HOME < INSPIRATIE < WEERBERICHT
Weerbericht

Weerbericht: Stratocumulus

Meteorologe Grieta Spannenburg schrijft twee maal per week een weerbericht speciaal voor natuur- en landschapsfotografen.

Dankzij dit weerbericht kun je nog beter je fotografietrips plannen. Wil je het weerbericht twee keer per week in je mailbox ontvangen? Klik dan hier om je in te schrijven.

Weerbericht: Stratocumulus
Fotograaf: Karin Broekhuijsen

Het algehele weerbeeld voor de komende paar dagen is tamelijk rustig. We staan zijdelings onder invloed van een hogedrukgebied en dit houdt onrustige weersomstandigheden tegen. Essentieel is dat die gedeeltelijke hogedrukwerking leidt tot een inversie op 1,5 a 2 kilometer hoogte. Dit is een zone met drogere en warmere lucht. Aan de onderzijde van zo’n zone blijft vaak bewolking ‘plakken’ en dat zijn dan de zogeheten stratocumulusvelden. Deze laten ook ruimte voor zon.

Vrijdagochtend is het nagenoeg windstil en in de oostelijke regio’s is de kans op een paar mistbanken het grootst. Of de mist ontstaat heeft alles met opklaringen en temperatuurdaling te maken. Op de kilste plekken zal het rond zonsopkomst rond 2 of 3 graden zijn. Overdag zien we een sterk variabele afwisseling van wolkenvelden (stratus) en opklaringen. Op grote hoogte komen ook stroken cirrus voorbij met kans op optische verschijnselen. Er waait een zwak noordoostelijk briesje en het wordt maximaal 11 of 12 graden.

In de nacht naar zaterdag blijft het een afwisseling van stratus en opklaringen. Ook hier geldt dat waar het ’t langst opklaart, de temperatuur het verst daalt. Veelal zullen de minimumtemperaturen rond 3 tot 5 graden schommelen en er is een behoorlijke kans op mistvorming. Zaterdag overdag is er geen hoge bewolking (cirrus), maar zijn er wel weer laaghangende stratusvelden aanwezig. Daar vallen zeker ook gaten in, met dus ruimte voor de zon. In die opklaringen kunnen zich weer stapelwolken vormen die nauwelijks opbollen maar de lucht wel vullen. Enkele van die relatief kleine stapelwolken leiden wel tot een lichte en kortdurende bui.

Zondagochtend vroeg zijn er plaatselijk wat mistbanken, maar arriveert er ook al een enkele bui vanaf de Noordzee. Het wolkenbeeld blijft verder overdag ongeveer gelijk aan de zaterdag, maar de buienkans is wat groter. Ook begint de noordwestelijke wind wat aan te trekken.

Cijfers voor elke vorm van natuurfotografie voor vrijdag 16 tot en met zondag 18 oktober

Landschapsfotografie: 8
Rustige omstandigheden en over het algemeen fraai herfstweer. Door lagere nachttemperaturen komt de bladverkleuring verder op gang.

Macrofotografie: 7
Wisselende lichtintensiteiten en weinig wind. Dé paddenstoel van oktober is de vliegenzwam.

Vogelfotografie: 7
Vogeltrek onder de stratocumulus waarschijnlijk redelijk goed zichtbaar en mooi aftekenend tegen de lucht. Voor watervogels: veelal spiegelglad wateroppervlak.

Weerfotografie: 8
Geregeld kans op ochtendrood en avondrood. Zaterdagochtend de grootste kans op wijdverspreide mist. Kans op lokale rijp op velden. Type bewolking niet spectaculair.

Nachtfotografie: 6
Bewolkingsbeeld zeer diffuus. Zeker opklaringen, maar veelal niet uren achtereen.

Vooruitblik naar maandag 19 tot en met donderdag 22 oktober

Na het weekend draait de wind via zuidwest naar zuid en trekt aan. De maandag ziet er overwegend droog uit, daarna komen neerslagzones in de buurt of over ons heen. Het gaat steviger waaien en met meer tumult in de atmosfeer is er kans op (zware) windstoten.

Deel dit artikel


18
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Wat leuk al die enthousiaste en positieve reacties! Het is soms een hele puzzel, maar erg leuk om voor specifiek voor jullie weerberichten te maken. 🙂

 2. Door Jos van den Boom op 15 oktober 2020 om 16:23

  Grieta bedankt. Dit is prachtig hoe je het weer doorgeeft. Hier kan ik op inspelen. GEWELDIG.

 3. Dit is echt geweldig!! een reminder is dan ook erg aan te raden 🙂 Dankjewel Grieta voor de luxe.

  Groetjes Danny, een mede-collega

 4. Door andré janssen op 15 oktober 2020 om 14:10

  Wat een geweldige service. Ben er heel blij mee!

 5. Al vele malen genoemd maar deze service is echt super. Ik leer wat verder over het inschatten van het weer en de voor fotografie goede momenten.
  Zou schitterend zijn als dit een vaste service wordt.

 6. Een weersverwachting vanuit fotografisch oogpunt, wat een luxe! Hartelijk dank voor deze geweldige service, Grieta en natuurfotografie!

 7. Door Frans op 15 oktober 2020 om 12:30

  Ik ben uitermate in mijn sas met deze uitgebreid beschreven en uitermate nuttige fotografie weerservice.

  1. dank je Grieta, inderdaad leuke site om het weer te bekijken. Ik tel hier vogels in Groningen op de Kardingebult, tot daar komen helaas de Jan-van-Genten niet 🙂 maar wel genoeg ander moois.

 8. Beste Henk de Lange, veel weerkaarten kunnen jullie ook bekijken, voor wie wil. Er is tegenwoordig steeds meer vrij op internet te bekijken en wie zich daar in wil verdiepen, kan zijn/haar hart ophalen.
  Kijk bv eens op https://www.wxcharts.com/ waar data van diverse weermodellen te zien zijn. Je kunt daar in hogere lagen kijken (850 hPa of 500 hPa), maar natuurlijk ook aan de grond. Handigste zijn de ‘overview’ kaarten die een eerste inzicht geven in neerslag en wind.

  Voor wat betreft de wind is het zo dat we dit weekend een aanlandige wind hebben die boven de Noordzee eerst vanuit noordwest, later vanuit noord waait. Dit kan gunstig uitpakken voor het waarnemen van zeevogels. Ik denk dan bv aan de Jan van Genten die op trek zijn en door die aanlandige wind tot tegen de kust worden geblazen. https://waarneming.nl/species/267/observations/?

 9. Top service van Grieta en Natuurfotografie, ik gebruik het ook zelf om te kijken hoe de vogeltrek verloopt en of de boel op gang komt of wordt opgehouden. @Grieta, je hebt het over “Voor wie de weerkaarten van de komende paar dagen bekijkt” , ik weet niet of die informatie ook beschikbaar is voor ons? maar ben wel erg geïnteresseerd welke weerkaarten jij b.v. hiervoor raadpleeg? of is dat het geheim van de kok :-).
  Als ik jou bericht nu lees, worden de vogels opgehouden door dat gebied wat vast ligt boven tussen Nederland en Denemarken, en daar moeten onze vogelaanvoer vandaan komen. Op zich is dat wel leuk, want door de stuwing die dan optreedt, komt er een golf over ons heen wanneer dat weer weg valt. Voor vogeltrektellers dus handig om te weten wanneer dat het geval is.

 10. Door AH Slotman op 2 oktober 2020 om 22:14

  Handige service,heb me ook even aangemeld.

 11. Door Pieter op 2 oktober 2020 om 18:09

  Geweldige service! Ik probeer voor ieder weekend de weerkaarten te snappen op zoek naar de goede omstandigheden. Twee keer per week een advies van een deskundige is dan super. Ik ben er blij mee!

 12. Leuk jullie positieve reacties! 🙂

 13. Gaat ze dat hier op de website doen? Dat is onduidelijk. Zou wel een superservice zijn!

  1. Dat doet Grieta inderdaad op Natuurfotografie.nl als service naar alle lezers.

 14. Door Ellen van Luttikhuizen op 2 oktober 2020 om 12:58

  Kijk dat is nog eens handig!!! (Even zoeken waar ik Grieta kan volgen😉)

  1. Dag Ellen, alle weerberichten plaatsen we hier op de website. Je kunt je ook speciaal aanmelden om een reminder in je mailbox te krijgen, zie rechtsboven op deze pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *