HOME < PRAKTIJK < TIPS
Tips

Winter in Nederland

Winter op het Aekingerzand. Fotograaf: Yvon van der Laan

De winter is in aantocht. Komend weekend kan er een behoorlijk pak sneeuw vallen en de winterse omstandigheden zullen naar alle waarschijnlijkheid een groot aantal dagen aanhouden. Dus… volop mogelijkheden om met de camera op pad te gaan om de winter vast te leggen. In dit artikel vind je links naar inspirerende artikelen en tips over het fotograferen in de sneeuw.

Enkele tips

  • Houd er rekening mee dat niet alle apparatuur even goed bestand is tegen kou.
  • Bij koud weer vermindert de capaciteit van de batterijen/accu’s, dus bewaar deze op een warme plek (bijvoorbeeld in de broekzak of de binnenzak van de jas).
  • Omdat de (spat)waterdichtheid per camera en objectief verschilt, is het aan te raden jouw apparatuur met een plastic zak of speciale hoes te beschermen als het sneeuwt.
  • De belichtingsmeter van de camera heeft moeite met een wit winterlandschap. Bij automatische belichting wordt de foto over het algemeen grauw/donker. Je voorkomt dit door 2 of soms meer stops te overbelichten.
  • Doordat sneeuw de kleur van de omgeving reflecteert, is sneeuw niet altijd (zoals onze hersenen zeggen) wit. Je kunt dit desgewenst corrigeren met de witbalans, maar houd er rekening mee dat bijvoorbeeld een oranje gloed in de sneeuw tijdens het gouden uurtje ook sfeer kan brengen in de foto.
  • Denk aan je veiligheid en zorg dat je warm gekleed bent.
  • Laat jouw apparatuur als je vanuit de kou de warmte ingaat rustig acclimatiseren in de fototas ter voorkoming van condensvorming, hetgeen kan leiden tot schade.

Inspiratie

In onderstaande artikelen vind je inspiratie en meer tips:

 

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *