Menu

Onderdeel van Pixfactory

WOLF: Een bijzondere en spraakmakende natuurfilm

Het kan niemand ontgaan zijn, de wolf is terug in Nederland! Voor de opzienbarende natuurfilm WOLF volgde filmmaker en wolvenkenner Cees van Kempen de wolf in zijn tocht vanuit het oosten van Duitsland naar Nederland, waar hij een familie sticht. Het resulteerde in WOLF, een uitzonderlijk portret van het leven van een wolvenroedel in Nederland, waar de wolf al 150 jaar niet werd gezien.
De film WOLF, verteld door Matthijs van Nieuwkerk, is vanaf 15 september in de bioscoop en het filmtheater.
De film WOLF, verteld door Matthijs van Nieuwkerk, is vanaf 15 september in de bioscoop en het filmtheater. Fotograaf: Cees van Kempen

Over de film WOLF

WOLF is een familiefilm met oogstrelende en unieke beelden van de wolf en zijn roedel, die nergens beter tot zijn recht komen dan op het grote witte doek. Het verhaal wordt verteld door Matthijs van Nieuwkerk. Bekijk hier de trailer.

In Nederland leven op dit moment naar schatting zo’n twintig wolven. Een ontmoeting met een wolf is een ware zeldzaamheid. Filmmaker Cees van Kempen en zijn team brachten ruim 1.000 dagen door in de bossen van Nederland en Duitsland om het leven van de wolf en zijn roedel minutieus vast te leggen. Een sociaal dier met een opvallende gelijkenis met onze honden.

De film volgt het welpje Scout, dat wordt geboren in het oosten van Duitsland. Scout groeit spelend en onbezorgd op. Eenmaal volwassen verlaat hij de roedel, op zoek naar een eigen territorium en een vrouwtje om zijn eigen gezin te kunnen stichten. Het is een gevaarlijke reis die hem uiteindelijk in Nederland brengt.

Maak kennis met Scout!

Bekijk hier een lang fragment van de film WOLF.

Maak kennis met Scout.
Maak kennis met Scout. Fotograaf: Cees van Kempen

WOLF is één van de grootste natuurfilmproducties die ooit in Nederland gemaakt is. BNNVARA is coproducent van de film. De film krijgt ook internationale aandacht. De Duits/Franse kwaliteitszender ARTE participeert in dit toonaangevende project. Nadine Zwicker van Arte: “Arte is trots om deel te nemen aan deze unieke film. De filmmakers hebben het verhaal van de terugkeer van de wolf naar Nederland weten te vertellen in het kader van de Europese expansie van de soort. Het is een prachtige film, met een sterke verhaallijn die het gedrag van wolven in het wild laat zien.”
Ook in België zal de film in de bioscoop verschijnen.

IFAW ondersteunt de film WOLF. Directeur IFAW Nederland Joep van Mierlo zegt hierover: “Wij zetten ons al jaren in om een goede terugkeer van de wolf mogelijk te maken. De terugkeer van de wolf leverde in Nederland discussies op. IFAW werkt wereldwijd constructief aan oplossingen in conflicten tussen mensen en wilde dieren. In Nederland vragen wij beleidmakers om zich beter voor te bereiden op de aanwezigheid van wolven. De fraaie natuurfilm WOLF van Cees van Kempen maakt duidelijk hoe belangrijk de terugkeer van de wolf is voor een evenwichtige natuur. Het zal bijdragen aan een ecologisch onderbouwd en politiek gedragen beleid.”

De fraaie natuurfilm WOLF van Cees van Kempen maakt duidelijk hoe belangrijk de terugkeer van de wolf is voor een evenwichtige natuur.
De fraaie natuurfilm WOLF van Cees van Kempen maakt duidelijk hoe belangrijk de terugkeer van de wolf is voor een evenwichtige natuur. Fotograaf: Cees van Kempen

Natuurmonumenten is enthousiast partner van deze film. De terugkeer van de wolf heeft grote impact op de Nederlandse natuur. Boswachter Frank Theunissen zag dat op de Veluwe gebeuren: “Door de terugkeer van de wolf zie je dat het gedrag van wilde zwijnen en edelherten veranderd. Ze passen zich aan, grazen op andere plekken en dat heeft invloed op de vegetatie. Wolven laten ook prooiresten achter en dat is voedsel voor aaseters zoals raven en speciale keversoorten. De aanwezigheid van de wolf verandert de natuur, dat zien we elke dag in onze gebieden. Ze wordt daardoor natuurlijker en dat vinden wij als boswachters prachtig.”

Over Cees van Kempen

Al in zijn vroege jeugd had hij een passie voor natuur en fotografie. Deze passie groeide tijdens zijn verblijf in Afrika, waar hij ook begon met filmen. In 2007 maakte hij als amateurfilmer een film van een visavontuur in de binnenlanden van Ethiopië. Toen deze film door RTL werd uitgezonden groeide zijn ambitie om professioneel (natuur)films te gaan maken. Om deze ambitie verder gestalte te geven ging hij in Engeland, de bakermat van natuurfilms, in de leer bij professionals in het vak. In 2014 stopte hij met zijn managementadviesbureau en startte hij Ispida Wildlife Productions B.V. Hiermee ging hij zich volledig richten op de productie van hoogwaardige natuurfilms. Hij produceerde verschillende natuurfilms voor de Nederlandse publieke omroep, meest recent werd in 2022 de natuurdocumentaire Marker Wadden op tv uitgezonden die hij samen met BNNVARA en Natuurmonumenten geïnitieerd heeft.

Over Sander Emmering

Sander Emmering is al meer dan 20 jaar producent van speelfilms, documentaires en entertainment series. Naast Wolf heeft hij een natuurserie in ontwikkeling voor NPO1 en produceert hij met Southfields diverse sportdocumentaires. Tot 2018 was Sander CEO van Warner Bros Nederland. In die rol was hij als producent betrokken bij meerdere speelfilms waaronder: De Marathon, De Zevende Hemel, Het Diner, Bro’s’ before Ho’s en Bon Bini Holland.

Volg WOLF op Facebook en op Instagram

Het kan niemand ontgaan zijn, de wolf is terug in Nederland! Voor de opzienbarende natuurfilm WOLF volgde filmmaker en wolvenkenner Cees van Kempen de wolf in zijn tocht vanuit het oosten van Duitsland naar Nederland, waar hij een familie sticht.
Het kan niemand ontgaan zijn, de wolf is terug in Nederland! Voor de opzienbarende natuurfilm WOLF volgde filmmaker en wolvenkenner Cees van Kempen de wolf in zijn tocht vanuit het oosten van Duitsland naar Nederland, waar hij een familie sticht. Fotograaf: Cees van Kempen

2 reacties

 1. Onze in 2014 overleden Portugese wolf herkomst bossen van Braga Portugal kon zo in de film meespelen.
  Wil gerust haar foto’s delen van pup tot haar overlijden op 12 harige leeftijd.
  Was uniek dier kom je nooit meer tegen dat integreert in uw gezin, en 100% betrouwbaar zich aangepast heeft.

  Mvg,

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

 1. Onze in 2014 overleden Portugese wolf herkomst bossen van Braga Portugal kon zo in de film meespelen.
  Wil gerust haar foto’s delen van pup tot haar overlijden op 12 harige leeftijd.
  Was uniek dier kom je nooit meer tegen dat integreert in uw gezin, en 100% betrouwbaar zich aangepast heeft.

  Mvg,

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: