Menu

Onderdeel van Pixfactory

Weerspiegeling in het water

Weerspiegeling dennen.
Weerspiegeling dennen. Fotograaf: Karin Broekhuijsen

Wie langs het water loopt, heeft als fotograaf meestal genoeg mogelijkheden om een mooi plaatje te schieten. Dieren als vogels en zoogdieren, bomen, bloemen en planten, de mogelijkheden zijn oneindig. Waar je misschien niet gelijk bij stilstaat, is een onderwerp als weerspiegeling oftewel reflectie. Maar juist weerspiegeling doet het goed op de foto. Dus let daar bij het komende rondje langs het water, of dat nou een kanaal, vijver of de zee is, eens op.

Misschien denk je bij reflecties in het water automatisch aan bomen. Bomen lenen zich hier inderdaad uitstekend voor. Een weids landschap met de bomen weerspiegeld in het water spreekt al snel tot de verbeelding. Let er bij zo’n foto eens extra op of het water rustig is of juist niet. Is het water stil en rimpelloos, dan krijg je een mooie strakke reflectie. Maar het kan soms ook mooi zijn om een weerspiegeling juist in rimpelig water vast te leggen. Dit levert soms heel abstracte beelden op.

Naast bomen doen ook vogels het goed als het om weerspiegeling gaat. Een gewone eend in het water ziet er gereflecteerd in het water prachtig uit. Dan lijkt het wel of er ineens twee eenden zijn. Let daarbij goed op het licht. Dit kan zorgen voor een flink gekleurde of een juist wat zachtere en vagere weerspiegeling. Let er ook op hoe je je camera houdt. Zak bijvoorbeeld eens door de knieën om een eend op ooghoogte vast te leggen.

Zwart-wit weerspiegeling in het water

Liever in zwart-wit fotograferen? Speel dan eens met het licht en contrast. Door de tegenstelling zwart-wit komt de weerspiegeling in het water nog duidelijker naar voren en dat zorgt weer voor een extra sterke foto. Wil je de tegenstelling zwart-wit nog meer benadrukken dan kun je dit effect uiteraard achteraf bij de fotobewerking nog extra benadrukken.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u