HOME < INSPIRATIE < Q&A
Q&A

Welk objectief moet ik aanschaffen voor het fotograferen van vogels?

Van Geert Aerts ontvingen we de volgende vraag:
Ik wil starten met fotograferen van vogels. Wil er mijn hobby van maken en zou ook een cursus fotografie willen volgen. Ik sta op het punt een tweedehands Nikon D60 met twee objectieven aan te schaffen (18-55 en 55-200).
Is dit een goede keuze?

Welk objectief moet ik aanschaffen voor het fotograferen van vogels?
Kraanvogels op 200 mm, zonder schuilhut onmogelijk. Fotograaf: Bob Luijks

Vooropgesteld, met ieder objectief kun je vogels fotograferen. Het hangt alleen wel sterk af welke vogels je voor de lens wil krijgen en welke werkwijze je gaat hanteren.

Soort vogels

De ene vogel is de andere niet. Ga je naar een stadspark waar vogels gewend zijn aan mensen, dan kun je prima uit de voeten met het materiaal dat je noemt. Ganzen, zwanen, allerlei eendensoorten, halsbandparkieten en dergelijke zullen weinig problemen opleveren. Voer je de vogels in de tuin en zijn ook die gewend aan jouw aanwezigheid, dan kun je daar merels, mezen, roodborstjes, vinken en mussen aan toevoegen.

Wilde eend in een stadspark op 70 mm.
Wilde eend in een stadspark op 70 mm. Fotograaf: Bob Luijks

Verreweg de meeste vogels moeten niets van ons mensen hebben. Ze blijven op grote afstand. Niet voor niets dat veel vogelfotografen rondlopen met objectieven van 500 millimeter of meer. En zelfs dan blijft een klein vogeltje vaak een klein vogeltje op de foto… Beter gaat het uiteraard met grote vogels.

De afstand is niet eens zo enorm, maar de kleine oeverzwaluw blijft zelfs met een 600 mm (op full frame) een klein vogeltje. Fotograaf: Bob Luijks

Manier van fotograferen

De manier van het fotograferen is minstens zo belangrijk als het soort vogels dat je wil gaan fotograferen. Ga je je verstoppen in een schuiltent en biedt je voer en water aan, dan zul je heel wat soorten dicht voor de lens krijgen. In dergelijke situaties kun je met een 200 millimeter zeker leuke dingen doen. Gaat het om het vastleggen van vogels tijdens een wandeling, dan zal een 200 millimeter in de meeste gevallen te weinig zijn, om de genoemde reden dat vogels een veilige afstand tot ons bewaren.

Maar er is meer

De objectieven die je noemt, zijn zogenaamde kitlenzen. Voor relatief weinig geld ben je lekker op pad. Kitlenzen zijn echter weinig lichtsterk, focussen trager en zijn optisch toch wat van mindere kwaliteit. De grote vraag is of je jezelf hier dan een echt groot plezier mee gaat doen. Goed glas is het halve werk. Het is misschien beter door te sparen voor een (tweedehands) 70-200 f/2.8 of bijvoorbeeld een 300 f/4. Kijk je enkel naar de prijs-kwaliteitverhouding van het genoemde objectief, dan kun je jezelf natuurlijk nooit een buil vallen. Toen het objectief in 2009 uitkwam won het diverse awards, en dat is natuurlijk niet voor niets.

De keuze van de camera is normaal wat minder belangrijk dan de keuze van de objectieven. De Nikon 60D uit 2008 is met de razendsnelle ontwikkelingen toch wel een oud beestje. Je zou ook eens naar zijn opvolger de D5000 kunnen kijken.

Dan nog dit

Groothoek en vogels lijken onmogelijke combinaties. Toch heb je voor vogelfotografie zeker geen forse telelens nodig. Het vergt een geheel andere aanpak, maar dan krijg je ook werkelijk andere vogelfoto’s. Kijk hier maar eens naar wat voorbeelden.

Heb je nu zelf ook een vraag waar je altijd al een antwoord op wil hebben, stuur deze dan naar vraag@natuurfotografie.nl en wij gaan voor je op zoek naar het antwoord.

Deel dit artikel


4
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Menno Graaf op 14 februari 2017 om 21:28

  Iemand komt op het idee vogelfotografie te gaan doen. Ruwweg hebben we dan 2 mogelijkheden, of deze persoon heeft nooit actief gevogeld, of het Is een actiece vogelaar die de overstap naar fotografie overweegt. Innhet eerste geval, vooral niets doen, uitstekende kitset kopen en eerst eens gaan kijken of deze nieuwe Hobbie bevalt of niet. In het tweede geval weet deze persoon wel een beetje in te schatten wat een vergroting in de praktijk betekent. 600mm is dan ruwweg 12x vergrotingsfactor. Is digiscoping dan trouwens ook een optie?

 2. Door mdebeer op 8 februari 2017 om 13:52

  Misschien is een hybride camera (superzoom compactcamera waarbij je alles ook nog kunt handmatig kunt instellen) ook nog het overwegen waard? Zeker als beginnend fotograaf misschien leuk om goed betaalbaar met toch leuk resultaat te kijken of je het wat vindt. En ook lekker flexibel qua zoombereik van groothoek tot tele. Je kunt er echt best leuke dingen mee doen spreek ik uit ervaring. En schroef je er dan een macro voorzetlensje op kun je ook nog aan de slag met macro fotografie mocht je dat willen.
  En verder zijn inderdaad de systeemcamera’s van panasonic en olympus met de 100-400 (omgerekend 200-800mm) lens van panasonic misschien ook nog het overwegen waard.

 3. Door peter wijn op 8 februari 2017 om 09:11

  Zie Erik. Jarenlang waren deze merken veel minder goed, maar deze lenzen zijn uitstekend. Zoek je tweede hands, dan moet je echt zeker weten dat je een van deze 150-600 lenzen hebt. Er zijn inmiddels zelfs meerdere versies van, allemaal prima.
  Oudere lenzen die uitstekend zijn, zijn 300 F4 lenzen, 400 F5,6 en 80-400 van Nikon en Sony of 100-400 van Canon. Dat kost allemaal zo tussen de 800 en 1200 euro. Afhankelijk van. (Sony prijzen ken ik niet).
  Goedkoper iets vinden kan ook, – bijvoorbeeld een mooie oude Nikkor 400 F3,5 ai-s, of een Canon FD 400 F4,5 met EOS-adapter maar is aanzienlijk lastiger om uit te zoeken en heeft zo zijn beperkingen die je even moet weten. Zijn er ook nog de merken Olympus, Panasonic en Pentax. Iets minder gangbaar, zeker voor lange lenzen.

 4. De meeste vogelfotografen die ik tegenkom hebben tegenwoordig een telezoom (150-600) van Sigma of Tamron. Die zijn redelijk betaalbaar, flexibel en kun je jaren mee vooruit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *