HOME < INSPIRATIE < NIEUWS
Nieuws

Winter in de Groeve

Groeve Oostermeent…. Ik heb er een beetje een haat-liefde verhouding mee. Aan de ene kant is het een prachtig, gevarieerd, kleinschalig gebied en biedt het daarmee volop fotografische kansen. Aan de andere kant ben ik hier een aantal jaren geleden mijn telefoon, rijbewijs, bankpas en autopapieren verloren. Wanneer de eerste tekenen van winter zich voordoen is het dan ook met een dubbel gevoel dat ik hier terugkeer.

Winter in de Groeve
De gaten in de wal zijn broedgangen van oeverzwaluwen. Fotograaf: Arnoud van de Weerd

De Groeve

Natuurgebied Groeve Oostermeent is gelegen tussen Huizen en Blaricum en wordt beheerd door het Goois Natuurreservaat. Tot 1975 vond hier zandwinning plaats voor een nabij gelegen kalkzandsteenfabriek. Na het stoppen van de zandwinning werd het gebied omgevormd tot natuurgebied. Het gebied heeft in het lager en afgegraven deel enkele poelen waarin kwel- en regenwater wordt opgevangen, zodat de groeve na regenval langer nat blijft. Vochtminnende heidevegetatie als klokjesgentiaan, kleine zonnedauw, grote wolfsklauw en veenpluis kunnen zich hierdoor handhaven. Drentse heideschapen, Schotse hooglanders en vrijwilligers voorkomen dat het gebied dichtgroeit met berken en kruipwilgen. Op de grens met het niet afgegraven deel is een steile grondwal ontstaan (op sommige plaatsen is het hoogteverschil 3 meter) welke als broedplaats gebruikt wordt door een kleine kolonie oeverzwaluwen.

Eindelijk winter

Het is begin januari 2021 dat Koning Winter zijn intrede in Nederland doet. Nou ja, winter… van een Elfstedentocht is het nog lang geen sprake. Maar we hebben nachtvorst en in Limburg is zelfs sneeuw gevallen. Dat spreekt tot de verbeelding! Limburg ligt helaas niet om de hoek. Hoe dan toch iets van die winterse sfeer in een foto te vangen? Tijdens een heldere en windstille nacht kan het flink afkoelen. Op ondiepe plassen zal dan al snel een dun laagje ijs kunnen ontstaan. En met een beetje geluk kleurt de vegetatie dan ook nog eens wit van de rijp. Groeve Oostermeent is voor mij het dichtstbijzijnde natuurgebied met een ven. Wanneer er in het weekend nachtvorst wordt afgegeven is dat het signaal om vroeg de wekker te zetten.

Genieten van het winterse landschap! Fotograaf: Arnoud van de Weerd

Een mooie ochtend

Op de parkeerplaats wordt tot wel drie keer gecontroleerd of de telefoon en papieren veilig in de tas zijn opgeborgen. Ik ben ze hier al eens verloren en dat gaat me zeker niet nog eens gebeuren. Het is nog vrij donker wanneer ik mij op het pad richting het grootste ven begeef. Zoals gewenst blijkt daar een dun laagje ijs op te liggen. Aan de rand van de poel stel ik de camera op en kies voor een compositie met wat bevroren sprietjes in de voorgrond, het ijs in het middendeel en drie berken als silhouet in de achtergrond. Yes… de foto drukt precies de winterse sfeer uit waarop gehoopt was!

IJs, rijp en pasteltinten… fantastisch! Fotograaf: Arnoud van de Weert

Onder het genot van een kop koffie uit de thermosfles, is het genieten van de mooie omgeving en de wereld die langzaam wakker wordt. Wanneer het al een stuk lichter is slenter ik een beetje rond zonder duidelijk plan. Richting het oosten zijn er op dit moment weinig fotografische mogelijkheden. De zon wordt geblokkeerd door laag hangende wolken. Maar de lucht achter mij wordt wel prachtig aangekleurd. Snel keer ik om en vind nog twee composities, één met een kleinere poel en één met een watergang als onderwerp. Het scherm van de camera toont prachtige pasteltinten, ijs en rijp. Fantastisch!

Op en top winter! Fotograaf: Arnoud van de Weerd

Vriendelijke grazers

Inmiddels zijn ook de vaste bewoners van dit gebied wakker geworden. Naast mij passeert een kleine kudde schapen. Ze hebben prachtige gedraaide hoorns en met hun dikke wollen vacht zijn ze prima opgewassen tegen de kou. Nieuwsgierig blijven ze even naar me kijken en gunnen ze me net genoeg tijd om ze op beeld vast te leggen. De Schotse hooglanders zijn op dit tijdstip minder actief en staan heerlijk loom te grazen in het zachte ochtendlicht.

Goed gezelschap. Fotograaf: Arnoud van de Weerd

Weer terug bij de auto graai ik uit gewoonte naar de sleutels in mijn jaszak. Wanneer ze daar niet blijken te zijn komt een beklemmend gevoel in mij op. Potverdorie, ik ben toch niet weer mijn spullen verloren?! Dan herinner ik me dat dat ze veilig zijn opgeborgen in de fototas. Oef… gelukkig maar! Met een voldaan gevoel stap ik in de auto en keer ik huiswaarts.

Genieten van de ochtendzon. Fotograaf: Arnoud van de Weerd

Deel dit artikel


8
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Beste Arnoud, dank voor jouw inspirerende artikel en vooral de prachtige sfeerfoto’s! Ik wandel hier ook zeer regelmatig en het is een fantastische plek om tot rust te komen en gedurende elk moment van de (vroege) ochtend veranderd het landschap van sfeer en dat maakt dit gebied zo aantrekkelijk.

  1. Leuk om te lezen dat je dit gebied ook goed kent! Ik mag er inderdaad ook graag komen. Het is kleinschalig maar ik raak er niet snel op uitgekeken. Dank voor je reactie!
   Groet,
   Arnoud

 2. Wat een mooie ochtend had je hier uitgezocht en wat een prachtige foto’s!
  Ik ben geboren in Blaricum en ik ken de omgeving daar heel goed,ik spreek over 60 jaar geleden.
  Maar toen was er nog geen natuur daar alleen de kalkzandsteen fabriek.
  Wij mochten daar natuurlijk niet komen,ik was toen 16jaar,maar dat deden we toch,zo spannend altijd en we bouwden muurtjes van de
  stenen die overal lagen.
  Ik ben blij om te zien en te horen van jou dat het er nu zo mooi is.
  Ik had gewild dat het in mijn tijd al zo mooi was,ik fotografeerde toen al.
  Als je bij Auteurs kijkt hier onderaan de pagina,misschien vind je het wel leuk om mijn stukje over oeverzwaluwen te lezen en te kijken
  naar de foto’s.
  Als je op OEVERZWALUWEN klikt zie je alle foto’s.
  Vriendelijke groeten LidideBoer

  1. Hallo Lidi, wat leuk om jouw verhaal bij dit gebiedje te horen! Kan me voorstellen dat het fabrieksterein grote aantrekkingskracht op jullie had. Inmiddels ken je het gebied waarschijnlijk niet meer terug en is het zeker de moeite waard het eens te bezoeken wanneer je hiertoe in de gelegenheid bent. Ik ga snel jouw stukje over de oeverzwaluwen lezen. Dank voor je reactie!
   Groet, Arnoud

 3. Prachtige foto’s weer! De kou is gewoon voelbasr 🥶

  1. Erg leuk om te horen Mary! Dank voor je reactie!

 4. Wat een heerlijk artikel, in 1x uitgelezen! Fijne foto’s erbij.

  1. Mooi om te horen Dave! Was ook leuk om te maken. Dank voor je reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *