Menu

Onderdeel van Pixfactory

Woldlakebos, een eldorado voor libellen en vlinders

Zilveren maan. Fotograaf: Hans Jansen

Ben je geïnteresseerd in vlinders en libellen? Dan is het Woldlakebos het bezoeken méér dan waard!

Waar ligt het Woldlakebos?

Het Woldlakebos ligt in Noordwest Overijssel en is erg rijk aan libellen- en vlindersoorten. Het is onderdeel van Nationaal Park Weerribben – Wieden en ligt ten westen van Steenwijk en ten oosten van Scheerwolde. De plek is heel goed toegankelijk om, vanaf het voorjaar tot in het najaar, de meest prachtige soorten te kunnen fotograferen. Het heeft veel variatie en laat je genieten van een bijzonder grote biodiversiteit.

Grote roodoogjuffer. Fotograaf: Hans Jansen

Een grote biodiversiteit

Het Woldlakebos is vrij groot en rijk aan libellen. Zo’n 50 soorten zijn er waargenomen, waaronder zeldzame soorten als de groene glazenmaker, gevlekte glanslibel, noordse winterjuffer en de Kempense heidelibel. Het is voor de libellenliefhebber een échte hotspot in Nederland. Ook bijzondere vlindersoorten kun je hier zien zoals bijvoorbeeld de zilveren maan en de grote weerschijnvlinder. De zeldzame grote vuurvlinder komt hier wel voor, maar dit vraagt veel geluk om deze in de zomer te treffen. Daarnaast is het gebied erg vogelrijk (o.a. de wielewaal) en ook de ringslang zie je regelmatig.

Ringslang. Fotograaf: Hans Jansen

Het Woldlakebos is een moerasbos en ligt aan de rand van de Weerribben in laagveengebied. Het is heel afwisselend met natte loofbossen, rietvelden, petgaten, veel sloten en natte plekken. Het geheel wordt ontsloten door brede zandpaden en grasstroken en wordt beheerd door Staatsbosbeheer. De brede paden tussen de sloten en petgaten worden regelmatig gemaaid en daardoor is het een open gebied en is tevens heel goed toegankelijk. In het Woldlakebos is een wandelroute uitgezet, maar daarnaast zijn er veel paden die maken dat je in alle rust kunt genieten en ongestoord kunt fotograferen.

Veel soorten vlinders en libellen in het Woldlakebos

Elke maand kent wel zijn eigen soorten en dat maakt dat, op welk moment je er ook komt, altijd wel weer verassingen zijn te zien. Mei, juni, juli en augustus zijn wel de topmaanden voor de libellen- en vlinderliefhebber.

De grote vuurvlinder is een echte zeldzaamheid. Fotograaf: Hans Jansen

Bijzonder zijn ook de brede sloten waarin bijvoorbeeld de krabbenscheer zich goed thuis voelt en daarmee ook het leefgebied is voor de zeldzame groene glazenmaker. Naast die sloten liggen brede rietstroken met een mooie variatie in ruigte en vegetatie voor de vele zangvogels en o.a. de bruine kiekendief. Daar weer doorheen liggen veelal brede zandpaden die goed kunnen opwarmen in de zon en dat is weer aantrekkelijk voor reptielen.

Brede sloot volledig dichtgegroeid met krabbenscheer. Ideaal voor de groene glazenmaker. Fotograaf: Hans Jansen

Voor mij is dit gebied mijn local patch, ik kom er vaak en ken het inmiddels op mijn duimpje. Ik steek steeds vanaf wisselende hoeken het gebied binnen en doe elke keer weer nieuwe ervaringen op met vaak mooie fotomomenten.

Tip

Neem in natte periodes ook laarzen mee!

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u