HOME < INSPIRATIE < WEERBERICHT
Weerbericht

Kalme dagen

Meteorologe Grieta Spannenburg schrijft twee maal per week een weerbericht speciaal voor natuur- en landschapsfotografen.

Dankzij dit weerbericht kun je nog beter je fotografietrips plannen. Wil je het weerbericht twee keer per week in je mailbox ontvangen? Klik dan hier om je in te schrijven.

Kalme dagen
Schotsehooglanders omstreeks zonsopgang in het Geeserstroomgebied, dit na een koude nacht. Fotograaf: Karin Broekhuijsen

De uitzonderlijk warme lenteweek wordt gevolgd door meer bescheiden temperaturen. Nu er koelere lucht binnenstroomt en de atmosfeer ondertussen zeer kalm blijft, nemen de kansen op (grond)vorst, mist en laaghangende bewolking weer toe.

Vrijdag bevindt zich een hogedrukgebied ten westen van de Benelux en waait er een zwak tot matig briesje uit west tot noordwest. In de ochtend trekt er nog bewolking en lichte regen over het oosten van België, terwijl het vanuit het westen en noorden voluit opklaart. Het wordt zonnig, maar de Ardennen en Zuid-Limburg blijven nog enige tijd restbewolking overhouden. Elders vormen zich (landinwaarts) tijdelijk afgeplatte kleine stapelwolken. De maxima variëren van een graad of 8 op de kust tot zo’n 10 graden in het binnenland.

De nacht naar zaterdag oogt helder en windstil. Er sijpelt wat vochtigere lucht binnen en dat leidt in de late nacht en zaterdagochtend tot mistvelden en laaghangende bewolking. Het koelt op grote schaal af tot rond het vriespunt, met her en der vorst aan grond.

Zaterdagochtend kan er dan ook verspreid rijp aanwezig zijn. Daar waar laaghangende bewolking hangt, zal het vorstvrij zijn. In de loop van zaterdag lost de meeste bewolking op. Op veel plekken komt de zon er dan ook echt goed door, maar er zullen ook wat regio’s zijn die bewolkt blijven. Die bewolkte plekken liggen waarschijnlijk in Oost- en Zuidoost-Nederland en in het oosten van België.

Zaterdagavond en in de nacht keren laaghangende wolkenvelden en mistgebieden weer terug. Daar waar het lang helder is en mist ontstaat, kan rijpvorming optreden. Zondag volgt met ongeveer eenzelfde beeld als de zaterdag. Alleen is nog onzeker waar de laaghangende bewolking precies komt te hangen en wanneer deze oplost. Vooralsnog lijken op zondag de gebieden ten noorden van de grote rivieren het gevoeligst te zijn voor een geheel bewolkte zondag. België en zuidelijk Nederland komen in dat geval volop in de zon terecht. Hoe het ook zij, de weersomstandigheden zijn uitermate kalmpjes met maximumtemperaturen rond 10 graden.

Vooruitblik naar maandag 1 tot en met donderdag 4 maart
Tot en met woensdag rustig hogedrukweer met aanhoudend het risico op mist en (hardnekkige) laaghangende bewolking. Woensdag of donderdag kan er wat lichte neerslag passeren.

Cijfers voor elke vorm van natuurfotografie voor vrijdag 26 t/m zondag 28 februari

Landschapsfotografie: 7
Perfect weer voor verstilde landschapsfoto’s. Vrijdag op veel plekken zon en platte stapelwolken, de dagen daarna ofwel zonnig ofwel laaghangende bewolking die al dan niet aan oplossing onderhevig is. Jacobsladders zijn mogelijk en in de ochtend mistvelden.

Macrofotografie: 7
Nadat veel insecten de afgelopen week tot leven zijn gekomen, zal het de komende dagen op dat gebied weer rustiger zijn. In het weekend kans op rijpvorming in mistgebieden.

Vogelfotografie: 8
Grote groepen zwermende spreeuwen zijn te aanschouwen richting zonsondergang. Er zitten nog steeds grote groepen ganzen en zwanen op waterrijke plekken.

Weerfotografie: 7
Rustige dagen met zon en wolkenvelden. In de ochtenden ook mistkansen, maar dan moet er geen laaghangende bewolking zijn ontstaan. Als het flink afkoelt, ook rijpvorming in de mist. Misschien is een enkele mistboog mogelijk.

Nachtfotografie: 6
Zaterdag is het volle maan. Ruimtestation ISS zaterdagochtend om 6.27 uur in principe goed zichtbaar, gaat van zuid naar oost en bereikt een maximale hoogte van 76 graden. Wolkenvelden en mist zitten mogelijk wel in de weg. Noorden van Nederland heeft de grootste kans op heldere condities.

Deel dit artikel


27
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Bedankt voor de goede weerberichten. Ze helpen vaak. Ook deze zondag. Prachtige halo kunnen fotograferen bij Spankeren aan de IJssel. Kijk maar op
  http://www.geldersenatuurfotografie.nl/2021/02/16/halo-boven-bevroren-uiterwaarden-ijssel/

 2. Omdat de link(s) vanuit de mail niet werken en ik dus door het website adres in te typen hier moet komen, dacht ik me af te melden voor de nieuwsbrief met het weerbericht…. maar die link doet het ook niet! Dus kan ik me ook niet netjes afmelden.. 🙁
  Zou iemand van de redactie dit kunnen oppakken ?
  Dank!

  1. Door Joop Gerretse op 12 februari 2021 om 13:50

   Hans, misschien ligt dit aan de instellingen van je e-mailprogramma? In dat geval kan mail van natuurfotografie.nl mogelijk als niet vertrouwd wordt gezien, waardoor afbeeldingen niet gedownload worden en de links niet werken. Je kunt dit vast wel ergens aanpassen.

 3. Echt super handig dit weerbericht van jouw… Ik houd sinds ik dit weerbericht ontvang, zoveel meer het weer in de gaten.. Vooral Iriserende wolken was compleet nieuw voor mij… Zo leer ik ook nog zoveel bij… echt top…

  Dank je wel!

 4. Super leuk deze weerberichten en updates ! Erg interessant/leerzaam en bruikbaar !!

  Morgen (zondag) ga ik zeker even proberen naar de kust te gaan om te zien of er wat uit te halen valt met de ‘verwachte storm’. Ben benieuwd. Eerste keer dat ik zoiets ga proberen/doen !
  Spannend !!

 5. Komend weekend naar de Veluwe.
  Hopen er het beste van.
  Bedankt voor deze uiteenzetting
  Gaan er het beste van maken!!

 6. Dank zij jouw voorspelling is de afspraak met mijn fotomaatje verplaatst naar zaterdag en wat denk je… inderdaad , precies zoals je voorspelde werden we zaterdag 14 november getrakteerd op een prachtige oranje rode lucht bij zonsondergang.

 7. Geweldige service, erg informatief ook dat het zelfs uitgesplitst wordt naar de verschillende takken van natuurfotografie 🙂
  Dit maakt het plannen weer wat makkelijker.

 8. Wat leuk al die enthousiaste en positieve reacties! Het is soms een hele puzzel, maar erg leuk om voor specifiek voor jullie weerberichten te maken. 🙂

 9. Door Jos van den Boom op 15 oktober 2020 om 16:23

  Grieta bedankt. Dit is prachtig hoe je het weer doorgeeft. Hier kan ik op inspelen. GEWELDIG.

 10. Dit is echt geweldig!! een reminder is dan ook erg aan te raden 🙂 Dankjewel Grieta voor de luxe.

  Groetjes Danny, een mede-collega

 11. Door andré janssen op 15 oktober 2020 om 14:10

  Wat een geweldige service. Ben er heel blij mee!

 12. Al vele malen genoemd maar deze service is echt super. Ik leer wat verder over het inschatten van het weer en de voor fotografie goede momenten.
  Zou schitterend zijn als dit een vaste service wordt.

 13. Een weersverwachting vanuit fotografisch oogpunt, wat een luxe! Hartelijk dank voor deze geweldige service, Grieta en natuurfotografie!

 14. Door Frans op 15 oktober 2020 om 12:30

  Ik ben uitermate in mijn sas met deze uitgebreid beschreven en uitermate nuttige fotografie weerservice.

  1. dank je Grieta, inderdaad leuke site om het weer te bekijken. Ik tel hier vogels in Groningen op de Kardingebult, tot daar komen helaas de Jan-van-Genten niet 🙂 maar wel genoeg ander moois.

 15. Beste Henk de Lange, veel weerkaarten kunnen jullie ook bekijken, voor wie wil. Er is tegenwoordig steeds meer vrij op internet te bekijken en wie zich daar in wil verdiepen, kan zijn/haar hart ophalen.
  Kijk bv eens op https://www.wxcharts.com/ waar data van diverse weermodellen te zien zijn. Je kunt daar in hogere lagen kijken (850 hPa of 500 hPa), maar natuurlijk ook aan de grond. Handigste zijn de ‘overview’ kaarten die een eerste inzicht geven in neerslag en wind.

  Voor wat betreft de wind is het zo dat we dit weekend een aanlandige wind hebben die boven de Noordzee eerst vanuit noordwest, later vanuit noord waait. Dit kan gunstig uitpakken voor het waarnemen van zeevogels. Ik denk dan bv aan de Jan van Genten die op trek zijn en door die aanlandige wind tot tegen de kust worden geblazen. https://waarneming.nl/species/267/observations/?

 16. Top service van Grieta en Natuurfotografie, ik gebruik het ook zelf om te kijken hoe de vogeltrek verloopt en of de boel op gang komt of wordt opgehouden. @Grieta, je hebt het over “Voor wie de weerkaarten van de komende paar dagen bekijkt” , ik weet niet of die informatie ook beschikbaar is voor ons? maar ben wel erg geïnteresseerd welke weerkaarten jij b.v. hiervoor raadpleeg? of is dat het geheim van de kok :-).
  Als ik jou bericht nu lees, worden de vogels opgehouden door dat gebied wat vast ligt boven tussen Nederland en Denemarken, en daar moeten onze vogelaanvoer vandaan komen. Op zich is dat wel leuk, want door de stuwing die dan optreedt, komt er een golf over ons heen wanneer dat weer weg valt. Voor vogeltrektellers dus handig om te weten wanneer dat het geval is.

 17. Door AH Slotman op 2 oktober 2020 om 22:14

  Handige service,heb me ook even aangemeld.

 18. Door Pieter op 2 oktober 2020 om 18:09

  Geweldige service! Ik probeer voor ieder weekend de weerkaarten te snappen op zoek naar de goede omstandigheden. Twee keer per week een advies van een deskundige is dan super. Ik ben er blij mee!

 19. Leuk jullie positieve reacties! 🙂

 20. Gaat ze dat hier op de website doen? Dat is onduidelijk. Zou wel een superservice zijn!

  1. Dat doet Grieta inderdaad op Natuurfotografie.nl als service naar alle lezers.

 21. Door Ellen van Luttikhuizen op 2 oktober 2020 om 12:58

  Kijk dat is nog eens handig!!! (Even zoeken waar ik Grieta kan volgen😉)

  1. Dag Ellen, alle weerberichten plaatsen we hier op de website. Je kunt je ook speciaal aanmelden om een reminder in je mailbox te krijgen, zie rechtsboven op deze pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *