Menu

Onderdeel van Pixfactory

Winnaars Wildlife Photographer of the Year 2022 bekend gemaakt

De winnaars van de prestigieuze wedstrijd Wildlife Photographer of the Year van het Natural History Museum zijn vannacht bekendgemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking in Londen.
Winnaar Wildlife Photographer of the Year 2022.
Winnaar Wildlife Photographer of the Year 2022. Fotograaf: Karine Aigner

De Amerikaanse fotografe Karine Aigner werd dit jaar uitgeroepen tot Wildlife Photographer of the Year vanwege haar opmerkelijke foto van een zoemende bal van cactusbijen die ronddraait over het hete zand op een ranch in Texas. In haar close-up op bijenniveau zie je op één na allemaal mannetjes en ze zijn van plan te paren met het enige vrouwtje in het midden. Zoals de meeste bijen worden ze bedreigd door verlies van leefgebied, pesticiden en klimaatverandering, evenals landbouwpraktijken die hun broedgebied verstoren.

Karine is de vijfde vrouw in de achtenvijftigjarige geschiedenis van de competitie die de titel Wildlife Photographer of the year ontvangt.

Juryvoorzitter, schrijver en redacteur, Rosamund ‘Roz’ Kidman Cox OBE zegt over deze foto: ‘Steeds meer mannetjes komen afgevlogen op de bal van zoemende bijen die midden in het beeld rolt. Het gevoel van beweging en intensiteit wordt getoond op bijenniveau en transformeert kleine cactusbijen in grote concurrenten voor een enkele vrouw.’

Jonge natuurfotograaf van het jaar 2022

De zestienjarige Katanyou Wuttichaitanakorn uit Thailand won de titel Young Wildlife Photographer of the year 2022 voor zijn creatieve beeld ‘The beauty of balein’.

Young Wildlife Photographer of the year 2022.
Young Wildlife Photographer of the year 2022. Fotograaf: Katanyou Wuttichaitanakorn

Toen de Brydevinvis vlak bij de boot omhoog kwam, was Katanyou direct geïntrigeerd door de contrasterende kleuren en texturen van zijn donkere huid, roze gom en de borstelachtige massa baleinen die van zijn bovenkaak naar beneden hing. Deze dynamische compositie bezorgde Katanyou de eerste prijs in deze wedstrijd.

‘Uit de kaken van de Brydevinvis komt deze oogverblindende creatie. Het haarscherpe detail van de kleine ansjovis wordt afgezet tegen een abstractie van kleur met het weefsel van bruin baleinen haar omrand door een waterval van waterdruppels’, zegt Rosamund ‘Roz’ Kidman Cox OBE.

Nederlanders in de prijzen

Tussen de vele prijswinnaars waren dit jaar ook enkele Nederlandse en Belgische natuurfotografen waarvan de foto met het predicaat highly commended werd beoordeeld. Eerder werd al bekend gemaakt dat Jasper Doest een higly commended had gewonnen, maar ook natuurfotografe Judith van de Griendt is in de prijzen gevallen, net als de winnaar bij de jeugd deed Judith dit met een foto van een Brydevinvis. Op haar foto ‘Lethal Luggage’ zie je een vinvis die verstrikt is in een visnet en een freediver die een poging doet de vinvis van het net te bevrijden. De foto maakte indruk op de jury door zowel de schoonheid van het beeld als de tragiek van het verhaal achter de foto.

‘Lethal Luggage'.
‘Lethal Luggage’. Fotograaf: Judith van de Griendt

De Brydevinvis werd door Van de Griendt en haar team van freedivers gespot voor de kust van de Azoren. Het dier werd gehinderd door een zeker 12 meter lang spooknet dat vast zat aan zijn bek. De freedivers trachten meerdere keren om de walvis van het net te bevrijden. Zonder succes. De walvis is later nog eens gezien, met het net nog steeds vast, wat uiteindelijk zal leiden tot een hongerdood.

Naar schatting zwerft er wereldwijd rond de 100 miljoen ton spookvisgerij wat elk jaar weer miljoenen zeedieren doodt. Van de Griendt: “Met mijn foto’s wil ik graag de schoonheid van het onderwaterleven vastleggen. Elke keer dat we de zee op gaan stoppen we echter wel ergens om plastic uit het water te pakken. Elk jaar wordt dit meer en meer met deze foto kunnen we laten zien wat een impact dat heeft op de dieren in het water. Het was een erg pijnlijk moment toen we beseften dat we het net niet zouden loskrijgen en dat het dier dus zal sterven.”

Derde in dit rijtje is David Pattyn. Hij kreeg de highly commended voor zijn foto ‘Eat up your feathers’. David ging twee uur voor zonsopgang zijn drijvende hut binnen om de familie futen niet te storen. Hij droeg lagen wetsuits om warm te blijven en keek ongemerkt toe hoe de volwassenen hun kroost van gestreepte kuikens onvermoeibaar voedden.

Eat up your feathers
Eat up your feathers Fotograaf: David Pattyn

Futen staan bekend om het voeden van hun kuikens met ongewervelde dieren en kleine vissen, evenals kleine veren. Veren hebben weinig voedingswaarde, maar kunnen de spijsvertering bevorderen door de doorgang van voedsel te vertragen en oprispingen te helpen door zich rond ingenomen botten te wikkelen.

Krachtig platform

De twee winnaars werden gekozen uit 19 categoriewinnaars die de natuurlijke wereld in al zijn verwondering en diversiteit laten zien. In een intensief proces werden 38.575 inzendingen uit 93 landen anoniem beoordeeld door een internationaal panel van experts op hun originaliteit, verhaal, technische uitmuntendheid en ethische praktijk.

Dr. Doug Gurr, directeur van het Natural History Museum zegt: ‘Natuurfotografen bieden ons een onvergetelijke kijk in het leven van wilde soorten, het delen van ongeziene details, fascinerend gedrag en eerstelijnsrapportage over de klimaat- en biodiversiteitscrises. Deze beelden tonen hun ontzag en waardering voor de natuurlijke wereld en de dringende noodzaak om actie te ondernemen om deze te beschermen.’

De tentoonstelling van de winnende foto’s is van 14 oktober tot 2 juli 2023 te zien in het Natural History Museum in London en zal daarna 23 landen aandoen verspreid over 5 continenten.

De volledige uitslag is terug te zien op https://www.nhm.ac.uk/wpy/gallery

 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: