Menu

Onderdeel van Pixfactory

Recensie Wiener Wildnis

28 bij 28 centimeter, 256 pagina's dik, 'Wiener Wildnis' vormt een opvallende verschijning. De cover van het boek versterkt dat alleen maar, een torenvalk hoog in een kerktoren kijkt je indringend aan en nodigt uit tot verder lezen.
wiener wildnis
Cover van Wiener Wildnis.

Bij ‘wilde’ natuur denk je niet meteen aan de stad. Toch vormt de stad een perfecte leefomgeving voor allerlei soorten die zich hierop hebben aangepast, net zoals je soorten hebt die graag op heideterreinen of in bossen voorkomen. Heb je dan ook nog eens een echt groene stad, dan vermengt de natuur zich uiteraard helemaal gemakkelijk met de menselijke omgeving. Zo ook in Wenen, waar maar liefst meer dan 50% van het oppervlak bestaat uit groen. De Donau stroomt door de stad, evenals 63 beken die in de rivier uitmonden. Verena Popp-Hackner en Georg Popp leggen al vijf jaar de verrassende en vaak verborgen natuur van Wenen vast. Het resultaat is gebundeld in het boek ‘Wiener Wildnis’.

wiener wildnis
De natuur is altijd dichterbij dan je denkt. Je moet het soms wel willen/kunnen zien.

Het boek volgt de grote ‘natuurlijke’ eenheden. Hoofdstuk 1 zoomt in op alles dat op, onder of rond het water voorkomt. Spectaculair zijn de groothoekopnamen die half onder en half boven water genomen zijn, vaak dicht op de aanwezige dieren met op de achtergrond steeds de stad. Wie denkt dat de waternatuur ophoudt bij wat knobbelzwanen en visjes heeft het mis. Bevers, kreeften, ringslangen en vuursalamanders komen allemaal voorbij.

wiener wildnis
Spektakel half onder en half boven water.

‘Natur im Stadtkern’ vormt het tweede hoofdstuk. Wat mij betreft is dit het meest verrassende hoofdstuk, omdat het hier overduidelijk om het meest stedelijk stukje Wenen gaat. Dat hier toch veel natuur valt te ontdekken, bewijzen de makers van het boek: ze reserveren maar liefst 88 pagina’s voor dit deel van Wenen. Veel aandacht is er voor de torenvalk die met 400 nesten aanwezig is en middels een actief soortenproject beschermd wordt. Spectaculair is ook de natuur op een oude, verwilderde begraafplaats. Uiteraard helpt de stilte hier een handje. Hartje stad komen we konijnen tegen op een drukke rotonde, groeien er varens op een graffitirijk stuk beton en zien we vossen de straten afspeuren naar smakelijke hapjes.

wiener wildnis
Vossen in hartje stad.

In hoofdstuk drie keren we terug naar het grote groen, de groengordel die de stad omringt. Oude bossen vol daslook en wijngaarden met reeën. Het boek sluit af met een toelichting op het project, toont de energie die Verena en Georg gestoken hebben in het promoten van ‘hun’ stadsnatuur en laat je kennismaken met de andere fotografen die hun steentje hebben bijgedragen. Een plattegrond maakt duidelijk waar de foto’s gemaakt zijn, zodat je jezelf ook eens kunt verwonderen over de andere, minder bekende kant van Wenen.

wiener wildnis
Ook oog voor het kleine spul, hier in de groene gordel aan de rand van Wenen.

De foto’s krijgen in het boek alle ruimte en worden vaak paginagroot afgedrukt. Toch is er ook veel ruimte gereserveerd voor achtergrondinformatie over de locaties waar de foto’s gemaakt zijn en uiteraard over de geportretteerde soorten. Dat geeft het boek diepgang en maakt het ook geschikt voor niet-natuurfotografen.

wiener wildnis
Een kijkje achter de schermen.

Het boek is een aanrader voor iedere natuurliefhebber. Het laat zien dat de natuur veelzijdiger is dan de meeste mensen vermoeden. De foto’s zijn prachtig en getuigen van ongelooflijk veel doorzettingsvermogen. Misschien wel het belangrijkste: het boek is geen toevallige verzameling van foto’s. Het is het resultaat van een doordacht project, waarvoor vijf jaar is uitgetrokken. Alleen daarom al een must have!

256 pagina’s
28 x 28 cm
Slappe kaft (met dit formaat had dat best een harde mogen zijn)
€ 49,00 excl. verzendkosten
www.wienerwildnis.at

Meer over stadsnatuur (en Wiener Wildnis) lees je in ons magazine. Daarin nemen we je mee naar onder andere ‘De Wilde Stad’ Amsterdam en beschrijft Sijmen Hendriks over hoe je het fotograferen van de natuur in de stad nu zelf het beste aanpakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: