Menu

Onderdeel van Pixfactory

Wildlife & Conservation-special: 4 natuurbeschermende fotografen uit de Lage Landen (1)

Wildlife & Conservation-special: 4 natuurbeschermende fotografen uit de Lage Landen.
Tijgergenocide
Tiger farm - China - Harbin: Siberian Tiger Park). Fotograaf: Chris Slappendel

Deel 1: Anjès Gesink en Chris Slappendel

Onze planeet wordt op verschillende manieren bedreigd, bijvoorbeeld door de afname van de biodiversiteit, overexploitatie en klimaatverandering. De ijskappen smelten, vele dieren worden met uitsterven bedreigd en de regenwouden worden verwoest. Verschillende fotografen zetten zich in om met hun fotografie de natuur en dieren te beschermen. In deze lijstenbrij vind je een aantal beelden uit de projecten van vier Nederlandse en Belgische fotografen. Anjès Gesink met de serie ‘Vogels huilen niet’ fotografeert gevonden zieke, gewonde en jonge vogels die bij een vogelopvang worden verzorgd. De beschermer van de tijgers, Chris Slappendel, maakt voor het boek ‘Tijgergenocide’ beelden van de uitstervende tijger. Diverse onderwerpen, maar deze fotografen hebben in ieder geval 1 ding met elkaar gemeen: zij zetten zich met grote betrokkenheid in voor het behoud en beschermen van Moeder Natuur. Met hun projecten willen zij bijdragen aan een stuk bewustwording voor een betere wereld.

1. Anjès Gesink – Vogels huilen niet

Een jaar lang heb ik zieke en gewonde vogels van de Rotterdamse vogelopvang Vogelklas Karel Schot gefotografeerd. Alle vogels zijn geportretteerd op handen in een blauwe handschoen welke symbool staat voor de verzorging die de vogels krijgen, maar het verwijst ook naar de menselijke interventie die van grote invloed is op het leven van vogels in de stad. Voor natuurfotografie.nl heb ik 4 vogels uitgekozen met een persoonlijk verhaal, want naast fotograaf ben ik ook vrijwilliger en heb ik de vogels dus ook verzorgd.

Kleine mantelmeeuw

Deze jonge kleine mantelmeeuw is één van mijn favorieten. Het is namelijk de eerste jonge meeuw die ik zag en ik was op slag verliefd!

Jonge meeuw bij vogelklas Karel Schot.
Jonge meeuw bij vogelklas Karel Schot. Fotograaf: Anjes Gesink

Deze kluut heb ik meerdere keren mogen fotograferen. Het is een kwetsbare vogel die wij weinig binnen krijgen en die het dikwijls niet redt bij de opvang. Des te bijzonder dus dat ik deze mooie vogel heb vastgelegd van juveniel met donsveertjes tot deze mooie jong volwassene.

Kluut bij Vogelklas Karel Schot.
Kluut bij Vogelklas Karel Schot. Fotograaf: Anjes Gesink

Het blijft heel bijzonder om jonge vogels van zo dichtbij te mogen zien en te verzorgen. Vooral deze jonge bosuil met zijn zachte dons en grote ogen.

Bosuiltje
Vogelklas Karel Schot, Bosuiltje. Fotograaf: Anjes Gesink

Het loopt nooit storm met de binnenkomst van ooievaars. Heel bijzonder dus dat er in een maand tijd meerdere tegelijk binnen kwamen en nog bijzonderder was dat ik toen net zwanger was van mijn eerste kind.

Ooievaar
Ooievaar. Fotograaf: Anjes Gesink

2. Chris Slappendel – Tijgergenocide

In een wereld waar geld, macht en economie voor veel mensen belangrijker zijn geworden dan leefomgeving, respect en toekomst, ontstaan gevolgen die iedereen aangaan: global climate change zorgt voor steeds extremer weer, weggegooid plastic zorgt voor oceaanvervuiling, industrie zorgt voor luchtverontreiniging, egostrelerij én geloof in Chinese wonderpilletjes zorgen voor massale stroperij.

Het boek Tijgergenocide gaat in op de achtergronden van het menselijke gedrag waarbij een iconisch dier als de tijger op een categorische manier wordt uitgeroeid. Ik ben al jaren bezig met het aandacht vragen voor het lot van tijgers en het schrijven van dit makkelijk geschreven boek past uitstekend in de strategie gewone mensen bewuster te maken van het naderende uitsterven van één van de mooiste dieren op aarde.

Teloorgang van de tijger
Een zogenaamde tiger farm, waar tijgers gefokt worden onder het mom van entertainment (China – Harbin: Siberian Tiger Park). Deze foto is destijds door NatGeo gebruikt om tigerfarming onder de aandacht te brengen. Voor mij een iconische foto omdat het alles zegt: de vooruitgang van de mens, de teloorgang van de tijger.

Tijgergenocide
Tiger farm – China – Harbin: Siberian Tiger Park. Fotograaf: Chris Slappendel

Atletische tijgers
Een grote dierentuin (Thailand – Sri Racha: Sriracha Tiger Zoo) met focus op tijgers, varkens en krokodillen. Ondanks de verschrikkelijke omstandigheden (dat zie je als je let op hoe de tijgers eruitzien) blijven tijgers fantastische atleten en kan je er prachtige foto’s (al zeg ik het zelf) van maken. Deze foto laat zien dat tijgers ‘in beweging’ blijven (zoals dat door het park wordt gezegd). De werkelijkheid is dat het park veel geld verdient aan dit soort activiteiten omdat per stukje vlees (of kip-vaak goedkoper) 5 of 10 dollar wordt verkregen. En honderden mensen die dat dan op een dag doen.

Atletische tijgers
Atletische tijgers – Thailand – Sri Racha: Sriracha Tiger Zoo. Fotograaf: Chris Slappendel

Babytijgers
Deze foto is ook in Sriracha Tiger Zoo gemaakt: jonge tijgers worden onmiddellijk van hun moeder gescheiden en blootgesteld aan mensen. De reden? Zo ‘wennen’ ze snel aan mensen, wordt gezegd. De waarheid is dat hierdoor meer mensen naar een park toekomen omdat de aantrekkingskracht van babytijgers enorm is. Denk maar eens aan al die nieuwsaankondigingen dat er ergens een jonge neushoorn of leeuw in een dierentuin is geboren. De praktijk is dat deze tijgertjes de hele dag worden blootgesteld aan mensen, waarbij vooral de kinderen volstrekt respectloos met deze cubs omgaan (op geen enkele manier gecorrigeerd door hun ouders trouwens).

Babytijgers - Sriracha Tiger Zoo .
Babytijgers, Fotograaf: Chris Slappendel

Opgesloten
Dit beeld is wederom in Sriracha Tiger Zoo genomen: drie tijgers in een veel te kleine ruimte. Net als vele andere tijgers die meestal in kleine groepjes zijn opgeborgen in kleine, vieze ruimtes, met onvoldoende en weinig gevarieerd voedsel. In Nederland zou een dierentuin hiervoor direct worden gesloten. In Thailand niet…

Opgesloten tijgers
Opgesloten – Sriracha Tiger Zoo Fotograaf: Chris Slappendel

Hebberige boeddhisten
De zogenaamde Tiger Temple (Thailand – Kanchanaburi). Boeddhisten zouden de hemel op aarde hebben ontworpen voor tijgers door ze in een mooie omgeving op te vangen. Dit trok steeds meer toeristen waardoor zelfs boeddhisten hebberig werden. In 2017 is Tiger Temple tijdelijk gesloten geweest omdat er onder druk van buitenlandse NGO’s (en ondergetekende) – veel druk werd uitgeoefend om Tiger Temple gesloten te krijgen. Het resultaat van het onderzoek wees uit dat er veel mis was (o.a. handel in tijgers, dubbele fokprogramma’s, slechte omstandigheden etc.) maar tot werkelijk sancties is het niet gekomen. Gelet op de corruptie in Thailand is het ook onwaarschijnlijk dat dit gaat gebeuren.

Tiger farm
Tiger farm, waar tijgers gefokt worden onder het mom van entertainment (China – Harbin: Siberian Tiger Park) Fotograaf: Chris Slappendel

 

4 reacties

  1. Hoi Frits, dankjewel voor je reactie. Ik vind het ook een heftig verhaal. Chris Slappendel gaat hier in zijn interessante (vind ik) boek ‘Tijgergenocide’ verder op in. Het boek heeft mij in ieder geval verder aan het denken gezet over dit onderwerp. Groeten, Nanda

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

4 reacties

  1. Hoi Frits, dankjewel voor je reactie. Ik vind het ook een heftig verhaal. Chris Slappendel gaat hier in zijn interessante (vind ik) boek ‘Tijgergenocide’ verder op in. Het boek heeft mij in ieder geval verder aan het denken gezet over dit onderwerp. Groeten, Nanda

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: