuiden. Daarmee wordt de weg opengezet voor de instroom van warme lucht uit Frankrijk. Zondag en maandag zien er stralend voorjaarsachtig uit, met maximumtemperaturen die ineens omhoog schieten. Stapelwolken en zon wisselen elkaar af.

Cijfers voor elke vorm van natuurfotografie voor dinsdag 4 t/m vrijdag 7 mei

Landschapsfotografie: 7. Dinsdag onstuimig en vele buien met weinig opklaringen. De dagen daarna steeds meer opklaringen, maar dan wel tussen stapelwolken en buien door.

Macrofotografie: 8. Eerst lastig om camera en doelobjecten stil te houden. Veel druppels, nat gras en wind. Fris groen berkenblad. Nog steeds relatief weinig insecten door kilte. Vanaf woensdag scherpe verschillen in licht door afwisseling donkere (buien)wolken en felle opklaringen.

Vogelfotografie: 8. Wind kan indirect getoond worden door opwaaiende veren. Dinsdag en woensdag zeker rondom buien sterke windvlagen en veel rimpels en golfjes in het water.

Weerfotografie: 7. Wind op dinsdag een thema, zeker aan de kust. Mooie valstrepen. Woensdag fraaie ‘solitaire’ buienwolken. Alle dagen bij laagstaande zon kans op regenbogen en jacobsladders. Pas later in de week weer kans op grondmist.

Deel dit artikel


15
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Marianne Hofstra op 26 april 2021 om 14:19

  …. nu maakte ook ik een typfout. Er staat “ochtendood” in het weerbericht en ik las “ochtenddood” 😝
  Groetjes, Marianne

 2. Door Marianne Hofstra op 26 april 2021 om 14:15

  Hoi Grieta, dankjewel voor iedere keer weer je uitgebreide en informatieve weerberichten, maar vanmorgen vond ik het onderschrift bij de hoofdfoto toch lichtelijk morbide hoor: “MorgenDood weerkaatst in het water …” ? 🙄
  Dat moet vast “morgenROOD” zijn? 😊
  Groetjes, Marianne

 3. Door Rudolf van der Last op 1 maart 2021 om 13:14

  Wat fijn dat je dit iedere keer voor ons schrijft Grieta,
  hartelijk bedankt,
  Ruud

 4. Door Marianne Hofstra op 15 februari 2021 om 15:08

  Superenthousiast over je weerberichten Grieta. Ik deel ze ook steeds op Facebook.
  In je weerbericht van 15-02-2021 valt me dit echter op: “Hoofdaanjager van het onstuimige JANUARIWEER is een lagedrukzone boven de Britse eilanden en die blijft ook woensdag en donderdag aanwezig.” In februari? Tekstverwerkingsfoutje? Verder niets dan lof! 🥰 Keep up the good work.

 5. Fijne doelgroepgerichte info. Zeer waardevol ook met het oog op plannen wat verderop in de week.

 6. Door Leen Lauriks op 3 februari 2021 om 06:21

  Ik sluit me aan bij de opmerking over België. Dit wordt in 1 trek genoemd met Zuid Nederland, maar dat blijkt vaker niet dan wel te kloppen. En dan spreek ik niet over de details (het blijft een voorspelling en geen waarheid), maar er wordt bvb geen onderscheid gemaakt voot hoger gelegen delen in België waar het weerbeeld toch heel fel kan afwijken van de vlakke delen van Zuid Nederland.

 7. Door Huub Verbeek op 12 januari 2021 om 08:15

  Blij met jou, Grieta 😃

 8. Mooie extra bij alle andere soorten weersvoorspellingen. Er zijn ook veel Belgische abonnees denk ik, daarom zou het misschien interessant zijn dat er een weerkaart bijgevoegd word zodat we ook in een beetje in Belgie ook kunnen volgen.

  1. Als abo in België, waarom ook geen weerbericht voor België

 9. Door Kees Driehuis op 1 december 2020 om 22:24

  Ontzettend handig dit. Ben zeer blij met deze service!

 10. Door Jom Fastré op 30 november 2020 om 12:25

  Super deze weer en indicatie berichten.

 11. Wat heerlijk deze weerberichten. Ik moest voorheen altijd op de GAFOR bij KNMI kijken omdat meer te weten over eventuele fronten, troggen, wolkensoorten voor de komende dag en uren. Met jouw weerbericht hoeft dat (bijna) niet meer. Ik hoop dat deze service nog lang zal blijven.

 12. Door andré janssen op 26 oktober 2020 om 12:55

  Beste Grieta, wat ben ik blij met je berichten!

 13. Door Debbie op 19 oktober 2020 om 14:54

  Wat een aanwinst dit weerbericht. Super

 14. Gedeeld op Facebook en Twitter. Thanks Grieta!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *