Menu

Onderdeel van Pixfactory

Welke vlinders fotografeer je in de zomer?

zomervlinder
Heideblauwtjes maken elkaar het hof. Fotograaf: Yvon van der Laan

Waar zijn de fotogenieke vlinders die je iedere zomer kan vinden? Na de gebruikelijke vlinderdip in juni, zou je verwachten dat deze vrolijke fladderaars alweer in grote aantallen rondvliegen. Echter, niets is minder waar. Ik weet niet hoe het in jullie omgeving is, maar al wandelend in mijn local patch word ik niet echt blij van de vlinderstand.

Stand van zaken

Het zal waarschijnlijk niemand zijn ontgaan, maar het gaat niet goed met de insecten, waaronder de vlinders. Kwamen er voorheen nog 67 soorten dagvlinders in Nederland voor, momenteel zijn dat er nog 48. En in België zijn er van de 53 soorten inmiddels 17 verdwenen.

Initiatieven voor het behoud van vlinders

Om ons heen zien we verschillende initiatieven om de insecten te helpen. Zo worden randen van akkers ingezaaid met bloemenmengsels. Hiernaast worden de wegbermen en groenstroken minder frequent gemaaid en ingezaaid met bloemenmengsels.

Hoe maak je jouw tuin of balkon vlindervriendelijk?

Ook jouw eigen tuin of balkon kun je vlindervriendelijk maken door bijvoorbeeld een deel van het gazon om te toveren tot bloemenweide. Ook kun je hier en daar een tegel weghalen en daar een nectarplant poten. En… op het balkon kun je bijvoorbeeld potten met zomerbloeiers of nectarplanten plaatsen voor sterkere vlinders zoals de dagpauwoog, atalanta en kolibrievlinder die tot grote hoogtes kunnen vliegen.

Enkele geschikte plantensoorten zijn: lavendel, verbena, kattenkruid, hemelsleutel, (dwerg)vlinderstruik, zonnehoed, klimop en herfstaster.

Houd er rekening mee de planten zodanig te kiezen dat er van lente tot herfst bloeiende planten zijn. Ook is het goed veel verschillende planten te kiezen omdat iedere vlindersoort zijn eigen voorkeuren heeft.

Fotogenieke vlinders van de zomer

Enkele soorten die je in deze periode aan kunt treffen zijn:

Fotografietips:

  • Onderzoek van tevoren welke vlindersoorten je waar kunt vinden.
  • In de vroege ochtend zijn vlinders nog niet opgewarmd en zullen ze minder snel wegvliegen.
  • Kies een laag diafragmagetal, b.v. f 2.8, om een mooie vage achtergrond te creëren. De aandacht gaat dan volledig uit naar de vlinder.
  • Werk bij voorkeur vanaf statief en stel handmatig, eventueel met behulp van live view, scherp.
  • Gebruik eventueel een diffusie schermpje of wit parapluutje om zonlicht te temperen.
  • Volledige focus op de vlinder is mooi, maar experimenteer ook eens met het meenemen van de omgeving in de foto.

Bron (gedeeltelijk): Vlinderstichting

Geef een reactie

3 reacties

  1. Dit jaar bij mij in Friesland heel veen koevinkjes, verder matig. Algehele trend: waardeloos. Allemaal Engels raaigras, brandnetels, braam, kleefkruid en akkerwinde.

  2. Leuke tips om vanaf statief en met parapluutjes vlinders te fotograferen. Maar die vlinders blijven echt niet wachten tot ik klaar ben en ze kan fotograferen

    1. Niet voor niets wordt ook de tip gegeven om ’s morgens vroeg op pad te gaan. Rondom zonsopkomst (of zonsondergang) is werken vanaf statief i.h.a. geen probleem!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wellicht ook interessant voor u