Menu

Onderdeel van Pixfactory

Wees voorbereid, de zwanenkuikens komen eraan

Knobbelzwaan
Het vastleggen van interactie tussen kuikens en hun ouders geeft foto’s met een hoge ‘aaibaarheidsfactor’. Fotograaf: Kevin van de Hoven

Zoals bij veel facetten binnen de natuurfotografie komt er bij het maken van een goede foto vaak veel voorbereiding kijken. Trek er meerdere keren per week op uit in eigen buurt om op zoek te gaan naar een paartje knobbelzwanen. Heb je een exemplaar gespot wat een nest heeft gebouwd houd dit dan goed in de gaten. Uiteraard met inachtneming van een juiste afstand, een minimale verstoring en respect voor de omgeving. Eieren van een knobbelzwaan komen na 36 dagen uit. Tot die tijd kan je regelmatig kijken hoe je de beste foto’s kan maken uit verschillende standpunten en lichtomstandigheden. Zeker de eerste dagen blijven ouders vaak in de buurt van een nest, daarna willen zij nog wel eens gaan ronddobberen.

Laat aan je wennen

Knobbelzwanen zijn vaak niet angstig aangelegd en bovendien erg nieuwsgierig. Door al vroeg in het voorjaar regelmatig te kijken bij een paartje zwanen in de eigen buurt lijkt het er soms zelfs op dat zij je gaan herkennen. Nog voordat er überhaupt een foto wordt gemaakt is er vaak de nodige tijd en energie in de voorbereiding gaan zitten. Regelmatig observeren zorgt ervoor dat je op het juiste moment op de juiste plaats bent. Zijn de zwanenkuikens nog klein dan zijn de ouders en hun kroost vaak in de buurt, maar zijn de jongen wat groter dan hoef je niet gek op te kijken als de familie een aantal sloten verderop zit. Het vastleggen van interactie tussen kuikens en hun ouders geeft foto’s met een hoge ‘aaibaarheidsfactor’.

Fotografische mogelijkheden

Wanneer de zwanenkuikens uit het ei kruipen gaan zij al snel het water op onder toeziend oog van hun zorgzame ouders. Benadruk het donzige verenpak van de kuikens eens door het harde tegenlicht te gebruiken. Vroeg op de ochtend of later op de avond wanneer het licht zich laag over het water beweegt komt het contrast het mooiste uit. Flink onderbelichten met de camera is uiteraard belangrijk om de juiste weergave van het te verkrijgen beeld te houden.

Zwanenkuikens
Vroeg op de ochtend of later op de avond wanneer het licht zich laag over het water beweegt komt het contrast het mooiste uit. Fotograaf: Kevin van den Hoven

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wellicht ook interessant voor u