HOME < INSPIRATIE < COLUMN
Column

Winter kanotocht in de Biesbosch? Goed idee?

Mijn ongeduld om het water op te gaan wordt afgeremd door dikke modder op het pad. Ik glibber de vijftig meter naar de kade met de 25 kg wegende Canadese kano op mijn rug. Een groep laag overvliegende grauwe ganzen tekent zich af tegen de schemerlucht. Timing is nu cruciaal. Rond zonsopkomst wil ik het water op om nog bevers te zien. Als ik de kade loslaat is er even een wiebel om de balans te vinden en dan het gevoel van vrijheid als de kano de in schermer gehulde kreek op glijdt. Ik word van landdier, semi-aquatisch, zo voelt het.

Winter kanotocht in de Biesbosch? Goed idee?
Fotograaf: Arie van den Hout

Er is iets met kanoën. Misschien vergelijkbaar met te paard edelherten kijken, of tijgers zoeken op een olifant in India. De dieren lijken me niet te zien, of in elk geval niet als gevaar. Dat geeft een inkijkje dat ik wandelend niet krijgt. Los daarvan ben ik laag en helemaal omgeven door water waardoor de beleving extra speciaal wordt. De cadans van zo’n 14 peddelslagen per minuut, lijkt de rust van de Biesbosch nog rustiger te maken.

Een kop zo groot als een labrador

Nog geen 100 meter gevaren tekent zich een dunne lijn af in de verte. De boeggolf van een bever! Onmiskenbaar. Bij vertrek heb ik mijn camera op de bodem van de kano klaargelegd en een steun voor me geplaatst met een rijstzak. Ik doe nog twee onhoorbare peddelslagen en laat de kano in de richting van de bever drijven. Vooraan de “golf” de kop, en een flinke, sommige bevers lijken wel een kop zo groot als een labrador te hebben. Ik leg mijn camera op de rijstzak en schiet een sfeerplaatje op 6400 iso.

Bever tijdens het blauwe uurtje. Fotograaf: Arie van den Hout

Een groepje krakeenden en vier futen liggen nog liefelijk naast elkaar te slapen in de schemer, in de luwte van een overhangende wilg. Een eindje verderop een koppel zwanen met 1 jong; dit setje ligt juist midden op met water. Waarschijnlijk veiliger voor zo’n grote vogel. Af en toe gaat er een oog open terwijl ik rustig langs ze glijd.
Er vallen langzamerhand wat gaten in de bewolking en het riet begint goudgeel te kleuren. Als ik een bocht om vaar scheert een ijsvogeltje geruisloos voor me langs en gaat in een vlierboomtakje zitten; ook al wakker!

Een veel gezien juweeltje in de Biesbosch, de ijsvogel. Fotograaf: Arie van den Hout

Alsof je er helemaal niet bent

Op weg naar een beverburcht kom ik grote groepen meerkoeten tegen die zich hier verzamelen tijdens de winter. Als een witte deken “flutteren” ze half vliegend half watertrappelend voor me uit.
Vijftig meter voor de burcht steekt een bever vanuit de kant over. Ik leg de steekpeddel zachtjes neer. Ieder geluid zal hem doen duiken of wegzwemmen. Hij heeft me hoogstwaarschijnlijk niet gezien want hij komt langszij zwemmen, zo dichtbij dat ik een kopportret schiet op de stille stand van mijn camera. Wat is dat toch mooi met een kano, alsof je er helemaal niet bent, of juist wel, maar volledig geaccepteerd.

Bever zwemt langs de kano… Fotograaf: Arie van den Hout

Baardmannetje op mijn schoen

Dan hoor ik een heel bekend “ping ping” uit het riet: baardmannetjes! Bij een strandje leg ik aan. Gelukkig heb ik een statief bij me zodat ik ook buiten de kano kan fotograferen. Ik herinner me dat ik, toen ik 14 was, aan een plasje stond op een soortgelijke plek om waterrallen te zien. Ik stond al zeker een uur stil toen ik iets kleins voor me zag bewegen. Eerst dacht ik aan een muis of rat. Maar tot mijn grote verrassing was het een baardmannetje, en nog een, en nog een. Een groep baardmannetjes bewoog zich laag door het riet in mijn richting, waarbij ze veel op de grond zaten. Na enige tijd wist ik me omgeven door de groep die mij blijkbaar door de korte afstand niet herkende als mens. Het moment dat een baardman, nota bene een mannetje, op mijn schoen ging zitten zal ik nooit vergeten.
Ik schuif mijn statief uit, camera erop, pak koffie, ga op de rand van de kano zitten en wacht af. Zouden ze weer per ongeluk vlak voor me opduiken? Dat deden ze niet, maar met mijn 500mm lens kan ik toch nog een leuk portretje maken van een mannetje dat boven in een rietstengel gaat hangen.

‘s Winters vaak bovenin de riethalmen, baardmannetje. Fotograaf: Arie van den Hout

Het is al weer rond tienen als ik een breed water oversteek op weg naar het hart van de Biesbosch. De wind trekt wat aan en ik zet mijn koers voor een kreek in de verte. Gelukkig komt de wind recht van voren zodat ik geen last heb van de 20 cm hoge golven. Groepjes futen in winterkleed dobberen op de golfjes.

Amazone

In de beschutte kreek aanbeland vormt het spiegelglad wateroppervlak een prachtig contrast tot het ruwe water dat ik zojuist overstak, de kreek lijkt een el dorado.
De kreek meandert een paar kilometer tussen een veelheid aan landschappen van rietvelden, grienden, oude wilgen en veel wilde planten. Wat is het hier toch mooi! Tijdens dit Coronajaar heb ik wat meer Kanoworkshops gegeven dan normaal omdat veel mensen niet op vakantie konden. Steevast was de reactie: “dat we dit in Nederland hebben, het lijkt de Amazone wel, hier hoef je niet voor naar het buitenland!” Ik voel me dan extra bevoorrecht dat ik hier heb mogen opgroeien.
Om 11:00 uur is het tijd voor mijn tweede kop koffie. Nog niemand gezien vandaag.
Aan het einde van de kreek kom ik bij een uitkijkpunt waar in het najaar de Visarenden goed te zien zijn en het hele jaar de Zeearenden. Duizenden eenden, voornamelijk wintertaling en krakeenden, liggen als een groot vlot op de plas. Plotseling gaat alles de lucht in. En als “alles” de lucht in gaat, inclusief de blauwe- en zilverreigers, dan komt er een zeearend aan! En zo ook nu! De Biesbosch blijkt altijd de moeite waard, ook op de korte winterdagen.

Zeearend. Fotograaf: Arie van den Hout

Deel dit artikel


20
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Willy van Zanten op 9 april 2021 om 09:46

  Hallo Arie,

  Leuk om dit stukje opnieuw te lezen als voorbereiding voor onze kanotocht na het weekend. De rust, de sereniteit trekt me zeer. Die rust zie ik ook terug in je foto’s.
  Ik kijk ernaar uit!
  Tot binnenkort. Groetjes,
  Willy

 2. Door Johan Bosman op 6 februari 2021 om 22:06

  Hoi Arie,

  Super leuk om je verhaal te lezen. En het brengt mij weer helemaal terug naar die keer dat we samen door de biesbos hebben gevaren. En het is echt zoals je het beschrijft , die stilte en ontwaken van de natuur, het een worden met de natuur om je heen. Ik kan het iedereen aanraden.
  Groet
  Johan

 3. Hallo Arie,

  mijn 1 persoons ligt klaar in de achtertuin om het eigen (veenwiede)veld te verkennen. De Biesbosch doen we meestal samen (2 persoons). Ben wel benieuwd in welk deel van de BB jij meestal komt.
  Vorige week heb ik een slider met gimbal op mn kano bevestigd zodat ik de apparatuur snel en veilig beschikbaar heb. Moet het nog gaan uitproberen. Ben benieuwd hoe dat gaat uitpakken en heb er nu al zin in.
  Mooie serie foto’s. Groet, Martin

  1. Dat klinkt allemaal heel spannend Martin! Ik vaar zowel in de Brabanatse, Dordtse en Sliedrechtse Biesbosch. Veel plezier miscshien komen we elkaar es tegen. Groet, Arie

 4. Ik had het voorrecht al eerder met Arie-J. van den Hout in zijn stabiele kano de biesbosch in te gaan. Naast dat het geweldig ontspannend is, weet Arie je van alles te leren over je camera. En weet hij de mooiste plekjes. Heel bijzonder om op enkele meters afstand bevers te spotten en ze ook nog op de plaat te zetten. Wie deze kans niet grijpt zal altijd iets missen. Arie weet je te inspireren en je kijkt terug naar een geweldige 1–1 bijles! En als je thuis de foto’s bekijkt, ben je blij deze kans gepakt te hebben.

 5. Je verhaal heb je mooi in woord en beeld gevangen! Zo’n kano lijkt me een mooie manier om de omgeving te verkennen.
  Groet,
  Arnoud van de Weerd

  1. Wat fijn om terug te horen, Arnoud. Dank voor je reactie!

 6. Door Peter op 24 januari 2021 om 20:51

  Heel mooi verhaal over je kano tocht ,wil ik ook eens doen en dan hopelijk ook zo.n mooie bever spotten.

  Groet Peter.

  1. Dank je Peter!
   En, altijd welkom voor een kano-workshop natuurlijk!
   :http://arievandenhout.com/workshops
   Groet,
   Arie

 7. Mooi, heerlijk weglezend verhaal. Ik vind in de winter de Biesbosch een verademing, i.t.t. de zomer met die drukte tegenwoordig. Een aluminium Sportspal kano is overigens ook ideaal (@Erik), die wegen nog geen 20kg (3,6m) en kunnen makkelijk op het dak, zelfs zonder dakrail/imperial met opblaasbare dakdragers.

  Maar die mooie ijsvogel heb je eerder gemaakt Arie, niet in de winter 😉

  1. Dank je Corné voor je leuke reactie en tip!

 8. Prachtig verhaal en foto’s!

  Wat voor een type kano gebruik je hiervoor en is dat lastig te leren qua balans en zo…

  1. Hi Erik,
   Dankjewel voor je cmpliment. Ik gebruik een 3 persoons Gatz Mowhawk voor mijn workshops. Je zit dan voorin met je camera. Super stabiel en je hoeft niet eens te kanoen, gewoon lekker fotograferen…
   http://arievandenhout.com/workshops
   Groet,
   Arie

 9. Door Jilles op 24 januari 2021 om 09:31

  Inderdaad een mooi verhaal en mooie foto’s
  Zoals ik gisteren al aan Renate schreef ik ben nieuw op de site
  Probeer de hobby weer op te pakken ben een paar maanden met pensioen
  Met een oude camera van mijn zoon wil ik het weer proberen
  Er staan vele mooie foto’s op deze site
  Bij ons in de betuwe is het ook heel mooi zeker in het voorjaar
  Ik ga zeker mijn best doen
  Gr jilles

  1. Hi Jilles,
   Dank voor je enthousiaste reactie!
   Veel plezier en altijd welkom voor een kano-workshop!
   Groet,
   Arie

  2. Door Anette Elshout op 26 januari 2021 om 17:53

   Hoi Arie, prachtig beschreven alsof ik weer in de kano zit. Precies zoals het is. Een geweldige ervaring zo op het water…..een sprookjesachtige wereld. Hele mooie foto’s!
   Bedankt om weer even in gedachten mee te varen. Groetjes Anette.

   1. Hi Anette, dank voor je lieve reactie. Ja, was gaaf he?! Graag gedaan, groetjes, Arie

 10. Door Renate van den Boom op 24 januari 2021 om 08:12

  Hoi Arie,

  Heerlijk om te lezen! Het lijkt wel of ik bij je in de kano zit. Mooi stukje Nederland.

  Groetjes,
  Renate

  1. Leuk Renate, dat is de beodeling van de column, je meenemen, leuk dat dat bij jou geslaagd is! Groetjes, Arie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *