Menu

Onderdeel van Pixfactory

Wees voorzichtig met het delen van exacte locaties

'Waar heb je die foto gemaakt?', is een veel gestelde vraag nadat je een foto op Facebook of Instagram hebt geplaatst. Vaak zitten hier geen kwade bedoelingen achter. Toch is het belangrijk dat je discreet bent met het delen van exacte locaties.
Kleine zilverreiger
De kleine zilverreiger broedt in Nederland op een beperkt aantal plekken. Deze vogel is daarom kwetsbaar. Fotograaf: Albert van de Maat

Wat zijn exacte locaties?

Een exacte locatie is zó nauwkeurig dat je zonder inspanning precies weet waar je moet zijn. Dat kan een precieze beschrijving van de locatie zijn of zelfs een GPS-coördinaat. Een dergelijk coördinaat wijst de plek tot op een paar meter nauwkeurig aan. Zo is een beschrijving als “Nationaal Park De Hoge Veluwe” een stuk globaler en vind je dieren, planten of paddenstoelen met zo’n globale beschrijving niet eenvoudig.

Gladde slang
Het zwaartepunt van de verspreiding van de gladde slang ligt tegenwoordig op de Veluwe. Fotograaf: Ronald Zimmerman

Op smartphones met een gps-app kun je elk moment je exacte locatie opslaan. Deze is dan weer eenvoudig te delen. Dankzij het opslaan van deze locaties kun je ze later eenvoudig terugvinden. Dat is ontzettend handig!

Ook wil ik nog even verduidelijken dat het in dit artikel gaat om exacte locaties die nog niet algemeen bekend zijn. Het discreet omgaan met de locatie van de vossen in de Amsterdamse Waterleidingduinen en de wildobservatieplaatsen van Nationaal Park De Hoge Veluwe tijdens de bronsttijd heeft weinig zin.

Vos
Een vos op de bekende locatie in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Fotograaf: Ronald Zimmerman

Wees discreet in het belang van de natuur

Stropers zijn actief op internet

Het openbaar delen van exacte locaties raad ik altijd af. Stropers speuren ook op internet naar locaties. Zo kunnen bijvoorbeeld adders of zandhagedissen gevangen worden en in de illegale dierenhandel terechtkomen. Wees daarom extra voorzichtig met kwetsbare dieren die op hele specifieke plaatsen voorkomen.

Adder
De adder kan door stropers gevangen worden en in de illegale dierenhandel terechtkomen. Fotograaf: Ronald Zimmerman

Voorkom dat onethische natuurfotografen jouw exacte locatie bezoeken

Niet alleen stropers kunnen nadelig zijn voor dieren, planten of paddenstoelen. Als de exacte locatie openbaar is komen er ook natuurfotografen opaf die jij niet kent. Dat kunnen natuurfotografen zijn die de foto belangrijker vinden dan het welzijn van het onderwerp. Ook onder natuurfotografen zitten “rotte appels” of mensen die nog gaan leren hoe je ethisch te werk gaat. Zo’n onethische natuurfotograaf kan bijvoorbeeld te dichtbij een nest komen tijdens het broedseizoen. Verstoring tijdens deze kwetsbare periode is extra schadelijk. Vogels kunnen dan het nest verlaten en zoogdieren kunnen met hun jongen verhuizen met alle risico’s die daarbij horen.

Waterspreeuw
In Nederland is snelstromend, zuurstofrijk water met stenige oevers en bodem zeer schaars. Dit leefgebied is ideaal voor de waterspreeuw. Fotograaf: Albert van de Maat

Voorkom dat natuurfotografen massaal komen

Als een locatie openbaar gedeeld wordt kunnen daar massaal natuurfotografen, op jacht naar het perfecte plaatje, op afkomen. Dit enthousiasme kan ik begrijpen. Het nadeel is dat deze toestroom bewust of onbewust de locatie kan aantasten. Niet elke locatie in de natuur heeft de capaciteit om iedereen een plaats met goed zicht aan te bieden.

Bij nestfotografie is massale toestroom van natuurfotografen schadelijk. Een enkele natuurfotograaf in de buurt van een nest kan een kortdurende verstoring zijn. Druk voerende ouders durven even niet naar het nest toe om de jongen te voeren. Zij staan dan met voedsel in hun snavel te wachten tot het veilig is. Als de fotograaf vertrokken is zullen zij het voeden wel weer hervatten. Wanneer er door de massale toestroom constant één of meerdere mensen bij het nest staan dan zal de broedzorg langdurig verstoord worden. Dit kan de jongen mogelijk fataal worden.

Als meerdere mensen een locatie bezoeken zijn er ook meer mensen die onbedoeld ziektes mee kunnen nemen. Zo kun je bijvoorbeeld schimmels en virussen meenemen tussen locaties waar amfibieën leven. Ook bij slangen is al een schimmelziekte aanwezig in Europa.

Aan de Wildbaanweg in Nationaal Park De Hoge Veluwe worden tijdens de bronsttijd de edelherten gelokt met voer. De massaal toegestroomde natuurliefhebbers en natuurfotografen kunnen daar genieten van het spektakel. Deze locatie heeft een hogere capaciteit om iedereen een plaats met goed zicht aan te bieden en het lokken van de edelherten voorkomt dat fotografen gaan struinen en ze de dieren in het park verstoren tijdens deze belangrijke periode. Daar wordt dan ook op gehandhaafd. Het entreegeld van de bezoekers brengt extra geld in het laatje om het beheer van het park te financieren.

Hop
De hop is in Nederland een zeldzame doortrekker. Een nest is nog zeldzamer. De vogel in Nederland fotograferen is dan ook een uitdaging. Fotograaf: Albert van de Maat

Ga discreet en verantwoord om met exacte locaties. Bedenk per situatie of het handig is om een dergelijke locatie te delen. Als je een locatie niet deelt dan kan het egoïstisch overkomen. Trek je hier niets van aan. Wanneer jij de plek geheim houdt om kwetsbare soorten of gebieden te beschermen dan is de keuze zeer gerechtvaardigd.

Tips hoe je discreet met exacte locaties omgaat

Er bestaan geen regels over het delen van exacte locaties. Wel heb ik een aantal tips die je kunnen helpen om verantwoord en discreet met exacte locaties om te gaan. Deze tips zijn in het belang van de natuur geschreven.

 • Deel jouw locaties alleen met mensen die jij persoonlijk kent en vertrouwt. Spreek ook af dat zij die locatie niet verder delen. Doe dit alleen in persoonlijke berichten die niemand kan meelezen. Zo is de kans dat een locatie verder gedeeld wordt veel kleiner. Doordat jij de locatie alleen met mensen deelt die jij vertrouwt komt daar een handvol mensen die respectvol omgaan met jouw exacte locatie.
 • Bij het plaatsen op sociale media laat je de locatie weg of gebruik je een zeer globale beschrijving. Hoe globaler de locatie, hoe veiliger. Bij de locatie ‘Nederland” is zoeken een stuk lastiger dan met ‘Strandweg in de Amsterdamse Waterleidingduinen’. Een middenweg is het delen van de provincie, de gemeente, het natuurgebied of nationaal park waar de foto is gemaakt.
  Je bent ook niet verplicht om een locatie te delen op sociale media. Als ernaar gevraagd wordt kun je altijd nog een afweging maken. Deel de exacte locatie dan alleen in een persoonlijk bericht.
 • Deel foto’s van dieren in een kwetsbare periode met een vertraging. Je hebt een nest van een bijzondere vogelsoort ontdekt en geweldige foto’s gemaakt. Je kan overwegen om de foto’s pas te delen als de jongen zijn uitgevlogen en het broedseizoen afgelopen is. Een goede foto krijgt ook maanden later de aandacht die het verdient.
 • Verwijder de GPS-coördinaten uit je EXIF bij foto’s van kwetsbare soorten. Als je op reis bent geweest kunnen deze exacte locaties in de vorm van GPS-coördinaten handig zijn. Je kan dan altijd zien waar je de foto hebt gemaakt. Als je een foto met de GPS-coördinaten in de EXIF deelt dan kunnen kwaadwillenden deze met een EXIF-viewer zien.
 • Groothoeklenzen kunnen te veel informatie prijsgeven. Het is soms mooi om een dier, plant of paddenstoel in zijn omgeving te fotograferen met een groothoeklens. Een foto kan op deze manier meer context krijgen. Maar je kunt ook onbedoeld herkenbare objecten in de achtergrond hebben die de exacte locatie prijsgeven. Bij zeer kwetsbare soorten kan het dan wenselijk zijn dat die foto niet (direct) gepubliceerd wordt. Ik heb ook bepaalde foto’s nooit gepubliceerd omdat het bord van een station herkenbaar in beeld staat.

Ik hoop dat dit artikel jou helpt om verantwoord en discreet met exacte locaties om te gaan.

Heb jij ook een tip voor het verantwoord omgaan met exacte locaties? Laat het ons hieronder weten in de reacties.

Ringslang
De ringslang is in Nederland een beschermde soort en vooral aanwezig in drie min of meer gescheiden kernen. Fotograaf: Ronald Zimmerman

14 reacties

 1. Heel logisch wat je aangeeft Ronld. Omvat ook een principe – mensen vinden het ook een recht om in de natuur te zijn. Op zijn minst is dat een grote behoefte. Misschien gaan wij ook naar dergelijke systemen, dat bekende plekken meer beheer kennen en dat onbekende gebieden ook afgeschermd blijven.

  1. Bedankt Loulou!
   Ik vind het lastig. Natuurfotografen willen graag boomkikkers fotograferen. Dat begrijp ik maar al te goed. Aantrekkelijke fotografie draagt positief bij aan de affiniteit met deze dieren. De kans op bescherming wordt hierdoor groter. Het creëren van de beelden moet wel netjes gebeuren.

   Door de drukte ontstaan paadjes en gaan struiken kapot. Zelfs zonder snoeischaren. Het doet pijn om habitats kapot te zien gaan. Door de drukte is er geen tijd voor herstel.
   Er zijn blijkbaar 2-5 locaties in NL “algemeen bekend”. Er bestaan meer locaties. Als alle fotografen naar deze paar bekende locaties gaan is het daar druk, maar blijven de onbekende locaties rustig. Dat lijkt mij beter dan dat alle locaties verpest worden. Dit systeem zie je op veel plaatsen in de wereld.

   Wat mij betreft mag er op de bekende locaties geld gevraagd worden, dat wordt geïnvesteerd in het creëeren van meer boomkikker habitats.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

14 reacties

 1. Heel logisch wat je aangeeft Ronld. Omvat ook een principe – mensen vinden het ook een recht om in de natuur te zijn. Op zijn minst is dat een grote behoefte. Misschien gaan wij ook naar dergelijke systemen, dat bekende plekken meer beheer kennen en dat onbekende gebieden ook afgeschermd blijven.

  1. Bedankt Loulou!
   Ik vind het lastig. Natuurfotografen willen graag boomkikkers fotograferen. Dat begrijp ik maar al te goed. Aantrekkelijke fotografie draagt positief bij aan de affiniteit met deze dieren. De kans op bescherming wordt hierdoor groter. Het creëren van de beelden moet wel netjes gebeuren.

   Door de drukte ontstaan paadjes en gaan struiken kapot. Zelfs zonder snoeischaren. Het doet pijn om habitats kapot te zien gaan. Door de drukte is er geen tijd voor herstel.
   Er zijn blijkbaar 2-5 locaties in NL “algemeen bekend”. Er bestaan meer locaties. Als alle fotografen naar deze paar bekende locaties gaan is het daar druk, maar blijven de onbekende locaties rustig. Dat lijkt mij beter dan dat alle locaties verpest worden. Dit systeem zie je op veel plaatsen in de wereld.

   Wat mij betreft mag er op de bekende locaties geld gevraagd worden, dat wordt geïnvesteerd in het creëeren van meer boomkikker habitats.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: