Menu

Onderdeel van Pixfactory

Winst voor Capture One

In mijn (noodgedwongen) zoektocht naar een alternatief voor Adobe Lightroom, kwam ik al snel uit bij Capture One Pro. In eerste instantie was ik wat terughoudend vanwege de moeilijkheid om het programma voor mij functioneel te krijgen. Dat heeft best even tijd gekost, maar uiteindelijk heeft Capture One mij in meerdere opzichten verrast.
Capture One pro is een krachtig alternatief voor Lightroom. Fotograaf: Ben Huisjes

Het was halverwege vorig jaar dat ik eens ging kijken naar alternatieve software om mijn foto’s mee te bewerken. Sinds jaar en dag heb ik software van Adobe gebruikt. Eerst alleen Photoshop en later Lightroom. Behalve als fotograaf, maakte ik als illustrator, cartoon- en karikatuurtekenaar en in mindere mate als grafisch vormgever vooral gebruik van de bekende programma’s van Adobe. Sinds versie 6 van Lightroom had ik een uitgebreide licentie via het abonnementsmodel van Adobe. Niets ten nadele van de kwaliteit van de Creatieve Cloud apps van Adobe, maar het maandelijkse bedrag van meer dan € 60,- (€ 725,- per jaar) begon mij halverwege vorig jaar behoorlijk op te breken, terwijl mijn inkomsten als illustrator dankzij de corona perikelen drastisch afnamen.

Misschien speelt dit minder bij fotografen die alleen het fotografie abonnement van Adobe gebruiken, maar ik ben altijd een tegenstander geweest van dit model. Eén van de redenen hiervoor is dat, zodra je het abonnement wilt beëindigen je boetes moet betalen voor de nog lopende termijn van je abonnementsduur en de software ook niet meer werkt zodra je abonnement is gestopt. Voor mij tijd eens andere software te verkennen.

Capture One

Al snel kwam ik uit op de software van Capture One. Dit fotobewerkingsprogramma, in eerste instantie ontwikkeld voor het middenformaat camera Phase One, is inmiddels uitgegroeid tot een respectabele concurrent van Adobe Lightroom en ook beschikbaar voor andere camera’s. Je kunt een eenmalige licentie kopen, maar ook kiezen voor een abonnementsvorm. Je zult begrijpen dat ik voor de eerste versie heb gekozen (overigens, mocht je uitsluitend fotograferen met een Nikon-, Sony- of Fuji-systeem; ben je nog weer goedkoper uit).

Capture One Pro, inmiddels alweer aanbeland in versie 14.1.1 (Capture One 21 Pro), is een professioneel pakket, dat in veel gevallen Adobe Lightroom naar de kroon steekt. Het is geliefd bij veel professionele fotografen en serieuze enthousiastelingen vanwege zijn uitermate sterke RAW verwerking en kleurbewerkingsmogelijkheden. Laten we eens wat zaken op een rij zetten.

Tethering

Capture One Pro werd voor het eerst gemaakt met het vastleggen van tethering (het draadloos verbinden van een camera met een computer) in gedachte, maar groeide al snel uit naar een meer volwaardig beeldverwerkingsprogramma. Het biedt inmiddels een uitzonderlijke verwerking van RAW-bestanden, catalogisering van afbeeldingen, lagen, lokale aanpassingen, en alle functies die je verwacht van een professionele beeldbewerkingsapp.

De interface

Ieder nieuw programma is even wennen en Capture One is hierop geen uitzondering. Ook al lijkt het op Lightroom, het heeft een behoorlijk steile leercurve. In de korte tijd dat ik het nu gebruik, ben ik me ervan bewust geworden dat, na de tijd om eraan te wennen, de interface eigenlijk nog krachtiger is dan die van Lightroom.

In tegenstelling tot Lightroom, biedt de interface van Capture One geen verschillende werkruimten voor verschillende functies (zoals Bibliotheek, Ontwikkelen, enz.), maar zit alles in één interface. Je schakelt van functie door de verschillende knoppen aan te klikken. Er is een duidelijke werkbalk bovenaan met de verschillende tool-opties en een zijpaneel met verschillende opties, waar je doorheen schakelt met de knoppen bovenaan. Rechtsklik opties en snelkoppelingen zijn er in overvloed en net als Photoshop hebben veel van de tools een aantal andere opties wanneer je er met de rechtermuisknop op klikt.

Wat de interface van Capture One zo krachtig maakt, is de aanpasbaarheid. Op die manier kun je functies aan knoppen toevoegen. Wil je eenzelfde look-and-feel als Lightroom? Zet dan eenvoudig je filmstrip op het onderpaneel en de instelpanelen aan de rechterkant. Je kunt zelfs dezelfde sneltoetsen aan Capture One Pro toewijzen als die je in Lightroom gebruikt. Dit is vooral geweldig wanneer je een bepaalde workflow hebt en je weet welke tools je het meest gebruikt.

Capture One Pro is rijk aan functies en biedt zo ongeveer alles wat een fotograaf nodig heeft in een bewerkingsapp. Wat foto-editor betreft, zijn er een behoorlijk aantal zaken waar Capture One gewoon excelleert. Ik heb het al gehad over de aanpasbaarheid van de interface, maar dat is slechts het beginpunt. Hieronder enkele van de andere voordelen van het gebruik van Capture One Pro in plaats van Lightroom, of de meeste andere software voor het bewerken van afbeeldingen.

Capture One Pro aangepast naar de basisinterface van Lightroom. Fotograaf: Ben Huisjes

Uitstekende verwerking van RAW-bestanden

Elk softwarepakket heeft zijn eigen speciale recept voor het renderen van RAW-bestanden, maar Capture One staat al heel lang bekend als uitzonderlijk. Ik werd hierin absoluut niet teleurgesteld. Vooral in termen van uitstekende kleurweergave, dynamisch bereik en detailregistratie. Voor mij gaat de manier waarop Capture One RAW-bestanden weergeeft en behandelt veel verder dan alles wat ik in Lightroom of bij één van de andere beeldbewerkingstoepassingen heb gezien!

Aanpassingsgereedschap

Wat betreft het niveau en de selectie van standaard aanpassingshulpmiddelen (belichting, contrast, schaduwen, hoge lichten, witbalans, enzovoort) is Capture One de beste. Alles wat je nodig hebt is aanwezig. Net als in Photoshop kun je met Capture One Pro in lagen werken. Lightroom heeft aanpassingspunten voor penselen of verlopen, maar dat is niet helemaal vergelijkbaar. Wanneer je lagen in Capture One Pro gebruikt kun je gerichte aanpassingen aan je foto’s maken en tegelijkertijd de meest beschikbare beeldbewerkingstools gebruiken. Dit is een enorm voordeel voor diegenen die graag een fijn niveau van controle over fotomanipulatie hebben. Al schilderend kun je met een penseel een masker maken. Of met een andere tool een lineair- of radiaal verloopmasker maken. Het biedt ook een doezelaargereedschap en randverfijningen.

Een grote troef van Capture One Pro is het werken in lagen. Fotograaf: Ben Huisjes

Helderheidsmaskers

De functie ‘Luma bereik’ in Capture One Pro is een bijzonder handige manier om delen van een afbeelding te selecteren. Deze helderheidsmaskers brengen de helderheidswaarden van een afbeelding in kaart. Ze zijn bijzonder handig als je een aanpassing wilt maken op slechts één toonbereik van een afbeelding, zoals een heldere lucht of een donkere voorgrond. Zo’n masker kan worden verfijnd door middel van helderheidswaarden met behulp van de Luma Range-tool. Alles, van niveaus tot kleurbalanshulpmiddelen, werkt in lagen en je kunt de dekking van elke bewerkingslaag apart aanpassen. Dit is absoluut een featurewinst voor Capture One en een reden waarom veel professionals ervan houden.

Kleuraanpassingen

Iedereen die graag de kleur afstemt, wordt helemaal verliefd op wat Capture One kan. Daarin is het Lightroom altijd voor geweest. De tool ‘Kleurbalans’ van Capture One lijkt meer op kleurcorrectie. Met de tool ‘Kleurbewerker’ kun je iedere kleur of kleurbereik in de afbeelding kiezen. Van daaruit kun je het betreffende kleurbereik, tint, verzadiging en de lichtheid aanpassen. Met de 3-Weg-optie kun je zelfs de kleurtint afzonderlijk aanpassen in de schaduw-, middentonen- en hooglichtgebieden. Wil je de blauwtinten in je foto beïnvloeden, maar niet de blauwgroene tinten? Gemakkelijk! Wil je de huidtinten gladstrijken? Geen probleem. Kies gewoon het tabblad ‘Huidtint’, selecteer een kleurbereik en pas de uniformiteits schuifregelaars aan. Wow!

Wanneer je echt de volledige controle over je kleur wilt hebben, wint Capture One het zonder meer van Lightroom en alle andere fotoprogramma’s!

Kleuraanpassingen in Capture One is een voorbeeld van een proces dat radicaal anders is dan bij Adobe-producten. Fotograaf: Ben Huisjes

Nadelen?

Zijn er dan helemaal geen nadelen aan Capture One Pro? Zeker wel. Een belangrijkste is wel de beperkte mogelijkheid van het werken met plug-ins, al wordt daar hard aan gewerkt. Zo zijn er nog wel een aantal dingen te noemen. Dit zijn echter over het algemeen toch vrij beperkte en kleinere tekortkomingen. Het moet gezegd, met Capture One Pro is er simpelweg geen betere software voor het bekijken en bewerken van RAW’s, zoals ze bedoelt.

De bekende natuurfotograaf Peter Eastway heeft ooit eens gezegd:
“Capture One gebruiken na gebruik van Lightroom is als kijken door een raam dat ooit vuil was.”

9 reacties

  1. Yop, al jaren over tot volle tevredenheid. Van de zomer op mijn tablet weer eens met LR gewerkt en de foto’s kwamen er echt minder uit. Of, ik moest er heel veel meer moeite in stoppen om eruit te krijgen wat bij C1P direct lukt. Ik was heel blij dat ook C1P (voorlopig nog wel met beperkingen) voor iPad beschikbaar kwam…

  2. Zelfde ervaring hier.
    Ander – zeldzaam – voordeel van Capture One is dat je door in ‘sessions’ te werken ook een andere database kan gebruiken om je foto’s te catalogiseren. Zo is de database van ID-imager Photo Supreme veel handiger, makkelijker en ruimer in gebruik dan die van Lightroom en de ingebouwde in Capture One.
    (Wel een beetje uitkijken bij het verplaatsen van de foto’s, je moet dan wel rekening houden met twee programa’s die in contact met je foto’s willen blijven.)

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

9 reacties

  1. Yop, al jaren over tot volle tevredenheid. Van de zomer op mijn tablet weer eens met LR gewerkt en de foto’s kwamen er echt minder uit. Of, ik moest er heel veel meer moeite in stoppen om eruit te krijgen wat bij C1P direct lukt. Ik was heel blij dat ook C1P (voorlopig nog wel met beperkingen) voor iPad beschikbaar kwam…

  2. Zelfde ervaring hier.
    Ander – zeldzaam – voordeel van Capture One is dat je door in ‘sessions’ te werken ook een andere database kan gebruiken om je foto’s te catalogiseren. Zo is de database van ID-imager Photo Supreme veel handiger, makkelijker en ruimer in gebruik dan die van Lightroom en de ingebouwde in Capture One.
    (Wel een beetje uitkijken bij het verplaatsen van de foto’s, je moet dan wel rekening houden met twee programa’s die in contact met je foto’s willen blijven.)

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: