HOME < INSPIRATIE < WEERBERICHT
Weerbericht

Plots zomers

Meteorologe Grieta Spannenburg schrijft twee maal per week een weerbericht speciaal voor natuur- en landschapsfotografen.

Dankzij dit weerbericht kun je nog beter je fotografietrips plannen. Wil je het weerbericht twee keer per week in je mailbox ontvangen? Klik dan hier om je in te schrijven.

Plots zomers
Mensen controleren of er tussen de bloeiende tulpen een verkeerde kleur tulp groeit. Fotograaf: Karin Broekhuijsen

Na een bijzonder lange periode met kil lenteweer, gaat de temperatuur weldra flink omhoog. Die opwarming wordt teweeggebracht doordat een lagedrukgebied boven de Britse eilanden terechtkomt en aan de voorzijde daarvan lucht vanuit Frankrijk noordwaarts stuwt. Het levert een drukkend warme zondag op, met gelijk ook onweerskansen.

Vrijdag wisselen wolken en perioden met zon elkaar af. Er vallen nog een paar buien. Deze lijken vooral aanwezig in Zuid-Nederland, de noordelijke en oostelijke helft van België en in de oostelijke provincies van Nederland. Die paar buien vallen vooral in de ochtend (met kans op hagel), terwijl het in de middag juist stabiliseert, met ook steeds meer ruimte voor de zon. Bij een veelal matige westelijke wind wordt het 11 tot 13 graden.

Na een deels heldere nacht met in Nederland grootschalige grondvorst, steekt zaterdag een matige zuidelijke bries op. In België is het bewolkt met al snel in de ochtend perioden met regen. In Nederland zien we eerst een fletse zon, ’s middags wordt de bewolking vanuit het zuiden steeds meer zononderscheppend en in de loop van de middag schuift de ‘Belgische’ regen Nederland in. Het westen krijgt wel 10 tot 15 mm, het oosten van Nederland en de Ardennen krijgen veel minder neerslag. Deze nattigheid gaat vooraf aan de instroom van een nieuwe luchtsoort. In de loop van de middag begint het in België voorzichtig op te klaren.

Zondag stroomt de echte warmte binnen en wordt het 22 tot 26 graden. Het wolkenbeeld is nogal rumoerig, met zon en wolkenvelden. De lucht is drukkend warm, met in de vroege ochtend lokaal wat grondmistbanken. Vanuit Noordwest-Frankrijk lijkt al in de loop van de ochtend een (pittige) onweerszone over westelijk België en de westelijke regio’s van Nederland te kunnen trekken. In de loop van de dag kan ook elders een onweersbui ontstaan.

Vooruitblik naar maandag 10 t/m vrijdag 14 mei
Ook maandag worden enkele regen- en onweersbuien verwacht als de warmste lucht weer wordt verdreven. Het kan zelfs enige tijd gestaag regenen. De dagen erna verlopen groeizaam, met een afwisseling van zonneschijn, wolkenvelden en een paar buien. De middagtemperaturen gaan vanaf dan naar 17 tot 20 graden.

Cijfers voor elke vorm van natuurfotografie voor vrijdag voor vrijdag 7 t/m zondag 9 mei

Landschapsfotografie: 7
Vrijdag fotogeniek weer met stapelwolken en flink wat zon. Zaterdag gaat het in Nederland van een waterige zon naar bewolkt weer en regen. België heeft al vroeg op de dag regen. Zondag kans op woelige wolkenluchten en enkele onweersbuien. Hou daarvoor de radarbeelden in de gaten.

Macrofotografie: 7
Vrijdag sterke verschillen in licht door afwisseling stapelwolken en zon. Zondag door warmte en zonneschijn waarschijnlijk veel vlinders en hommels op pad. Bladontplooiing versnelt.

Vogelfotografie: 8
Zaterdag vooral noord van de grote rivieren schel licht door de cirrus. Later egaler grijs. Vogels zeer actief in dit seizoen. Zaterdag een opstekende zuidelijke wind, die in de kustgebieden vrij krachtig, 5 Bft, kan worden. Zondag blijft die zuidelijke wind doorwaaien.

Weerfotografie: 8
Kans op irisaties in de cirrusbewolking op zaterdagochtend (in Nederland). Halo’s zijn dan bijvoorbeeld mogelijk. Zondag kans op onweersbuien, vooral in de westelijke provincies van Nederland. Door de enorme windschering daar ook kans op supercells.

Nachtfotografie: 7
De nacht naar zaterdag ziet er grotendeels helder uit in Nederland, met in het zuiden wel veel hoge sluierbewolking. In België verloopt die nacht met veel (sluier)bewolking. De maan is afnemend, gaat naar 13 procent op zaterdag.

Deel dit artikel


32
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Jo VP op 1 mei 2021 om 11:11

  Zweefvliegtuigen en roofvogels in thermiek. Enkel op lage hoogte zal je de vogel enigszins kunnen waarnemen van op de grond, wat meestal niet het geval is. De overstijgende trap is samen met de vogel in thermiek draaien aan boord van een zweefvliegtuig . Als piloot al meermaals mogen beleven. Prachtig om observeren hoe zij vleugels en staart optimaliseren om het maximum uit de opstijgende lucht te halen. De meeste vliegclubs bieden de mogelijkheid tot meevliegen middels een initiatie vlucht of een vriendelijke piloot die je meeneemt op zijn vlucht.

 2. Het weer is zo essentieel bij landschapsfotografie en het is zo luxe dat we steeds dit uitgebreide weerbericht krijgen. Hartelijk dank daarvoor!

 3. Dank allen voor de positieve reacties. Super! En Dave, dank ook voor de respons op de Pixperience workshop. Wie weet komen er nog wel meer workshops. Het is ook even kijken waar behoefte aan is … 🙂

 4. Verzorg jij ook weer workshops? Genoten van jouw verhaal bij pixpperience….vooral voorspellen aan de hand van weerkaarten lijkt me zeer leerzaam
  En deze berichten zijn ook fijn!

 5. Bedankt voor de goede weerberichten. Ze helpen vaak. Ook deze zondag. Prachtige halo kunnen fotograferen bij Spankeren aan de IJssel. Kijk maar op
  http://www.geldersenatuurfotografie.nl/2021/02/16/halo-boven-bevroren-uiterwaarden-ijssel/

 6. Omdat de link(s) vanuit de mail niet werken en ik dus door het website adres in te typen hier moet komen, dacht ik me af te melden voor de nieuwsbrief met het weerbericht…. maar die link doet het ook niet! Dus kan ik me ook niet netjes afmelden.. 🙁
  Zou iemand van de redactie dit kunnen oppakken ?
  Dank!

  1. Door Joop Gerretse op 12 februari 2021 om 13:50

   Hans, misschien ligt dit aan de instellingen van je e-mailprogramma? In dat geval kan mail van natuurfotografie.nl mogelijk als niet vertrouwd wordt gezien, waardoor afbeeldingen niet gedownload worden en de links niet werken. Je kunt dit vast wel ergens aanpassen.

 7. Echt super handig dit weerbericht van jouw… Ik houd sinds ik dit weerbericht ontvang, zoveel meer het weer in de gaten.. Vooral Iriserende wolken was compleet nieuw voor mij… Zo leer ik ook nog zoveel bij… echt top…

  Dank je wel!

 8. Super leuk deze weerberichten en updates ! Erg interessant/leerzaam en bruikbaar !!

  Morgen (zondag) ga ik zeker even proberen naar de kust te gaan om te zien of er wat uit te halen valt met de ‘verwachte storm’. Ben benieuwd. Eerste keer dat ik zoiets ga proberen/doen !
  Spannend !!

 9. Komend weekend naar de Veluwe.
  Hopen er het beste van.
  Bedankt voor deze uiteenzetting
  Gaan er het beste van maken!!

 10. Dank zij jouw voorspelling is de afspraak met mijn fotomaatje verplaatst naar zaterdag en wat denk je… inderdaad , precies zoals je voorspelde werden we zaterdag 14 november getrakteerd op een prachtige oranje rode lucht bij zonsondergang.

  1. Door John de Haan op 15 april 2021 om 14:37

   Heel fijn dit weerbericht! Vanochtend vroeg met prachtig licht en grondmist super foto’s gemaakt!

 11. Geweldige service, erg informatief ook dat het zelfs uitgesplitst wordt naar de verschillende takken van natuurfotografie 🙂
  Dit maakt het plannen weer wat makkelijker.

 12. Wat leuk al die enthousiaste en positieve reacties! Het is soms een hele puzzel, maar erg leuk om voor specifiek voor jullie weerberichten te maken. 🙂

 13. Door Jos van den Boom op 15 oktober 2020 om 16:23

  Grieta bedankt. Dit is prachtig hoe je het weer doorgeeft. Hier kan ik op inspelen. GEWELDIG.

 14. Dit is echt geweldig!! een reminder is dan ook erg aan te raden 🙂 Dankjewel Grieta voor de luxe.

  Groetjes Danny, een mede-collega

 15. Door andré janssen op 15 oktober 2020 om 14:10

  Wat een geweldige service. Ben er heel blij mee!

 16. Al vele malen genoemd maar deze service is echt super. Ik leer wat verder over het inschatten van het weer en de voor fotografie goede momenten.
  Zou schitterend zijn als dit een vaste service wordt.

 17. Een weersverwachting vanuit fotografisch oogpunt, wat een luxe! Hartelijk dank voor deze geweldige service, Grieta en natuurfotografie!

 18. Door Frans op 15 oktober 2020 om 12:30

  Ik ben uitermate in mijn sas met deze uitgebreid beschreven en uitermate nuttige fotografie weerservice.

  1. dank je Grieta, inderdaad leuke site om het weer te bekijken. Ik tel hier vogels in Groningen op de Kardingebult, tot daar komen helaas de Jan-van-Genten niet 🙂 maar wel genoeg ander moois.

 19. Beste Henk de Lange, veel weerkaarten kunnen jullie ook bekijken, voor wie wil. Er is tegenwoordig steeds meer vrij op internet te bekijken en wie zich daar in wil verdiepen, kan zijn/haar hart ophalen.
  Kijk bv eens op https://www.wxcharts.com/ waar data van diverse weermodellen te zien zijn. Je kunt daar in hogere lagen kijken (850 hPa of 500 hPa), maar natuurlijk ook aan de grond. Handigste zijn de ‘overview’ kaarten die een eerste inzicht geven in neerslag en wind.

  Voor wat betreft de wind is het zo dat we dit weekend een aanlandige wind hebben die boven de Noordzee eerst vanuit noordwest, later vanuit noord waait. Dit kan gunstig uitpakken voor het waarnemen van zeevogels. Ik denk dan bv aan de Jan van Genten die op trek zijn en door die aanlandige wind tot tegen de kust worden geblazen. https://waarneming.nl/species/267/observations/?

 20. Top service van Grieta en Natuurfotografie, ik gebruik het ook zelf om te kijken hoe de vogeltrek verloopt en of de boel op gang komt of wordt opgehouden. @Grieta, je hebt het over “Voor wie de weerkaarten van de komende paar dagen bekijkt” , ik weet niet of die informatie ook beschikbaar is voor ons? maar ben wel erg geïnteresseerd welke weerkaarten jij b.v. hiervoor raadpleeg? of is dat het geheim van de kok :-).
  Als ik jou bericht nu lees, worden de vogels opgehouden door dat gebied wat vast ligt boven tussen Nederland en Denemarken, en daar moeten onze vogelaanvoer vandaan komen. Op zich is dat wel leuk, want door de stuwing die dan optreedt, komt er een golf over ons heen wanneer dat weer weg valt. Voor vogeltrektellers dus handig om te weten wanneer dat het geval is.

 21. Door AH Slotman op 2 oktober 2020 om 22:14

  Handige service,heb me ook even aangemeld.

 22. Door Pieter op 2 oktober 2020 om 18:09

  Geweldige service! Ik probeer voor ieder weekend de weerkaarten te snappen op zoek naar de goede omstandigheden. Twee keer per week een advies van een deskundige is dan super. Ik ben er blij mee!

 23. Leuk jullie positieve reacties! 🙂

 24. Gaat ze dat hier op de website doen? Dat is onduidelijk. Zou wel een superservice zijn!

  1. Dat doet Grieta inderdaad op Natuurfotografie.nl als service naar alle lezers.

 25. Door Ellen van Luttikhuizen op 2 oktober 2020 om 12:58

  Kijk dat is nog eens handig!!! (Even zoeken waar ik Grieta kan volgen😉)

  1. Dag Ellen, alle weerberichten plaatsen we hier op de website. Je kunt je ook speciaal aanmelden om een reminder in je mailbox te krijgen, zie rechtsboven op deze pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *