HOME < PRAKTIJK < TIPS
Tips

Win vrijkaartjes voor het Fotomuseum!

Pioniers in de Nederlandse natuurfotografie.
Pioniers in de Nederlandse natuurfotografie.

Eerder gaven we je al als vakantietip een museum te bezoeken. Wat je (tot en met 4 september) sowieso niet mag overslaan is het Nederlands Fotomuseum. Daar zijn maar liefst twee tentoonstellingen gewijd aan natuurfotografie.

Jacht met de camera

Al sinds 1873 trekken Nederlandse natuurliefhebbers met hun camera eropuit om de natuur vast te leggen. Dankzij deze pioniers van de natuurfotografie zijn plant- en diersoorten en unieke landschappen voor ons oog bewaard gebleven, waarvan een aantal inmiddels zeldzaam is of niet meer voorkomt in Nederland.

Niet eerder is er over de vroegste Nederlandse natuurfotografie een tentoonstelling gemaakt die zo’n compleet beeld geeft van de schoonheid van onze natuur, de inventieve werkwijze van de fotografen en de rol die hun fotografie speelde bij de steeds luider wordende roep om natuurbescherming.

De tentoonstelling Jacht met de camera| Pioniers van de Nederlandse natuurfotografie laat het publiek de natuur beleven door de ogen van de pioniers. Uit de ruim 90.000 historische natuurfoto’s die het museum in zijn collectie heeft, is een bijzondere selectie gemaakt die het verhaal van de opkomst van de natuurfotografie vertelt. Bijzondere vondsten uit de collectie worden voor het eerst aan het publiek getoond.

Klik hier voor meer informatie over deze tentoonstelling.

Frans Lanting – Dialogues with Nature

Dialogues with Nature is de eerste grote overzichtstentoonstelling van het werk van Frans Lanting. De geboren Rotterdammer wordt beschouwd als een van de grote fotografen van deze tijd. Al vier decennia legt Lanting de wonderen van de natuur over de hele wereld vast, van de Amazone tot Antarctica. Zijn doel is om respect voor de aarde te stimuleren via foto’s die zijn passie voor natuur en zorg om de toekomst van onze levende planeet overbrengen. Lantings werk weerspiegelt zijn permanente dialoog met de natuur, die wordt geïnspireerd door zowel kunst en literatuur als wetenschap en technologie, en door zijn eigen ervaringen op alle zeven continenten.

Dit is de eerste tentoonstelling die Lantings gehele carrière omspant en die de diversiteit en diepgang van zijn werk weergeeft. De tentoonstelling bevat foto’s van vijf van zijn bekendste projecten. Ieder thema wordt met een filmisch interview met Lanting geïntroduceerd. ‘De magie van de werkelijkheid’ toont Lantings vroege fotografie, gemaakt in Nederland in de jaren ‘70 en beïnvloed door Oosterse filosofie in het algemeen en Japanse haiku-dichters in het bijzonder. ‘Een wereld verdwaald in de tijd’ is een weergave van Lantings baanbrekende werk op Madagaskar in de jaren ‘80: deze beelden brachten de bijzondere natuur en milieuproblematiek van dit afgelegen continentale eiland voor het eerst onder de aandacht bij een wereldwijd publiek. ‘Dieren van dichtbij’ toont Lantings unieke esthetiek en persoonlijke visie op wildlife fotografie in de jaren ‘90, die wordt ingegeven door een bijzonder perspectief op dieren.

‘Een reis door de tijd’ belichaamt Lantings uitzonderlijke ambitie om de geschiedenis van het leven op aarde van de oerknal tot het heden op lyrische wijze te vertalen met beelden die inzicht verschaffen in de evolutie van onze planeet. ‘Toekomst voor het leven’ bevat foto’s waarin Lanting de staat van biodiversiteit rond de eeuwwisseling verkent én recenter werk waarin hij onze relatie met een planeet die drastisch wordt beïnvloed door menselijke activiteit in beeld brengt.

Alle informatie over deze tentoonstelling vind je hier.

elephants-4

Win kaartjes

Natuurfotografie.nl mag 5 x 2 tickets weggeven voor het Nederlands Fotomuseum. Wil je kans maken op deze tickets, stuur dan voor donderdag 21 juli 12.00 uur een mailtje naar bob@natuurfotografie.nl o.v.v. Fotomuseum. De winnaars ontvangen persoonlijk bericht, waarna de tickets klaar zullen liggen in het Nederlands Fotomuseum.

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *