Menu

Onderdeel van Pixfactory

Ontvang van 1 t/m 14 juli bij aanschaf van de set Combideal Fotografiegidsen, fotografiegidsen over toffe macro-onderwerpen, de online cursus Macrofotografie hulpmiddelen, t.w.v. € 29,90 cadeau.

Winnaars Cupoty – Close up fotograaf van het jaar 2022

Op 5 januari zijn de winnaars bekend gemaakt van de 4e editie van de Cupoty, Close-up Photographer of the Year 2022. Tussen alle internationale winnaars zat ook Nederlandse fotograaf, Wim Vooijs! Tevens waren er eervolle vermeldingen voor nog een aantal Nederlandse fotografen.
CUPOTY winnaar. Natures Pitfall, Samatha Stephens
Nature’s Pitfall. Foto van salamanders die worden opgegeten door vleesetende kruikplant wint £ 2.500 geldprijs en titel van de 4e editie Close-up Photographer of the Year. Fotograaf: Samantha Stephens

De Canadese fotograaf Samantha Stephens is bekroond met de titel Close-up Photographer of the Year 04, ondersteund door Affinity Photo 2. Dit met haar opvallende afbeelding van een paar salamanders die worden opgegeten door een vleesetende trompetbekerplant in Algonquin Provincial Park, Canada.

De trompetbekerplant smult normaal gesproken van motten en vliegen. Onderzoekers van het Algonquin Wildlife Research Station ontdekten onlangs een verrassend nieuw item op het menu van de plant: juveniele gevlekte salamanders. Tijdens het volgen van onderzoekers op hun dagelijkse onderzoek zag Samatha een kelk met twee salamanders. Beide salamanders zweven aan het oppervlak van de vloeistof van de kelk, beide in hetzelfde stadium van verval. Samatha wist dat het een bijzonder moment was. De volgende dag waren beide salamanders naar de bodem van de kelk gezonken.

Samantha krijgt een geldprijs van £ 2.500 (ongeveer € 2.800) en de Close-up Photographer of the Year (CUPOTY) -trofee. Haar werk wordt ook getoond aan een wereldwijd publiek in de Top 100 online galerij op cupoty.com.

CUPOTY 04

Deze vierde editie van CUPOTY kreeg meer dan 9.000 inzendingen uit 54 landen. Er waren 11 categorieën: Dieren, Insecten, Planten, Schimmels, Intiem Landschap, Onderwater, Vlinders & Insecten, Ongewerveld Portret, Door de mens gemaakt, Micro (voor foto’s gemaakt met behulp van een microscoop) en Jonge Close-up Fotograaf van het Jaar (voor deelnemers van 17 jaar of jonger.)

Terwijl Samantha de titel (en de eerste plaats in de categorie Dieren) veiligstelde, werd de 17-jarige Britse fotograaf Nathan Benstead gekroond tot Young Close-up Photographer of the Year 04 met zijn foto van slijmzwammen. ‘Ik liep door mijn plaatselijke bos toen ik een boomstam tegenkwam die bedekt was met slijmvorm vruchtlichamen’, herinnert hij zich. ‘Ik zette mijn camera-uitrusting op en concentreerde me op een cluster tussen het mos.’

Hemitrichia Calyculata, Eerste plaats categorie jeugd.
Hemitrichia Calyculata, Eerste plaats categorie jeugd. Fotograaf: Nathan Benstead

Door close-up-, macro- en microfotografie aan het publiek te laten zien, wil Close-up Photographer of the Year de details laten zien die de meeste mensen over het hoofd zien.
‘Talloze keren ben ik, kijkend naar de Top 100-foto’s, verbaasd geweest over de vaardigheid en nieuwsgierigheid van de deelnemers bij het vastleggen van het ongelooflijke wereldwonder’, zegt CUPOTY mede-oprichter Tracy Calder.

Categorie winnaars

Andere beelden die echt verbaasden in deze CUPOTY editie waren; Anirban Dutta’s foto van termieten die worden aangevallen door een drongo (Insecten-winnaar), een kleine kwal die op zijn “handen” lijkt te lopen door Viktor Lyagushkin (Onderwaterwinnaar) en een spin die vogelpoep nabootst door Jamie Hall (Winnaar van het Ongewervelde Portret).

Intruder. Eerste plaats categorie insecten.
Intruder. Eerste plaats categorie insecten. Fotograaf: Anirban Dutta
Little Predator. Eerste plaats categorie onderwater.
Little Predator. Eerste plaats categorie onderwater. Fotograaf: Viktor Lyagushkin
Mayan Derriere. Eerste plaats in categorie Ongewervelde portret.
Mayan Derriere. Eerste plaats in categorie Ongewervelde portret. Fotograaf: Jamie Hall

Nog meer pareltjes kwamen naar voren in de Categorie Micro, waar Marek Miś meer dan 100 opnamen van rode algen combineerde om de schoonheid ervan onder zijn microscoop in beeld te brengen (op de eerste plaats). En in de categorie Manmade, waar Matt Vacca het moment vastlegde van twee klodders olie gescheiden om een mensachtig portret te maken (winnaar van deze categorie).

Batrachospermum Red Algae. Eerste plaats categorie Micro.
Batrachospermum Red Algae. Eerste plaats categorie Micro. Fotograaf: Marek Mis
Oil & Water 44. Winnaar categorie Manmade.
Oil & Water 44. Winnaar categorie Manmade. Fotograaf: Matt Vacca

Na twee uur kreeg Mike Curry eindelijk een foto van een gebouw weerspiegeld in het water op Canary Wharf dat aan zijn hoge eisen voldeed, waardoor hij de eerste plaats behaalde in de categorie Intimate Landscape.

Frequency. Winnaar categorie Intimate Landscape.
Frequency. Winnaar categorie Intimate Landscape. Fotograaf: Mike Curry

“Onze” Wim Vooijs reduceerde een waterjuffer tot een reeks glinsterende lichtcirkels om de categorie Vlinders & Libellen te winnen. Hiermee is Wim de enige categoriewinnaar in de CUPOTY uit de lage landen.

Veiled. Winnaar in de categorie Vlinders en libellen.
Veiled. Winnaar in de categorie Vlinders en libellen. Fotograaf: Wim Vooijs

Sébastien Blomme won de zeer competitieve categorie Planten met zijn foto van een delicate kievitsbloem omlijst door de vage vorm van een boom.

Next to my tree. Winnaar categorie Planten.
Next to my tree. Winnaar categorie Planten. Fotograaf: Sebastien Blomme

Verder waren er nog een aantal eervolle vermeldingen voor Nederlandse fotografen Rob Blanken, Alex Pansier, Angelo Richardson, Jan van IJken, Dirk Hoogestein, Erik Nevels en Bert Faber in diverse categorieën.

Love is in the air. Eervolle vermelding in de categorie Dieren.
Love is in the air. Eervolle vermelding in de categorie Dieren. Fotograaf: Rob Blanken
Shining snail. Eervolle vermelding in de categorie Ongewervelde portret.
Shining snail. Eervolle vermelding in de categorie Ongewervelde portret. Fotograaf: Alex Pansier
Planktonium. Eervolle vermelding in de categorie Micro.
Planktonium. Eervolle vermelding in de categorie Micro. Fotograaf: Jan van IJken
Youn shield bugs. Eervolle vermelding categorie Jeugd.
Youn shield bugs. Eervolle vermelding categorie Jeugd. Fotograaf: Dirk Hoogenstein
Linnerhei Fly. Eervolle vermelding in de categorie Paddenstoelen.
Linnerhei Fly. Eervolle vermelding in de categorie Paddenstoelen. Fotograaf: Erik Nevels
Wings. Eervolle vermelding in categorie Vlinders en libellen.
Wings. Eervolle vermelding in categorie Vlinders en libellen. Fotograaf: Bert Faber

Jury

De CUPOTY 04 jury bestond uit de huidige Wildlife Photographer of the Year Karine Aigner, Amateur Photographer editor Nigel Atherton, fotografen Sue Bishop, Frank Deschandol, Matt Doogue, Guy Edwardes, Wim van Egmond, Viktoria Haack, Ross Hoddinott, Darren Jew, David Maitland, Scott Portelli, Rachael Talibart en Robert Thompson.  Dit naast de redacteuren Kathy Moran, K Madhavan Pillai, Bart Somers en Keith Wilson.

De Top 100 inzendingen zijn hier te zien.
Om lid te worden van de CUPOTY-community (en details over de wedstrijd van dit jaar te ontvangen), kun je de CUPOTY-website bezoeken en je aanmelden voor de nieuwsbrief.

Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: