Menu

Onderdeel van Pixfactory

Werken met een fotoproject: deel 3 – de praktische uitwerking

In dit derde en laatste deel van deze tutorial bespreek ik meer in detail de praktische uitwerking van mijn fotoproject ‘KWETSBAARHEID’. Toewerken naar je eindresultaat is de leukste en misschien wel spannendste fase van het project. Hoe is mij dat vergaan?
Eén van de meest spannende foto’s uit het project, een 10-voudige dubbelopname van een paar dode juffers. De foto is omgezet naar een zwart-wit negatief. Fotograaf: Rob Blanken

Structuur in je verhaal

Ik schreef al eerder dat ik de foto’s van het project in de vorm van een boek wilde presenteren. Dan is het nodig om structuur in je verhaal aan te brengen zodat het boek een logische en/of verrassende opbouw krijgt. Tijdens het fotograferen kreeg het thema KWETSBAARHEID voor mij meer diepgang. Daarbij kwamen als vanzelf aspecten als fysieke kwetsbaarheid, angst, uitsterven, chaos, survival of the fittest, pesticiden, strijd, dood, schoonheid en dance macabre naar boven. De gemaakte foto’s heb ik ingedeeld in deze verschillende sub-thema’s. Soms was dat misschien wat gekunsteld maar bij de vrij abstracte sub-thema’s zoals bijvoorbeeld chaos en angst. vond ik dat moeilijk te voorkomen en ook helemaal niet erg. Het gaf mij ruimte voor eigen interpretatie en creativiteit.

Dance macabre. Gekunsteld of een goede vondst? Fotograaf: Rob Blanken

Maken van een fotoboek

Voor het maken van een fotoboek bestaan verschillende aanbieders, ieder met hun eigen programma waarmee het boek online kan worden gerealiseerd. Het belangrijkste is dat je een aanbieder kiest die voldoende kwaliteit biedt en die een prettige interface heeft om het boek te maken. Het uitwerken van de presentatievorm, of het nu een boek, een expositie of een artikel in een fototijdschrift is, kost veel tijd maar is ook heel leuk om te doen.

Een spinnetje in haar web, een kwetsbare jager. Fotograaf: Rob Blanken

Na het inladen van je foto’s in het programma kun je gaan werken aan de lay-out en het toevoegen van tekst. Het is heel verrassend te zien wat een spannende lay-out voor effect heeft. Ik heb hier, ook al vroegtijdig tijdens de fase van het fotograferen, veel tijd aan besteed. Door regelmatig met de lay-out van het boek bezig te zijn kreeg ik nieuwe ideeën en inspiratie om nog ‘missende’ foto’s te maken. Ook werd het eindresultaat al een beetje tastbaar en kreeg ik er al meer lol in.

High key opname van een kruisspin. Eng, mooi en kwetsbaar. Fotograaf: Rob Blanken

Het resultaat

En dan is het af! Na alles minstens drie keer gecontroleerd te hebben kun je het bestand uploaden om het boek te laten drukken. Een paar dagen later ligt het resultaat van al je inspanningen dan op de mat! Ik bekijk het boek nog met enige regelmaat en denk dan met plezier aan het project terug. Verschillende foto’s van het project hebben eervolle vermeldingen gekregen bij fotowedstrijden.

Het verschil in grootte benadrukt de kwetsbaarheid van het mugje. Fotograaf: Rob Blanken

 

Samen is het leuker. Weidebeekjuffers in tegenlicht. Mooi, fragiel en een rover. Fotograaf: Rob Blanken

En wat dan?

Je project is af en je gaat over tot de orde van de dag? Of val je in een zwart gat? Misschien was je project toch nog niet helemaal af en wil je ermee doorgaan. Maar waarschijnlijk heb je de smaak zo te pakken dat je snel aan de slag wilt met een nieuw, uitdagend project. Ik in ieder geval wel.

Conclusies en aanbevelingen:

  1. Een lange termijn fotoproject aan de hand van een thema kan je fotografie een nieuwe creatieve impuls geven.
  2. Bedenk een thema wat je aanspreekt en wat gedurende langere tijd goed uitvoerbaar is, het liefst in je eigen woonomgeving.
  3. Verdiep je in je thema.
  4. Bedenk een presentatievorm zoals een boek, een kalender of een expositie.
  5. Laat je tijdens het uitvoeren van je project verrassen, leg dus niet alles van tevoren vast.
  6. Werk naar een concreet eindresultaat toe met een deadline.
  7. Zorg voor goede feedback.
  8. Heb plezier.

 

Een huisspin. Angstaanjagend maar kwetsbaar. Fotograaf: Rob Blanken
Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

6 reacties

  1. Rob, van start tot finish met allerlei open eindjes, uitvals- en invalshoeken, struinen en studeren en gaandeweg krijgt het geheel handjes en voetjes, complimenten :). Groet

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

6 reacties

  1. Rob, van start tot finish met allerlei open eindjes, uitvals- en invalshoeken, struinen en studeren en gaandeweg krijgt het geheel handjes en voetjes, complimenten :). Groet

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: