Winterkoning in de winter

Je herkent het waarschijnlijk wel: het is winter, het heeft eindelijk gevroren en je wilt een mooi winters beeld maken. Helaas, soms loopt alles net even anders…
Winterkoning
Winterkoning in de winter. Fotograaf: Roelof Molenaar

Winterkoning

Samen met een collega fotograaf heb ik op privéterrein een fotohut met voederplek waar we gedurende het hele jaar vogels fotograferen. De hut heeft een waterbak van 6 meter lang met als achtergrond een beukenhaag op ongeveer 25 meter afstand. De beuk heeft als voordeel dat er het hele jaar door blad aan zit. In de zomer mooi groen, ‘s winters bruin en in de herfst vooral geel en rood. Het aantal verschillende soorten vogels voor de hut is niet zo heel groot, maar er zit altijd wel een winterkoning. Omdat de winter in aantocht was, besloot ik om een mooi winters beeld van deze vogel te maken.

Het eiland

De vijver voor de hut heeft aan het eind geen rand. Dit zorgt er voor, dat als je een vogel in het midden van de vijver fotografeert met telelens en een groot diafragma, er een mooie egale achtergrond ontstaat. Omdat er alleen water zit in de vijver, besloot ik een eilandje te maken waar de vogel op kon landen. Door af en toe wat lekkers op het eiland neer te leggen was de eerste foto al snel gemaakt, zoals te zien op onderstaand beeld van een winterkoning. Bij dit beeld heb ik een full frame camera met een 600 mm lens gebruikt. Het diafragma was F5.6.

Een beetje vorst

Zoals gezegd was er vorst in aantocht en wilde ik deze winterkoning ook graag fotograferen met een mooie winterse achtergrond. Nadat het een nacht flink gevroren had, besloot ik om mijn fotospullen te pakken en te gaan fotograferen. De bomen zaten mooi met rijp en er had zich een klein laagje ijs gevormd op de vijver. Een paar dagen eerder had ik een stronkje vastgezet in het water en er een mooi geheel van gemaakt. De vorst deed de rest. Nadat er wat lekkers te vinden was op het eiland kwamen er al snel weer verschillende vogels een kijkje nemen, waaronder ook weer de winterkoning.

De vogel zat precies zoals ik het had bedacht en de ijslaag was prachtig. Het probleem was echter de achtergrond. De beukenhaag was te prominent aanwezig en van een mooi winters tafereeltje was geen sprake. Fotograaf: Roelof Molenaar

Een andere achtergrond

Omdat er geen sneeuw verwacht werd besloot ik een kunstmatige achtergrond te proberen. Na wat te hebben geëxperimenteerd, kwam ik uiteindelijk uit op een witte polystyreen plaat als achtergrond te gebruiken. Deze heeft een mooi glimmend oppervlak dat mooi past bij de vijver. Door deze aan het eind van de vijverrand te plaatsen, ontstond er ook wat reflectie dat er voor zorgde dat de achtergrond één geheel werd met de ijslaag.

Het winterse tafereeltje was geboren en ik kon beginnen met fotograferen. Fotograaf: Roelof Molenaar

Vliegend

Doordat de vogel steeds meer gewend raakte aan het eilandje ben ik ook vliegbeelden gaan maken. Het probleem hierbij was echter dat de vogel iedere keer vanuit een andere richting aan kwam vliegen, waardoor het vrijwel onmogelijk was een scherp beeld te maken van dit snelle vogeltje. Door een takje aan de zijkant van het eiland neer te leggen werd deze als vrij snel door de winterkoning gebruikt als vertrekpunt naar het eiland. Door de camera op manual focus te zetten en het scherpstelpunt in te stellen op het eiland kon ik veel meer scherpe beelden maken. Omdat ik natuurlijk niet wist wanneer hij begon te vliegen, heb ik de camera op het maximale aantal beelden per seconde gezet. Bij meerdere pogingen zit er dan altijd wel een beeld tussen waarbij de vogel scherp is en ook de houding klopt. De sluitertijd was 1/2000 sec.

Het resultaat was een mooi winters beeld van een winterkoning dat op weg was naar het eilandje in het ijs. Fotograaf: Roelof Molenaar

Nabewerking

Het uiteindelijk beeld is tot stand gekomen door een uitsnede te kiezen waarbij de vogel links aan komt vliegen. Verder heb ik de kleurbalans gecorrigeerd en heb ik de ruis met behulp van een ruisreductie programma verwijderd.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: