HOME < PRAKTIJK < TIPS
Tips

Winterbloemen, meer dan je denkt

De winter een seizoen zonder bloemen? Dat lijkt maar zo! Er zijn ook planten die juist in de winter bloeien. En er zijn bloemen die dankzij de zachte winters van afgelopen jaren nog steeds bloeien of juist heel vroeg zijn. Let er maar eens op, er zijn meer bloemen in de winter te vinden dan je denkt.

De hazelaar is een echte winterbloeier. Fotograaf: Ron Poot

Echte winterbloeiers

De echte winterbloeiers zijn planten die van nature in de winter beginnen te bloeien. Ze kunnen goed tegen kou en ijs. Sneeuwklokje, hazelaar, zwarte els, kerstroos en winterakoniet zijn hiervan bekende voorbeelden.

Winterakoniet in de sneeuw. Een duidelijk geval van winterbloem. Fotograaf: Ron Poot

Doorbloeiers

Sommige planten kun je het hele jaar door bloeiend tegenkomen. Vogelmuur, straatgras, klein kruiskruid en het overbekende madeliefje zijn hiervan voorbeelden. Deze laten zich ook tijdens een flinke vorstperiode niet klein krijgen, ze bloeien gewoon door.

Het madeliefje is onstuitbaar en bloeit zomer en winter door. Fotograaf: Ron Poot

Laatbloeiers

De grootste groep bestaat uit  planten die door zijn blijven bloeien, omdat ze dankzij het zachte weer gewoon niet gestopt zijn. Normaalgesproken zouden deze soorten het loodje leggen na een stevige vorstperiode. Bijvoorbeeld de dagkoekoeksbloem of het boerenwormkruid.

Vroegbloeiers

Ook dankzij het nieuwe zachte klimaat komen ook de vroege soorten wat eerder uit de grond. Kleine veldkers en fluitenkruid zijn voorjaarsbloeiers die langzaam maar zeker hun bloeiperiode aan het vervroegen zijn naar de winter.

Een laatbloeier, de dagkoekoeksbloem stopt pas bij de eerste vorstperiode. Fotograaf: Ron Poot

Eindejaarsplantenjacht 2020: 624 soorten!

Als je al die categorieën bij elkaar optelt gaat het over heel wat soorten. Hoeveel precies? Dat is bekend want al jarenlang, vanaf kerst tot de eerste dagen van het nieuwe jaar, organiseert elk jaar Floron de eindejaarsplantenjacht. Vrijwilligers trekken er op uit en tellen in een uur welke bloeiende planten ze tegenkomen. Tijdens de jaarwisseling 2020-2021 telden de 891 tellers maar liefst bloeiende soorten, zo vermeldt het rapport.

De meest gevonden soorten tijdens de eindejaarsplantenjacht. Fotograaf: FLORON

Planten fotograferen in de winter? Geen probleem!

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *