HOME < INSPIRATIE < WEERBERICHT
Weerbericht

Windrijk met buien

Meteorologe Grieta Spannenburg schrijft twee maal per week een weerbericht speciaal voor natuur- en landschapsfotografen.

Dankzij dit weerbericht kun je nog beter je fotografietrips plannen. Wil je het weerbericht twee keer per week in je mailbox ontvangen? Klik dan hier om je in te schrijven.

Windrijk met buien
Fotograaf: Karin Broekhuijsen

Vanuit het westen en zuidwesten schuiven de komende tijd voortdurende neerslaggebieden over Nederland heen. Dit zijn zowel frontale systemen met perioden van gestage regen, als ook losse buien die korter duren en waaromheen ook opklaringen te vinden zijn. Opvallend is de wind die geregeld een prominente rol speelt. Het betekent onder andere dat mist de komende tijd niet aan de orde lijkt te zijn.

Nadat dinsdagochtend gestage regen via het noorden wegschuift, volgen losse buien. In de lucht zien we vooral middelbare en hoge bewolking. Aan zee kan tijdelijk een harde zuidwester, 7 Beaufort, komen te staan. Sowieso waait het overal flink door, 4-6 Beaufort, en is de wind tamelijk vlagerig. Dinsdagavond en tijdens de nacht naar woensdag blijven buien overtrekken, waarbij er aan zee soms ook onweer kan optreden.

Woensdag begint met vooral aan zee regenbuien. In de loop van de dag krijgen we in het hele land met buien te maken. Ook dan waait het stevig met een matige tot krachtige wind uit west tot zuidwest, 4-6 Beaufort. Gaandeweg de dag vindt er vanuit het westen lichte stabilisatie plaats in de atmosfeer, wat betekent dat de meeste buiigheid wordt onderdrukt en de lucht vaker openbreekt. In de avond kunnen de Wadden voor wat betreft wind tijdelijk wat pittiger uitpakken.

Donderdagochtend kan in meerdere provincies droog verlopen. In de regio’s ten noorden van de grote rivieren is er een gerede kans op een gekleurde zonsopkomst in de cirrus en middelbare bewolking. Tijdelijk waait het dan ook wat minder. Het ziet er vooralsnog naar uit dat het in het zuiden al vroeg op de dag gaat regenen en dat die neerslag gaandeweg de dag ook noordwaarts uitspreidt en intensiveert. Er komt ondertussen een klein lagedrukgebied via de zuidelijke Noordzee onze kant op en dit kan een tijdelijke windtoename in een deel van het land teweegbrengen.

In de huidige dynamiek en opeenvolging van storingen en depressies, zal het ook vrijdag buiig zijn zonder dat daar precieze tijdstippen aan kunnen worden gegeven. De exacte diepte en trekrichting van de depressies zullen uiteindelijk bepalen hoe wind en neerslag gaan uitpakken.

Vooruitblik naar zaterdag 10 tot en met maandag 12 oktober

Met een steeds kouder wordende bovenlucht blijft het behoorlijk wisselvallig. Boven het relatief warme zeewater worden namelijk vele buien opgewekt. De meeste buien vallen aan zee en in het noorden. De wind wordt wel rustiger en het aandeel opklaringen groter.
Cijfers voor elke vorm van natuurfotografie voor dinsdag tot en met vrijdag

Landschapsfotografie: 7
Deze dagen geen langdurig blauwe luchten. Veeleer een sterk wisselende wolkenlucht, waarbij er vooral later in de week bredere opklaringen te verwachten zijn. Veel beweging in lucht, bomen en struiken.

Macrofotografie: 6
Doelobjecten vaak in beweging door de wind.

Vogelfotografie: 5
Door de geregelde neerslag vaak natte vogels. Wind veelal tussen zuid en west en vrij fors. Geen optimale condities voor grootschalige (zicht op) vogeltrek.

Weerfotografie: 7
Wind en buien spelen de hoofdrol. Bij tijden mooie cumulonimbuswolken met fraaie aambeelden. Schuimkoppen op het water en veel plassen in het land.

Nachtfotografie: 5 
Vrij veel bewolking en vaak ook teveel wind. De nacht naar donderdag lijkt de meeste opklaringen met zich mee te brengen.

Deel dit artikel


6
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Jac Scheepers op 7 oktober 2020 om 11:04

  Hallo Grieta,
  Wat een duidelijke, prettig beschreven weersverwachting zonder langdradig te worden. Ook de fotografie cijfers zijn een duidelijke aanvulling.
  Groeten,
  Jac.

 2. Door Yvonne van der Meer op 6 oktober 2020 om 18:17

  Hallo Grieta,
  Erg leuk geschreven het weerbericht. Heel duidelijk.
  Ook leuk dat je het nog splitst in de verschillende takken van natuurfotografie.

 3. Dag Grieta
  Helemaal blij met je weerbericht. Ik hou al helemaal rekening met jouw berichten voor mijn eigen planning.

 4. Door Erik Snoey op 5 oktober 2020 om 18:31

  Helemaal top, goed beschreven wat er te verwachten valt.
  Heel knap!

 5. Hoi Karin, dank voor je enthousiaste reactie! Hartstikke leuk. Het is nog wat zoeken naar de juiste vorm en de nuttigste invalshoeken, maar dat moet goed komen.

 6. Hallo Grieta, wat is dit een aanwinst voor natuurfotografen! Je geeft een heldere beschrijving van wat we kunnen verwachten en splitst dat zelfs met een puntenwaardering uit naar de verschillende disciplines binnen de natuurfotografie. Een welkome aanvulling op al die leuke dingen die natuurfotografie.nl al voor ons als fotografen doet. Ik heb me gelijk geabonneerd en zie de komende weerberichten met belangstelling tegemoet! Hartelijke groet en veel succes, Karin de Jonge.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *