HOME < INSPIRATIE < WEERBERICHT
Weerbericht

Later winters tintje

Meteorologe Grieta Spannenburg schrijft twee maal per week een weerbericht speciaal voor natuur- en landschapsfotografen.

Dankzij dit weerbericht kun je nog beter je fotografietrips plannen. Wil je het weerbericht twee keer per week in je mailbox ontvangen? Klik dan hier om je in te schrijven.

Later winters tintje
IJsbloemen op het dakraam. Fotograaf: Karin Broekhuijsen

Geleidelijk raken we minder onder invloed van een lagedrukgebied dat in de Benelux een onstuimige donderdag teweegbracht. Dit lagedrukgebied zal tot in het weekend voor de Noorse zuidwestkust liggen en voert aan de westzijde van de kern koudere lucht naar ons toe. Op zo’n 1500 meter hoogte gaat de temperatuur geleidelijk naar min 5 graden en op 5 kilometer hoogte richting min 40. Kou op de hogere luchtlagen veroorzaakt allerlei kleinschalige –en vrij lastig te verwachten- neerslagzones rond en boven onze omgeving. Ondertussen trekken er ook fronten over Frankrijk oostwaarts, die ons kunnen bereiken. In ieder geval wordt de kans op winterse neerslag groter.

Nadat in de nacht naar vrijdag een regengebied via het oosten naar Duitsland trekt, is het vrijdag overdag zo goed als overal droog. Er is flink wat ruimte voor de zon, met de meeste zonuren voor de Nederlandse kustprovincies en westelijk Vlaanderen. Elders hangt er enige bewolking, afgewisseld door hoge sluierbewolking waar de zon flets doorheen schijnt. De zuidwestelijke wind is aan zee veelal (vrij) krachtig, 5-6 Beaufort.

In de nacht naar zaterdag is de wind behoorlijk kalm en schuift vanuit het zuidwesten een zone met buiige regen binnen. Deze neerslagzone trekt in de ochtend noordoostwaarts en wordt gevolgd door een paar andere plukken met neerslag. In de Ardennen is zaterdagmiddag sneeuwval mogelijk en in Zuid-Limburg kan wat natte sneeuw gezien worden. De maxima liggen rond 4 graden, in heuvels lager.

Vooralsnog lijkt in de nacht naar zondag een actief sneeuwgebied over de Ardennen te schuiven, met een paar centimeter verse sneeuw. Zondag overdag levert dit veel sneeuwval in Duitsland op, terwijl wij met een aanlandige wind vertoeven en een paar winterse buien. Daarbij is er kans op hagel en natte sneeuw. Daar waar een buiencluster passeert, kan het tijdelijk even wit worden, maar de sneeuw smelt al snel weer weg. De wolkenluchten bestaan uit stapelwolken en buienluchten, met ook fraaie opklaringen.

Vooruitblik naar maandag 25 t/m woensdag 27 januari
Tot en met dinsdag vertoeven we in relatief koude lucht met ’s middags 3 tot 5 graden en enkele winterse buien. Daarna wordt het weer wat milder. De wisselvalligheid blijft.

Cijfers voor elke vorm van natuurfotografie voor vrijdag 22 t/m zondag 24 januari

Landschapsfotografie: 7. In het weekend is er geregeld zon, vooral zondag brengt grootschalige opklaringen. Dan is ook de bovenlucht het koudst met kans op winterse cumuluswolken en winterse buien. Afwisselende lichtinval en mooie winterse valstrepen (wit). Het kan kortstondig even wit worden door de natte sneeuw.

Macrofotografie: 6. Geregeld neerslag. In de Ardennen kan sneeuw weer onderdeel uitmaken van een foto. Mossen en paddenstoelen worden door de natte herfstachtige week die achter ons ligt, weer veelvuldig gezien.

Vogelfotografie: 7. Goudhaantjes en staartmeesjes zijn in groepjes te spotten. Her en der worden al roepende zwarte spechten gehoord. Tuinvogels in grote aantallen rond de voederplaats te zien.

Weerfotografie: 8. Vrijdag in de late middag kans op gekleurde zonsondergang in de cirrusbewolking. Zaterdagmiddag sneeuwval in de Ardennen. Als het in de nachten even opklaart kan het licht vriezen en kunnen ijslaagjes en ijsbloemen mooie effecten opleveren. Zondag de grootste kans op fraaie winterse buienluchten, regenbogen en andere irisaties.

Nachtfotografie: 5. Over het algemeen teveel bewolking om hemelverschijnselen langdurig te kunnen zien.

Deel dit artikel


23
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Super leuk deze weerberichten en updates ! Erg interessant/leerzaam en bruikbaar !!

  Morgen (zondag) ga ik zeker even proberen naar de kust te gaan om te zien of er wat uit te halen valt met de ‘verwachte storm’. Ben benieuwd. Eerste keer dat ik zoiets ga proberen/doen !
  Spannend !!

 2. Komend weekend naar de Veluwe.
  Hopen er het beste van.
  Bedankt voor deze uiteenzetting
  Gaan er het beste van maken!!

 3. Dank zij jouw voorspelling is de afspraak met mijn fotomaatje verplaatst naar zaterdag en wat denk je… inderdaad , precies zoals je voorspelde werden we zaterdag 14 november getrakteerd op een prachtige oranje rode lucht bij zonsondergang.

 4. Geweldige service, erg informatief ook dat het zelfs uitgesplitst wordt naar de verschillende takken van natuurfotografie 🙂
  Dit maakt het plannen weer wat makkelijker.

 5. Wat leuk al die enthousiaste en positieve reacties! Het is soms een hele puzzel, maar erg leuk om voor specifiek voor jullie weerberichten te maken. 🙂

 6. Door Jos van den Boom op 15 oktober 2020 om 16:23

  Grieta bedankt. Dit is prachtig hoe je het weer doorgeeft. Hier kan ik op inspelen. GEWELDIG.

 7. Dit is echt geweldig!! een reminder is dan ook erg aan te raden 🙂 Dankjewel Grieta voor de luxe.

  Groetjes Danny, een mede-collega

 8. Door andré janssen op 15 oktober 2020 om 14:10

  Wat een geweldige service. Ben er heel blij mee!

 9. Al vele malen genoemd maar deze service is echt super. Ik leer wat verder over het inschatten van het weer en de voor fotografie goede momenten.
  Zou schitterend zijn als dit een vaste service wordt.

 10. Een weersverwachting vanuit fotografisch oogpunt, wat een luxe! Hartelijk dank voor deze geweldige service, Grieta en natuurfotografie!

 11. Door Frans op 15 oktober 2020 om 12:30

  Ik ben uitermate in mijn sas met deze uitgebreid beschreven en uitermate nuttige fotografie weerservice.

  1. dank je Grieta, inderdaad leuke site om het weer te bekijken. Ik tel hier vogels in Groningen op de Kardingebult, tot daar komen helaas de Jan-van-Genten niet 🙂 maar wel genoeg ander moois.

 12. Beste Henk de Lange, veel weerkaarten kunnen jullie ook bekijken, voor wie wil. Er is tegenwoordig steeds meer vrij op internet te bekijken en wie zich daar in wil verdiepen, kan zijn/haar hart ophalen.
  Kijk bv eens op https://www.wxcharts.com/ waar data van diverse weermodellen te zien zijn. Je kunt daar in hogere lagen kijken (850 hPa of 500 hPa), maar natuurlijk ook aan de grond. Handigste zijn de ‘overview’ kaarten die een eerste inzicht geven in neerslag en wind.

  Voor wat betreft de wind is het zo dat we dit weekend een aanlandige wind hebben die boven de Noordzee eerst vanuit noordwest, later vanuit noord waait. Dit kan gunstig uitpakken voor het waarnemen van zeevogels. Ik denk dan bv aan de Jan van Genten die op trek zijn en door die aanlandige wind tot tegen de kust worden geblazen. https://waarneming.nl/species/267/observations/?

 13. Top service van Grieta en Natuurfotografie, ik gebruik het ook zelf om te kijken hoe de vogeltrek verloopt en of de boel op gang komt of wordt opgehouden. @Grieta, je hebt het over “Voor wie de weerkaarten van de komende paar dagen bekijkt” , ik weet niet of die informatie ook beschikbaar is voor ons? maar ben wel erg geïnteresseerd welke weerkaarten jij b.v. hiervoor raadpleeg? of is dat het geheim van de kok :-).
  Als ik jou bericht nu lees, worden de vogels opgehouden door dat gebied wat vast ligt boven tussen Nederland en Denemarken, en daar moeten onze vogelaanvoer vandaan komen. Op zich is dat wel leuk, want door de stuwing die dan optreedt, komt er een golf over ons heen wanneer dat weer weg valt. Voor vogeltrektellers dus handig om te weten wanneer dat het geval is.

 14. Door AH Slotman op 2 oktober 2020 om 22:14

  Handige service,heb me ook even aangemeld.

 15. Door Pieter op 2 oktober 2020 om 18:09

  Geweldige service! Ik probeer voor ieder weekend de weerkaarten te snappen op zoek naar de goede omstandigheden. Twee keer per week een advies van een deskundige is dan super. Ik ben er blij mee!

 16. Leuk jullie positieve reacties! 🙂

 17. Gaat ze dat hier op de website doen? Dat is onduidelijk. Zou wel een superservice zijn!

  1. Dat doet Grieta inderdaad op Natuurfotografie.nl als service naar alle lezers.

 18. Door Ellen van Luttikhuizen op 2 oktober 2020 om 12:58

  Kijk dat is nog eens handig!!! (Even zoeken waar ik Grieta kan volgen😉)

  1. Dag Ellen, alle weerberichten plaatsen we hier op de website. Je kunt je ook speciaal aanmelden om een reminder in je mailbox te krijgen, zie rechtsboven op deze pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *