HOME < INSPIRATIE < WEERBERICHT
Weerbericht

Onbestendigheid houdt stand

Meteorologe Grieta Spannenburg schrijft twee maal per week een weerbericht speciaal voor natuur- en landschapsfotografen.

Dankzij dit weerbericht kun je nog beter je fotografietrips plannen. Wil je het weerbericht twee keer per week in je mailbox ontvangen? Klik dan hier om je in te schrijven.

Onbestendigheid houdt stand
Fotograaf: Bob Luijks

De wisselvalligheid is nog niet voorbij. Er schuiven de komende dagen geregeld buien over. Daarbij gaat er ook enige tijd een straffe wind waaien. Het zal niet verbazen als er daarbij even een herfstachtig gevoel opsteekt.

In de loop van vrijdag trekt een kleine depressie vanuit Zuid-Engeland via onze westkust noordwaarts. Vrijdagochtend schijnt in het noorden en oosten van Nederland en het oosten van België nog een fletse zon. In Vlaanderen en omstreken schuift al vrij snel buiige regen over die noordwaarts trekt. Die neerslag lijkt wel wat in te zakken, of het noorden zelfs helemaal niet te bereiken. Een volgende buienzone trekt in de middag vanuit zuidwest naar noordoost over Nederland. Het lijkt erop dat België op zich vrij weinig buien over zich heen krijgt. Met een zuidelijke wind wordt het 21 tot 24 graden. De neerslagbrengende depressie schuift vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag langs de westkust noordwaarts en veroorzaakt een tijdelijke, maar wel flinke, windtoename. Aan de westkust en in het noordwestelijke Waddengebied kan de wind hard worden, 7 Bft. Er vallen in het westen en noorden van Nederland ook buien. Onweer is daarbij mogelijk.

Zaterdag brengt vooral noord van de grote rivieren meerdere buien en een straffe westelijke wind. Rondom de Wadden waait het met dik 6 Beaufort. In Zuid-Nederland en in België komen ook wel een paar buien voorbij, maar deze zijn minder stevig. Overal zijn er naast buien ook opklaringen en vooral in de vroege ochtend en tijdens de avond kunnen die opklaringen omvangrijk zijn. Daarna smeert het enige tijd dicht met vele stapelwolken..

Zondag is er wat minder wind, maar nog steeds vallen er meerdere buien. Deze buien beginnen in de kustregio’s en schuiven ’s middags verder het land op. Dit geldt zowel voor Nederland als voor België. Tijdens een bui is onweer mogelijk. De temperaturen blijven bescheiden, met op beide dagen 20 of 21 graden. Op beide dagen is overigens ook onweer mogelijk.

Vooruitblik naar maandag 2 t/m donderdag 5 juli

Het lijkt maandag en dinsdag in Nederland grotendeels droog te zijn. Eventjes komt een uitloper van een hogedrukgebied voorbij zeilen die de buiigheid in de Lage Landen onderdrukt. Voor België is de buienkans wel aanwezig. Met een windje uit de noordelijke hoek zal het ondertussen wat aan de frisse kant blijven. Woensdag en donderdag is de wisselvalligheid in vol ornaat terug.

Cijfers voor elke vorm van natuurfotografie voor vrijdag 30 juli t/m zondag 1 augustus

Landschapsfotografie: 8

Sterk wisselend licht. Veel wind in de periode van vrijdagavond tot en met zaterdagmiddag. Woelige wolkenluchten. Plassen, in de wind wiegende gewassen, struiken en bomen. Zondag in de late middag mogelijk breed opklarend vanuit het noordwesten.

Macrofotografie: 6

Met de vele wind is het op zaterdag lastig voor macrofotografie. Het zomerthema is nog steeds: water. Veel waterinsecten als libellen zijn actief. Veel zwarte kevers in de bossen.  De kamperfoelie bloeit. Er zijn her en der ook paddenstoelen door de natte zomer.

Vogelfotografie: 8

Vogels met wind door de veren op zaterdag(ochtend). Regen en vogels, natte veren, zich drogende aalscholvers. Vogels kunnen fraai afsteken tegen donkere buienluchten. Zeker op zondag.

Weerfotografie: 8

Oostelijke regio’s vrijdagochtend kans op irisaties in de cirrus. Verder vooral geregeld een paar buien. Op vrijdag meer buiige regen met weinig ruimte voor de zon. De dagen daarna geleidelijk een wat opener weerbeeld. Bij buien in het weekend kans op shelfclouds, plensregens en onweer. Op zondag kan de buienlijn echt integraal van west naar oost over het land trekken. Door de hoeveelheid vocht kunnen zonsopkomsten en –ondergangen fraai kleuren. Wind is vrijdagavond tot en met zaterdagmiddag een thema, vooral voor de kustgebieden.

Nachtfotografie: 7

Grootste kans op een rustige en heldere nacht is de nacht naar zondag (in België en Nederland). Nachtfotografie kan in de nacht naar zaterdag fraaie buienluchten langs de kust opleveren. Al moet er dan ook rekening gehouden worden met veel wind. De maan is in de fase van het Laatste Kwartier.

Deel dit artikel


34
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door eddy op 9 juli 2021 om 20:46

  Bij het onderdeel nachtfotografie voor de NLC wordt een link gezet naar het Leibniz instituut, ik wordt hier niet veel wijzer van, kan deze site wat de NLC betreft nader verklaard worden of is er een Nederlandse site die voor mij begrijpelijke voorspellingen van lichtende nachtwolken doet. Dank alvast, Eddy.

 2. Als weerberichtontvanger kreeg ik van ‘klantenservice@natuurfotografie.nl’ een waarschuwingsmail over een password met een link erin. Dit lijkt me phishing of op zijn minst Spam. Hebben anderen ook zoiets ontvangen? En is er echt iets aan de hand of is het inderdaad foute boel? Ik heb de mail verwijderd

 3. Door Jo VP op 1 mei 2021 om 11:11

  Zweefvliegtuigen en roofvogels in thermiek. Enkel op lage hoogte zal je de vogel enigszins kunnen waarnemen van op de grond, wat meestal niet het geval is. De overstijgende trap is samen met de vogel in thermiek draaien aan boord van een zweefvliegtuig . Als piloot al meermaals mogen beleven. Prachtig om observeren hoe zij vleugels en staart optimaliseren om het maximum uit de opstijgende lucht te halen. De meeste vliegclubs bieden de mogelijkheid tot meevliegen middels een initiatie vlucht of een vriendelijke piloot die je meeneemt op zijn vlucht.

 4. Het weer is zo essentieel bij landschapsfotografie en het is zo luxe dat we steeds dit uitgebreide weerbericht krijgen. Hartelijk dank daarvoor!

 5. Dank allen voor de positieve reacties. Super! En Dave, dank ook voor de respons op de Pixperience workshop. Wie weet komen er nog wel meer workshops. Het is ook even kijken waar behoefte aan is … 🙂

 6. Verzorg jij ook weer workshops? Genoten van jouw verhaal bij pixpperience….vooral voorspellen aan de hand van weerkaarten lijkt me zeer leerzaam
  En deze berichten zijn ook fijn!

 7. Bedankt voor de goede weerberichten. Ze helpen vaak. Ook deze zondag. Prachtige halo kunnen fotograferen bij Spankeren aan de IJssel. Kijk maar op
  http://www.geldersenatuurfotografie.nl/2021/02/16/halo-boven-bevroren-uiterwaarden-ijssel/

 8. Omdat de link(s) vanuit de mail niet werken en ik dus door het website adres in te typen hier moet komen, dacht ik me af te melden voor de nieuwsbrief met het weerbericht…. maar die link doet het ook niet! Dus kan ik me ook niet netjes afmelden.. 🙁
  Zou iemand van de redactie dit kunnen oppakken ?
  Dank!

  1. Door Joop Gerretse op 12 februari 2021 om 13:50

   Hans, misschien ligt dit aan de instellingen van je e-mailprogramma? In dat geval kan mail van natuurfotografie.nl mogelijk als niet vertrouwd wordt gezien, waardoor afbeeldingen niet gedownload worden en de links niet werken. Je kunt dit vast wel ergens aanpassen.

 9. Echt super handig dit weerbericht van jouw… Ik houd sinds ik dit weerbericht ontvang, zoveel meer het weer in de gaten.. Vooral Iriserende wolken was compleet nieuw voor mij… Zo leer ik ook nog zoveel bij… echt top…

  Dank je wel!

 10. Super leuk deze weerberichten en updates ! Erg interessant/leerzaam en bruikbaar !!

  Morgen (zondag) ga ik zeker even proberen naar de kust te gaan om te zien of er wat uit te halen valt met de ‘verwachte storm’. Ben benieuwd. Eerste keer dat ik zoiets ga proberen/doen !
  Spannend !!

 11. Komend weekend naar de Veluwe.
  Hopen er het beste van.
  Bedankt voor deze uiteenzetting
  Gaan er het beste van maken!!

 12. Dank zij jouw voorspelling is de afspraak met mijn fotomaatje verplaatst naar zaterdag en wat denk je… inderdaad , precies zoals je voorspelde werden we zaterdag 14 november getrakteerd op een prachtige oranje rode lucht bij zonsondergang.

  1. Door John de Haan op 15 april 2021 om 14:37

   Heel fijn dit weerbericht! Vanochtend vroeg met prachtig licht en grondmist super foto’s gemaakt!

 13. Geweldige service, erg informatief ook dat het zelfs uitgesplitst wordt naar de verschillende takken van natuurfotografie 🙂
  Dit maakt het plannen weer wat makkelijker.

 14. Wat leuk al die enthousiaste en positieve reacties! Het is soms een hele puzzel, maar erg leuk om voor specifiek voor jullie weerberichten te maken. 🙂

 15. Door Jos van den Boom op 15 oktober 2020 om 16:23

  Grieta bedankt. Dit is prachtig hoe je het weer doorgeeft. Hier kan ik op inspelen. GEWELDIG.

 16. Dit is echt geweldig!! een reminder is dan ook erg aan te raden 🙂 Dankjewel Grieta voor de luxe.

  Groetjes Danny, een mede-collega

 17. Door andré janssen op 15 oktober 2020 om 14:10

  Wat een geweldige service. Ben er heel blij mee!

 18. Al vele malen genoemd maar deze service is echt super. Ik leer wat verder over het inschatten van het weer en de voor fotografie goede momenten.
  Zou schitterend zijn als dit een vaste service wordt.

 19. Een weersverwachting vanuit fotografisch oogpunt, wat een luxe! Hartelijk dank voor deze geweldige service, Grieta en natuurfotografie!

 20. Door Frans op 15 oktober 2020 om 12:30

  Ik ben uitermate in mijn sas met deze uitgebreid beschreven en uitermate nuttige fotografie weerservice.

  1. dank je Grieta, inderdaad leuke site om het weer te bekijken. Ik tel hier vogels in Groningen op de Kardingebult, tot daar komen helaas de Jan-van-Genten niet 🙂 maar wel genoeg ander moois.

 21. Beste Henk de Lange, veel weerkaarten kunnen jullie ook bekijken, voor wie wil. Er is tegenwoordig steeds meer vrij op internet te bekijken en wie zich daar in wil verdiepen, kan zijn/haar hart ophalen.
  Kijk bv eens op https://www.wxcharts.com/ waar data van diverse weermodellen te zien zijn. Je kunt daar in hogere lagen kijken (850 hPa of 500 hPa), maar natuurlijk ook aan de grond. Handigste zijn de ‘overview’ kaarten die een eerste inzicht geven in neerslag en wind.

  Voor wat betreft de wind is het zo dat we dit weekend een aanlandige wind hebben die boven de Noordzee eerst vanuit noordwest, later vanuit noord waait. Dit kan gunstig uitpakken voor het waarnemen van zeevogels. Ik denk dan bv aan de Jan van Genten die op trek zijn en door die aanlandige wind tot tegen de kust worden geblazen. https://waarneming.nl/species/267/observations/?

 22. Top service van Grieta en Natuurfotografie, ik gebruik het ook zelf om te kijken hoe de vogeltrek verloopt en of de boel op gang komt of wordt opgehouden. @Grieta, je hebt het over “Voor wie de weerkaarten van de komende paar dagen bekijkt” , ik weet niet of die informatie ook beschikbaar is voor ons? maar ben wel erg geïnteresseerd welke weerkaarten jij b.v. hiervoor raadpleeg? of is dat het geheim van de kok :-).
  Als ik jou bericht nu lees, worden de vogels opgehouden door dat gebied wat vast ligt boven tussen Nederland en Denemarken, en daar moeten onze vogelaanvoer vandaan komen. Op zich is dat wel leuk, want door de stuwing die dan optreedt, komt er een golf over ons heen wanneer dat weer weg valt. Voor vogeltrektellers dus handig om te weten wanneer dat het geval is.

 23. Door AH Slotman op 2 oktober 2020 om 22:14

  Handige service,heb me ook even aangemeld.

 24. Door Pieter op 2 oktober 2020 om 18:09

  Geweldige service! Ik probeer voor ieder weekend de weerkaarten te snappen op zoek naar de goede omstandigheden. Twee keer per week een advies van een deskundige is dan super. Ik ben er blij mee!

 25. Leuk jullie positieve reacties! 🙂

 26. Gaat ze dat hier op de website doen? Dat is onduidelijk. Zou wel een superservice zijn!

  1. Dat doet Grieta inderdaad op Natuurfotografie.nl als service naar alle lezers.

 27. Door Ellen van Luttikhuizen op 2 oktober 2020 om 12:58

  Kijk dat is nog eens handig!!! (Even zoeken waar ik Grieta kan volgen😉)

  1. Dag Ellen, alle weerberichten plaatsen we hier op de website. Je kunt je ook speciaal aanmelden om een reminder in je mailbox te krijgen, zie rechtsboven op deze pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *