HOME < ACTUEEL < ACTUEEL
Actueel

Winnaars Asferico Photo Contest 2020

De Asferico Photo Contest is een hoog aangeschreven Italiaanse wedstrijd voor natuurfotografie. Dit jaar waren er ruim 18.000 inzendingen van natuurfotografen uit de hele wereld. Prijswinnende foto’s bij deze wedstrijd zijn bijna altijd vernieuwend en/of van een hoog esthetisch gehalte. De algemene winnaar is nog niet bekend.

Winnaars Asferico Photo Contest 2020
Eervolle vermeldingen in de categorie "Other animals". Fotograaf: Rob Blanken

WINNAARS

Tot de prijswinnaars (eervolle vermeldingen) behoren de volgende fotografen uit de Benelux: Johan van der Wielen, Bart Siebelink, Bart Heirweg, Jonathan Lhoir, David Hup, Nicole Cambre en, u leest het goed, de auteur van deze column Rob Blanken. Allemaal van harte proficiat!

BESPREKING WINNAARS

Johan van der Wielen (cat. Plants and fungi): Fritillaria field. Een groothoek opname met een uitgekiende compositie van een veld kievitsbloemen. Een grote scherptediepte, heel veel bloemen, een waterig zonnetje en een heerlijke vroeg-in-de-ochtend sfeer zijn de geheimen van deze foto.

Eervolle vermeldingen in de categorie “Plants and fungi”. Fotograaf: Johan van der Wielen

Bart Siebelink (cat. Other animals): Termite army. Een heel bijzonder fantasie landschap bestaande uit een klein stukje van de stam van een tropische boom (Ceiba pentandra). Deze boom wordt gekenmerkt door gemene stekels op de stam. De foto toont stekels als een soort wachttorens. Tussen de stekels zie je ‘als soldaten marcherende’ termieten. Het overheersende blauw versterkt het ‘Termite army’ effect.

Eervolle vermeldingen in de categorie “Other animals”. Fotograaf: Bart Siebelink

Bart Heirweg (cat. Landscape): Icecream cake. Een ijzig besneeuwd landschap met een prachtige compositie en hele bijzondere, elkaar afwisselende vormen en structuren. Prachtige pastelkleuren complementeren het beeld.

Eervolle vermeldingen in de categorie “Landscape”. Fotograaf: Bart Heirweg

Jonathan Lhoir (cat. Birds): Great spotted woodpecker. Een geraffineerde opname van de boomstammen van naaldbomen met erin verstopt de specht. Een vogel prachtig weergegeven in zijn leefomgeving.

Eervolle vermeldingen in de categorie “Birds”. Fotograaf: Jonathan Lhoir

David Hup (Man and nature): Family diner. Een nachtelijke opname van een groep beren die zich tegoed doen aan de inhoud van vuilniszakken. Hoe indringend kan de relatie tussen mens en dier toch zijn!

Eervolle vermeldingen in de categorie “Man and nature”. Fotograaf: David Hup

Nicole Cambre (cat. Mammals): The great migration (Leap of faith). Een zeer intrigerende  zwartwit opname van de migratie van gnoes. Wat een geweldige compositie en wat een prachtige lichtval op de springende gnoe en enkele gnoes onderin het beeld. Een foto met spanning en drama.

Eervolle vermeldingen in de categorie “Mammals”. Fotograaf: Nicole Cambre

Rob Blanken (cat. Birds): Take off. Een foto volledig gevuld met opvliegende kluten. De massaliteit en het zwartwit patroon van deze vogels maken het tot een bijzonder beeld.

Eervolle vermeldingen in de categorie “Birds”. Fotograaf: Rob Blanken

Rob Blanken (cat. Other animals): Victim. Een dubbelopname van een dode ringslang (verkeersslachtoffer) met als ondergrond het straatoppervlak. De structuur van de straat past naadloos bij de huid van de slang. De omzetting in zwartwit versterkt dat effect.

Eervolle vermeldingen in de categorie “Other animals”. Fotograaf: Rob Blanken

TENSLOTTE

Het is zeer de moeite waard om de website van de Asferico Photo Contest te bezoeken. Mijn favorieten? Dat zijn er heel erg veel maar als liefhebber van grafische beelden wil ik de opname van Christian Wappi van een slang beslist noemen. Heel bijzonder is ook de sfeervolle, bijna intieme drone foto van Bertold Nagy van dode bomen. Kijken!


Asferico Photo Contest

Je kan de winnaar, runner up en eervolle vermeldingen van iedere categorie op de website van Asferico bekijken. Helaas worden de winnende foto’s vrij klein weergegeven.

Deel dit artikel


1
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Door Peter Stam op 3 april 2020 om 11:15

    Van harte Rob. Superfoto’s zitten er tussen.

    Gr,

    Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *