HOME < ACTUEEL < ACTUEEL
Actueel

Winnaars NPOTY 2020

De NPOTY is in korte tijd uitgegroeid tot een enorm populaire internationale natuurfotowedstrijd. Er waren dit jaar bijna 20.000 inzendingen uit een groot aantal landen en wat een prachtige winnaars heeft dat opgeleverd. Kijken!!

Winnaars NPOTY 2020
Overall winnaar met een opname getiteld Jurassic Park. Fotograaf: Roberto Marchegiani

Overall winnaar werd Roberto Marchegiani met een opname getiteld Jurassic Park. De opname laat een giraffe zien in een spannend stukje bos. Het is een onwerkelijke plek voor een giraffe wat versterkt wordt de plek van de “kleine” giraffe onder in het beeld. Een spannende foto die vragen oproept.

Verschillende landgenoten vielen in de prijzen!

Highly Commended in de cat. Other Animals. Fotograaf: Paulien Bunskoek

Paulien Bunskoek won met “Ant in strange landscape” een Highly Commended in de cat. Other Animals met een prachtige macrofoto van een enkele mier op een ondergrond van vrijwel wit, uitgedroogd modder met rode korstmossen (?). De mooie compositie, de onwerkelijke rode elementen maar vooral die ene mier maken tot het hele boeiende foto.

Runner-up met “Black Walnut” in de cat. Black and White. Fotograaf: Franka Slothouber

Franka Slothouber werd Runner-up met “Black Walnut” in de cat. Black and White met een hele fraaie opname van een monumentale zwarte walnoot. Het uitgekiende standpunt, de spannende compositie en de veelvoud aan details in de stam en het bladerdak maken het tot een echte blikvanger, een echte Slothouber.

Winnaar in de cat. Animals of “De Lage Landen”. Fotograaf: Bart Siebelink

Bart Siebelink werd winnaar in de cat. Animals of “De Lage Landen” met een hele spannende opname van duizenden zwermende spreeuwen, vlak voor ze in grote groepen neerstrijken in het riet om te overnachten. De opname, getiteld “The Apolcalypse” laat de overweldigende indruk die de vele duizenden, zwermende spreeuwen op de kijker maken heel goed zien. De donkere zwerm op de voorgrond heeft voldoende scherpte om de enorme aantallen spreeuwen te laten zien terwijl meer op de achtergrond de vogels onscherp zijn als teken van de enorme dynamiek.

Runner-up in de cat. Animals of “De Lage Landen”. Fotograaf: David Pattyn

David Pattyn werd Runner-up in de cat. Animals of “De Lage Landen” met een hele sfeervolle opname van aalscholvers in een mistig landschap getiteld “Enjoying the early morning sun”.  Het mooie licht, de prachtige sfeer en de uitgekiende compositie, het handelsmerk van deze fotograaf, maken het tot een hele prettige en beetje geheimzinnige foto.

Highly Commended in de cat. Animals of “De Lage Landen”. Fotograaf: Andrew George

Andrew George won een Highly Commended in dezelfde categorie. Over sfeer gesproken! Prachtig bokeh en een mooi doorkijkje op een reetje. De compositie en kijkrichting van de ree zijn (gelukkig) niet standaard en maken de foto spannend. De koele kleur rechts in het beeld leiden de blik geraffineerd naar de ree.

Highly Commended in de cat. Animals of “De Lage Landen”. Fotograaf: Bert Kok

Bert Kok kreeg met de foto “Lonely” ook een Highly Commended in deze categorie. Het is een opname van een edelhert, uitkijkend naar hindes? Je moet de foto even op je in laten werken maar als je wat langer naar het hert kijkt zie je een combinatie van spanning en verlangen. Het licht, de gelaagde opbouw van het beeld en de sfeer in de foto zijn heel goed getroffen.

Highly Commended in de cat. Animals of “De Lage Landen”. Fotograaf: Andius Teijgeler

Andius Teijgeler won met “Red Deer in Oostvaardersveld” de laatste Highly Commended in de cat. Animals of “De Lage Landen”. Ook weer zo’n sfeervol beeld met prachtig licht en een mooie compositie en daarnaast een stuk bos zoals je bijna niet verwacht in ons aangeharkte kikkerlandje.

Belgische deelnemers die in de prijzen vielen zijn Kevin DeVree met een hele knappe opname van paddestoelen in een bos met op de achtergrond een waterval en Kevin Bergmans met een spannende opname van vechtende edelherten in de sneeuw.

Runner up in de cat. plants and Fungi. Fotograaf: Kevin DeVree
Highly Commended in de cat. Black and White. Fotograaf: Kevin Bergmans

Hieronder nog een kleine selectie van andere foto’s die bij mij veel bewondering opriepen.

Als eerste een opname een bevroren visje in ijs van Andrea Pozzi getiteld “Trapped”. Echt 1 van mijn favorieten. Een klein drama, prachtig en heel intens voelbaar gemaakt. Zeggingskracht ten top!

Winnaar in de cat. Nature Art. Fotograaf: Andrea Pozzi

Richard Beldegreen: Lone egret among fall colors of the cypress swamp

Highly Commended in de cat. Birds. Fotograaf: Richard Beldegreen

Swapnil Deshpande: The earthern mattress

Highly Commended in de cat. plants en fungi. Fotograaf: Swapnil Deshpande

Jie Fischer: Flyover

Highly Commended in de cat. landschappen. Fotograaf: Jie Fischer

Alessandro Carboni: When the wind blows

Runner up in de cat. Natural Art. Fotograaf: Alessandro Carboni

Stanislao Basileo: Vigneti

Runner up in de cat. Man and Nature. Fotograaf: Stanislao Basileo

Francisco Negroni: The Cry of Pain

Highly Commended in de cat. Man and Nature. Fotograaf: Francisco Negroni

Adriana Claudia Sanz: I can pass?

Winnaar in de cat. Portraits. Fotograaf: Adriana Claudia Sanz

Allemaal van harte gefeliciteerd!

Er wordt wel eens geklaagd dat je alleen nog maar een fotowedstrijd kunt winnen als je maar “gek genoeg doet” en experimenteel werk maakt. De winnende foto’s van de NPOTY 2020 laten in mijn ogen een mooie mix zien van de verschillende facetten van natuurfotografie. Foto’s met een verhaal, spanning en sfeer scoren hoog en terecht!


Klik hier voor een overzicht.

Deel dit artikel


1
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Geweldige foto’s, hele intrigerende winnende foto! Heerlijk beschreven, met plezier gelezen.
    Felicitaties aan alle winnaars ! Prachtig werk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *