HOME < INSPIRATIE < WEERBERICHT
Weerbericht

Nazomer

Meteorologe Grieta Spannenburg schrijft twee maal per week een weerbericht speciaal voor natuur- en landschapsfotografen.

Dankzij dit weerbericht kun je nog beter je fotografietrips plannen. Wil je het weerbericht twee keer per week in je mailbox ontvangen? Klik dan hier om je in te schrijven.

Nazomer
Fotograaf: Bob Luijks

Er zit een serieuze nazomer aan te komen. Het hogedrukgebied dat eerst nog boven Schotland ligt, trekt tijdens het weekend met zijn kern naar Noord-Polen en zorgt bij ons voor een winddraaiing naar het oosten. De Noordzee wordt daardoor deels buitenspel gezet. Er zijn nog wel wolkenvelden vanaf zee, maar naarmate de dagen vorderen komt er steeds meer ruimte voor de zon. De middagtemperaturen gaan opwaarts en zullen op veel plekken zomers gaan aanvoelen.

Vrijdag begint met een afwisseling van zon, omvangrijke mistvelden én wolkenvelden. De bewolking hangt vooral boven de noordelijke helft van Nederland, terwijl de rest van Nederland en ook België snel uit de mist de zon ingaan. Vervolgens ontstaan er daar kleine, bescheiden, stapelwolken. In de noordelijke provincies wordt de bewolking deels en trager door de zon ‘aangeknaagd’ en klaart het op. De noordkust blijft gevoelig voor aaneengesloten bewolking. Er staat weinig wind.

Zaterdag passeert een sterk verzwakt koufront vanuit het noorden. In de nacht naar zaterdag zal vooral de noordelijke helft van Nederland weer onder de bewolking vertoeven, elders zijn er opklaringen met her en der ook wat (grond)mist. Overdag is er eerst redelijk wat  bewolking, alhoewel grote delen van België waarschijnlijk gelijk al in de zonneschijn zitten. Elders duurt het even voordat de zon erdoor komt. Het wordt geleidelijk overal vrij zonnig, in het noorden blijven wolken in de weg zitten.

Zondag steekt een heel licht oostelijk briesje op. De voornaamste bewolking die overdrijft, lijkt cirrus te zijn (sluierbewolking). Dat geeft een wat melkachtige kleur aan de lucht en kan wat schel zijn. In de middag vormen zich amper een paar stapelwolkjes onder die cirrus.

Vooruitblik naar maandag 6 t/m donderdag 9 september

Hogedruk blijft zijn invloed bij ons uitoefenen. De wind is veelal oostelijk tot zuidoostelijk en  er is behoorlijk wat ruimte voor de zon. Maandag lijkt er nogal wat aan middelbare en lage bewolking te kunnen overschuiven, de dagen daarna is er veel zonneschijn. Vanaf donderdag levert het aantal zonuren weer wat in en dan is er kans op een eerste bui.

Cijfers voor elke vorm van natuurfotografie voor vrijdag 3 t/m zondag 5 september

Landschapsfotografie: 8

Veelal vriendelijk weer met veel zon en bescheiden stapelwolken. Vooral in de zuidelijke helft van de Benelux vaak volop zonneschijn. Uitermate kalm nazomerweer. Veel dauw op de velden. Aardappeloogst is bezig, maïs is bijna klaar voor de oogst en staat dit jaar hoog. Zondag een wat waterige/fletse zon.

Macrofotografie: 8.

Zonlicht kan schel zijn. Vochtdruppels in de ochtend spelen een rol zo aan het begin van de meteorologische herfst. Veel bloemen zijn uitgebloeid, maar hebben fraaie zaaddozen, zoals de papaver. De hop heeft fraaie hopbellen.

Vogelfotografie: 8

De laatste jongen worden nog bijgevoerd, bijvoorbeeld van de zwarte roodstaart, maar verder verzamelen veel vogels zich in groepen voor de trek. Uitstekend weer voor verstilde vogelfotografie. Geen ribbels in het water.  Mistvorming kan feeëriek uitpakken.

Weerfotografie: 7

Mistkansen in Nederland en de Ardennen vooral in de nachten naar vrijdag en zaterdag groot. Rest van België lijkt deels mistvrij te blijven. Grondmistvelden op laaggelegen plekken blijven de nachten daarna wel mogelijk. Over het algemeen een vriendelijk beeld van stapelwolken en zon. Jacobsladders en zonneharpen in de vochtige lucht. Zondag kans op irisaties in de cirrus, het lijkt best een aanzienlijk cirruspakket te zijn.

Nachtfotografie: 8

Kalme, vrijwel windstille nachten. Nieuwe maan aanstaande dinsdag. Jupiter tot diep in de nacht zichtbaar in het sterrenbeeld steenbok.

Deel dit artikel


41
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Allemaal bedankt voor de mooie reacties op de weerberichten, daar ben ik uiteraard heel blij mee. Het waren mooie en bijzondere berichten, waarbij ik jullie -als fotografen- steeds in mijn achterhoofd hield. Steeds weer probeerde ik mij in jullie in te leven en de ene keer zullen de weerberichten bruikbaarder zijn geweest dan andere keren. Het was in ieder geval heel leuk om dit te doen en onderdeel te vormen van jullie mooie club! Bedankt, veel plezier en wie weet tot ziens.
  Groetjes van Grieta

 2. Zeer spijtig dat het stopt.
  Dit was een rubriek die ik telkens raadpleegde en gebruikte.
  Dank u Grieta!

 3. Door Marcel op 8 september 2021 om 15:37

  Wat jammer dat het stopt, ik heb er veel aan gehad.

 4. Door AH Slotman op 8 september 2021 om 13:02

  Sorry laatste had natuurlijk bedankt Grieta moeten zijn(iets te snel getyped)

 5. Door AH Slotman op 8 september 2021 om 12:56

  Heel jammer dat het gaat stoppen,altijd met veel plezier gelezen.
  Bedankt voor het op een leuke manier geven van weer/fotografie info.
  Keek altijd uit naar je weerbericht in mijn mail,nuttiger als al die reclame van bedrijven waarvan je ooit eens iets besteld hebt,en je mailadres moet achter laten.

  Greta bedankt,tot op het laatst genoten/geleerd van je weerbericht!

 6. Door Cynthia Verbruggen op 8 september 2021 om 12:38

  Jammer dat het gaat stoppen. Ontzettend bedankt Grieta. Ik keek er altijd naar uit!

 7. Door Louis Dederen op 5 augustus 2021 om 13:46

  Dank je Grieta. Eerlijk gezegd valt me het weer in Utrecht en omgeving gisteren en vandaag alles mee. Beter als de tijd ervoor, terwijl de voorspellingen niet best waren (veel regen die niet is gekomen). Het weekend is erg nat voorspeld. Hopelijk valt dat ook mee.

 8. Door eddy op 9 juli 2021 om 20:46

  Bij het onderdeel nachtfotografie voor de NLC wordt een link gezet naar het Leibniz instituut, ik wordt hier niet veel wijzer van, kan deze site wat de NLC betreft nader verklaard worden of is er een Nederlandse site die voor mij begrijpelijke voorspellingen van lichtende nachtwolken doet. Dank alvast, Eddy.

 9. Als weerberichtontvanger kreeg ik van ‘klantenservice@natuurfotografie.nl’ een waarschuwingsmail over een password met een link erin. Dit lijkt me phishing of op zijn minst Spam. Hebben anderen ook zoiets ontvangen? En is er echt iets aan de hand of is het inderdaad foute boel? Ik heb de mail verwijderd

 10. Door Jo VP op 1 mei 2021 om 11:11

  Zweefvliegtuigen en roofvogels in thermiek. Enkel op lage hoogte zal je de vogel enigszins kunnen waarnemen van op de grond, wat meestal niet het geval is. De overstijgende trap is samen met de vogel in thermiek draaien aan boord van een zweefvliegtuig . Als piloot al meermaals mogen beleven. Prachtig om observeren hoe zij vleugels en staart optimaliseren om het maximum uit de opstijgende lucht te halen. De meeste vliegclubs bieden de mogelijkheid tot meevliegen middels een initiatie vlucht of een vriendelijke piloot die je meeneemt op zijn vlucht.

 11. Het weer is zo essentieel bij landschapsfotografie en het is zo luxe dat we steeds dit uitgebreide weerbericht krijgen. Hartelijk dank daarvoor!

 12. Dank allen voor de positieve reacties. Super! En Dave, dank ook voor de respons op de Pixperience workshop. Wie weet komen er nog wel meer workshops. Het is ook even kijken waar behoefte aan is … 🙂

 13. Verzorg jij ook weer workshops? Genoten van jouw verhaal bij pixpperience….vooral voorspellen aan de hand van weerkaarten lijkt me zeer leerzaam
  En deze berichten zijn ook fijn!

 14. Bedankt voor de goede weerberichten. Ze helpen vaak. Ook deze zondag. Prachtige halo kunnen fotograferen bij Spankeren aan de IJssel. Kijk maar op
  http://www.geldersenatuurfotografie.nl/2021/02/16/halo-boven-bevroren-uiterwaarden-ijssel/

 15. Omdat de link(s) vanuit de mail niet werken en ik dus door het website adres in te typen hier moet komen, dacht ik me af te melden voor de nieuwsbrief met het weerbericht…. maar die link doet het ook niet! Dus kan ik me ook niet netjes afmelden.. 🙁
  Zou iemand van de redactie dit kunnen oppakken ?
  Dank!

  1. Door Joop Gerretse op 12 februari 2021 om 13:50

   Hans, misschien ligt dit aan de instellingen van je e-mailprogramma? In dat geval kan mail van natuurfotografie.nl mogelijk als niet vertrouwd wordt gezien, waardoor afbeeldingen niet gedownload worden en de links niet werken. Je kunt dit vast wel ergens aanpassen.

 16. Echt super handig dit weerbericht van jouw… Ik houd sinds ik dit weerbericht ontvang, zoveel meer het weer in de gaten.. Vooral Iriserende wolken was compleet nieuw voor mij… Zo leer ik ook nog zoveel bij… echt top…

  Dank je wel!

 17. Super leuk deze weerberichten en updates ! Erg interessant/leerzaam en bruikbaar !!

  Morgen (zondag) ga ik zeker even proberen naar de kust te gaan om te zien of er wat uit te halen valt met de ‘verwachte storm’. Ben benieuwd. Eerste keer dat ik zoiets ga proberen/doen !
  Spannend !!

 18. Komend weekend naar de Veluwe.
  Hopen er het beste van.
  Bedankt voor deze uiteenzetting
  Gaan er het beste van maken!!

 19. Dank zij jouw voorspelling is de afspraak met mijn fotomaatje verplaatst naar zaterdag en wat denk je… inderdaad , precies zoals je voorspelde werden we zaterdag 14 november getrakteerd op een prachtige oranje rode lucht bij zonsondergang.

  1. Door John de Haan op 15 april 2021 om 14:37

   Heel fijn dit weerbericht! Vanochtend vroeg met prachtig licht en grondmist super foto’s gemaakt!

 20. Geweldige service, erg informatief ook dat het zelfs uitgesplitst wordt naar de verschillende takken van natuurfotografie 🙂
  Dit maakt het plannen weer wat makkelijker.

 21. Wat leuk al die enthousiaste en positieve reacties! Het is soms een hele puzzel, maar erg leuk om voor specifiek voor jullie weerberichten te maken. 🙂

 22. Door Jos van den Boom op 15 oktober 2020 om 16:23

  Grieta bedankt. Dit is prachtig hoe je het weer doorgeeft. Hier kan ik op inspelen. GEWELDIG.

 23. Dit is echt geweldig!! een reminder is dan ook erg aan te raden 🙂 Dankjewel Grieta voor de luxe.

  Groetjes Danny, een mede-collega

 24. Door andré janssen op 15 oktober 2020 om 14:10

  Wat een geweldige service. Ben er heel blij mee!

 25. Al vele malen genoemd maar deze service is echt super. Ik leer wat verder over het inschatten van het weer en de voor fotografie goede momenten.
  Zou schitterend zijn als dit een vaste service wordt.

 26. Een weersverwachting vanuit fotografisch oogpunt, wat een luxe! Hartelijk dank voor deze geweldige service, Grieta en natuurfotografie!

 27. Door Frans op 15 oktober 2020 om 12:30

  Ik ben uitermate in mijn sas met deze uitgebreid beschreven en uitermate nuttige fotografie weerservice.

  1. dank je Grieta, inderdaad leuke site om het weer te bekijken. Ik tel hier vogels in Groningen op de Kardingebult, tot daar komen helaas de Jan-van-Genten niet 🙂 maar wel genoeg ander moois.

 28. Beste Henk de Lange, veel weerkaarten kunnen jullie ook bekijken, voor wie wil. Er is tegenwoordig steeds meer vrij op internet te bekijken en wie zich daar in wil verdiepen, kan zijn/haar hart ophalen.
  Kijk bv eens op https://www.wxcharts.com/ waar data van diverse weermodellen te zien zijn. Je kunt daar in hogere lagen kijken (850 hPa of 500 hPa), maar natuurlijk ook aan de grond. Handigste zijn de ‘overview’ kaarten die een eerste inzicht geven in neerslag en wind.

  Voor wat betreft de wind is het zo dat we dit weekend een aanlandige wind hebben die boven de Noordzee eerst vanuit noordwest, later vanuit noord waait. Dit kan gunstig uitpakken voor het waarnemen van zeevogels. Ik denk dan bv aan de Jan van Genten die op trek zijn en door die aanlandige wind tot tegen de kust worden geblazen. https://waarneming.nl/species/267/observations/?

 29. Top service van Grieta en Natuurfotografie, ik gebruik het ook zelf om te kijken hoe de vogeltrek verloopt en of de boel op gang komt of wordt opgehouden. @Grieta, je hebt het over “Voor wie de weerkaarten van de komende paar dagen bekijkt” , ik weet niet of die informatie ook beschikbaar is voor ons? maar ben wel erg geïnteresseerd welke weerkaarten jij b.v. hiervoor raadpleeg? of is dat het geheim van de kok :-).
  Als ik jou bericht nu lees, worden de vogels opgehouden door dat gebied wat vast ligt boven tussen Nederland en Denemarken, en daar moeten onze vogelaanvoer vandaan komen. Op zich is dat wel leuk, want door de stuwing die dan optreedt, komt er een golf over ons heen wanneer dat weer weg valt. Voor vogeltrektellers dus handig om te weten wanneer dat het geval is.

 30. Door AH Slotman op 2 oktober 2020 om 22:14

  Handige service,heb me ook even aangemeld.

 31. Door Pieter op 2 oktober 2020 om 18:09

  Geweldige service! Ik probeer voor ieder weekend de weerkaarten te snappen op zoek naar de goede omstandigheden. Twee keer per week een advies van een deskundige is dan super. Ik ben er blij mee!

 32. Leuk jullie positieve reacties! 🙂

 33. Gaat ze dat hier op de website doen? Dat is onduidelijk. Zou wel een superservice zijn!

  1. Dat doet Grieta inderdaad op Natuurfotografie.nl als service naar alle lezers.

 34. Door Ellen van Luttikhuizen op 2 oktober 2020 om 12:58

  Kijk dat is nog eens handig!!! (Even zoeken waar ik Grieta kan volgen😉)

  1. Dag Ellen, alle weerberichten plaatsen we hier op de website. Je kunt je ook speciaal aanmelden om een reminder in je mailbox te krijgen, zie rechtsboven op deze pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *