Menu

Onderdeel van Pixfactory

Winnaars Photo Challenge Greatest Landscapes

Vandaag zijn in het Museon in Den Haag de winnaars bekend gemaakt van onze speciale Photo Challenge 'Greatest landscapes'. De winnende foto's zijn tot en met 2 december 2018 te bezichtigen. De foto's maken deel uit van de de expositie 'National Geographic - Greatest Landscapes' en staan in het grote kader van NatGeo Focus Gallery, de permanente fototentoonstelling van het Museon. Lees onderaan dit artikel hoe je een vrijkaartje voor deze bijzondere foto-expositie kunt bemachtigen.
Greatest landscapes
De winnaars van de fotowedstrijd Greatest Landscapes worden ontvangen in het Museon waar hun winnende foto's werden onthuld. Fotograaf: Daan Schoonhoven

Binnen deze challenge was het de opdracht om landschappelijke beelden in te sturen met een verhaal. Niet alleen natuurlijke landschappen, maar ook landschappen waarin de spanning tussen mens en natuur, cultuur en natuur zichtbaar worden.

Greatest landscapes
De prachtige expositie van de foto’s op diaprints die worden aangelicht met LED-technologie. Fotograaf: Daan Schoonhoven

Door het grote aantal en de hoge kwaliteit van de inzendingen heeft de jury van het Museon besloten om niet de eerder aangekondigde vier winnaars te exposeren maar liefst zeven foto’s! In dit artikel zie je de zeven winnende foto’s inclusief een toelichting door de fotografen zelf. De foto’s staan in willekeurige volgorde: alle zeven foto’s zijn winnaar.

Arkemheen door Jeroen Scheffers

National Geographic Greatest Landscapes
Polder Arkemheen. Fotograaf: Jeroen Scheffers

Er zijn nog maar weinig polderlandschappen in Nederland waarbij zowel de flora als de fauna in stand gehouden zijn. Deze foto is in het voorjaar bij een vroege zonsopkomst tot stand gekomen. Door de hoge vochtigheid in het gebied en de opkomende zon ontstond grondmist, die na een half uur ook weer verdwenen was. In deze foto komt het authentieke polderlandschap in aanraking met de nieuwe wereld van duurzaamheid. De windmolens maken onderdeel van het nieuwe Hollandse landschap of u het mooi vindt of niet.

Jeroen Scheffers

Kwade hoek door William Klink

Kwade Hoek. Fotograaf: William Klink

Deze foto is gemaakt in de Kwade Hoek, dit natuurgebied heeft vroeger de naam “de kwaaien hoek” gekregen vanwege de verraderlijke stroming en zandbanken voor de kust. Vele schepen zijn hier vroeger vastgelopen. Ik wilde graag de kracht van dit water vast leggen, met het vissersbootje in de achtergrond maakt dit het helemaal compleet. Dit beeld heb ik gemaakt door een lange sluitertijd te kiezen zodat er een vloeiende beweging in het water ontstond. Het water spoelde met veel kracht terug de zee in nadat het vloed was geweest.

William Klink

Zoutelande door Gerda Hanemaaijer

Zoutelande. Fotograaf: Gerda Hanemaaijer

Aan de Walcherse kust zijn leuke en eenvoudige strandhuisjes te vinden en in combinatie met de bezoekers, die op hun eigen wijze genieten, geeft dat een leuk beeld. Het strand ziet er nooit hetzelfde uit en verandert steeds door het spel van eb en vloed en de weersinvloeden. Het verveelt daarom nooit en de combinatie van het water, zand, lucht en duinen zijn boeiend om naar te kijken.

Gerda Hanemaaijer

Wamel door Gerrit van Osch

Wamel. Fotograaf: Gerrit van Osch

Het rivierengebied is voor mij als bewoner aan de Waal en als natuurfotograaf een zeer bekend gebied. Met hoog water ga ik vrijwel dagelijks op pad. De plek waar ik de foto heb gemaakt is vanaf de brug bij Wamel. De waterhoogte was van dien aard, dat de winterdijk zichtbaar bleef en een zigzag verloop vormde naar een rondom in het water gelegen boerderij met op de achtergrond Tiel. Van de vele foto’s die ik tijdens de periode van hoog water heb genomen sprong deze foto voor mij eruit door de lijnen en de uitstraling van de foto. Het rivierengebied is in alle jaargetijden een droom voor de natuurfotograaf.

Gerrit van Osch

Maasduinen door Guido Gregoire

 

greatest landscapes
Maasduinen. Fotograaf: Guido Gregoire

De foto is gemaakt in NP de Maasduinen op een koude ochtend in december. Er was mist en nachtvorst voorspeld en dat betekende een mooie kans op berijpte en verstilde landschappen. Aangezien de Maasduinen mijn home patch is wist ik precies waar ik heen wilde bij deze omstandigheden. Dus de volgende ochtend vroeg uit de veren en yes er was veel mist en door de vorst zat overal een mooi laagje rijp. Na eerst op een aantal andere plaatsen gefotografeerd te hebben kwam ik bij deze bomen die ik eerder onder andere omstandigheden al eens had gefotografeerd. Door de rijp en de mist leek het wel een Japanse pentekening. Om dat effect te benadrukken is de foto in high key gemaakt waardoor de voorgrond ook minder druk werd. Door een laag standpunt te kiezen komen de dennen los van elkaar en ben je meteen verlost van storende achtergrondelementen (die in dit geval door de mist sowieso al niet zichtbaar waren).

Guido Gregoire

Oeverbos door Karen de Geus

Oeverbos Vlaardingen – uitkijk op Botlekgebied. Fotograaf: Karen de Geus

Deze foto is tot stand gekomen tijdens een vroege ochtendwandeling met mijn hond Pip in het Oeverbos te Vlaardingen. Het is een groene parkstrook langs ‘t Scheur, waar de Oude en Nieuwe Maas samenvloeien naar de Nieuwe Waterweg. 2x per dag, bij laag water, lijkt ‘t Scheur even een strandje. Het is een gevarieerd gebied waar vele broedvogels zich prettig voelen. Vanuit mijn oogpunt is dit een bijzondere foto juist vanwege het contrast van de natuur aan de ene kant en de langsvarende schepen en het industriegebied “de Botlek” aan de andere kant. Schijnbaar werken de natuur en de industrie hier in goede harmonie samen? Ik hoop van harte dat dit in de toekomst nog steeds in goede harmonie zal blijven gaan. Ik zeg dit omdat ik heb vernomen dat de bouw van de Maasdeltatunnel is gepland. De aanleg zal hopelijk geen invloed hebben op dit prachtige stukje natuur.

Karen de Geus

Zeelandbrug door Marcel van Balkom

Zeelandbrug. Fotograaf: Marcel van Balkom

Door middel van een polarisatiefilter kon ik de planten en stenen onder water een rol laten spelen in de foto. Toen de krab zich liet zien vond ik dat de kers op de taart, echter was het moeilijk om deze scherp genoeg in beeld te krijgen. Door de lichte deining op het water (wat terug te zien is in de waterplanten) was het moeilijk om genoeg scherpte over te houden. Door een serie opnames te maken zaten er toch een aantal opnames tussen met de nodige scherpte.

Het is een bijzonder beeld omdat het een verhaal vertelt, het beeld laat een waterlandschap zien waarin natuurpracht en menselijke elementen in de vorm van de Zeelandbrug zijn verenigd. Maar het laat ook de waterwereld zien boven het water en onder water. Het is min of meer een stilleven waar het leven in de vorm van de krab toch een prominente rol inneemt … daarnaast gemaakt en benaderd zoals ik dat graag doe. Een staande foto voor diepte en perspectief met subtiele contrasten.

Marcel van Balkom


Naast deze zeven winnaars zijn er nog 35 eervolle vermeldingen! Deze 35 foto’s maken ook onderdeel uit van de expositie en worden geprojecteerd op een groot scherm. Alle 42 winnaars zijn uitgenodigd voor een feestelijke opening van deze expositie.

Als partner in deze bijzondere samenwerking mag PiXFACTORY tien vrijkaartjes voor het Museon weggeven om de expositie te bezoeken. Wil je kans maken op een vrijkaartje? Plaats dan vóór 6 juli hieronder of op Facebook of Instagram onder de post van dit bericht een leuke reactie!

14 reacties

  1. Wat zijn de landschappen in deze foto’s prachtig weergegeven! Ook de toelichtingen heb ik met veel plezier gelezen! Terechte winnaars en ik ben ook heel benieuwd naar de andere inzendingen. Ik ga vast kijken, zeker als ik een vrijkaartje win!

  2. Het is moeilijk om een foto over een landschap persoonlijk boeiend te maken en niet gewoon al die schoonheid weer te geven. Ik genoot van deze opnames met dat ietsje meer…

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

14 reacties

  1. Wat zijn de landschappen in deze foto’s prachtig weergegeven! Ook de toelichtingen heb ik met veel plezier gelezen! Terechte winnaars en ik ben ook heel benieuwd naar de andere inzendingen. Ik ga vast kijken, zeker als ik een vrijkaartje win!

  2. Het is moeilijk om een foto over een landschap persoonlijk boeiend te maken en niet gewoon al die schoonheid weer te geven. Ik genoot van deze opnames met dat ietsje meer…

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: