Menu

Onderdeel van Pixfactory

Wild spotten met een wildcamera

Wild fotograferen? Klinkt mooi maar is geen eenvoudige opgave. Goede voorbereiding en uren geduld zijn een vereiste. Een hulpmiddel dat je van nut kan zijn bij de voorbereiding is de wildcamera. Die houdt een infrarood-oogje in het zeil terwijl je slaapt en legt de bewegingen van passerende dieren vast.

Visualisatie van een opstelling van een cameraval. De infraroodstraal wordt over de wissel geplaatst en zodra het dier de straal onderbreekt, wordt de foto gemaakt. Fotograaf: Jan Paul Kraaij, visualisatie Arno ten Hoeve

Een wens van vele natuurfotografen is het fotograferen van een das, vos, marter of ander zoogdier in het wild. Echter, waar vind je die dieren en hoe krijg je ze op de foto? Niet zo gemakkelijk, temeer daar veel dieren bij voorkeur in de nacht actief zijn. Alles valt of staat met een goede voorbereiding.

Hoe zet je een wildcamera op?

Voordat je urenlang in een schuiltent ligt te wachten kun je de omgeving verkennen. Als je een diersoort ergens verwacht kun je met een wildcamera vaststellen of en wanneer het dier actief is. Wildcamera’s zijn vaak infrarood camera’s die de warmtestraling van het lichaam vastleggen. Ze werken met sensoren: als een dier door het oog loopt maakt de camera een foto en heb je het bewijs in handen dat het dier er is en op welk tijdstip.

Lees meer over de wildcamera of cameraval in dit artikel of in het Praktijkboek Wildlife Fotografie.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u