Menu

Onderdeel van Pixfactory

Wolfbeleving door het oog van de cameraval

Wat vliegt de tijd. Dit jaar gaat mijn negentiende jaar in bij ANB (Agentschap voor Natuur en Bos) als natuurarbeider op de Kalmthoutse Heide! Een ‘nine-to-five job’ die echter elke werkdag om 7u30 begint en om 15u36 eindigt. Tel daar de uren bij die ik na het werk in schuil- en drijfhutten spendeerde en de talloze uren waarbij ik rond zonsopkomst al tussen de bedauwde libellen rondliep. Ja, de Kalmthoutse Heide is echt wel een tweede thuis. Elke dag eet ik er mijn boterhammen op met als beleg een portie natuurbeleving. Wat ik al allemaal op m’n netvlies heb zien passeren! Maar laat ik het in deze column ook eens hebben over wat ik enkel via cameravallen te zien krijg. En over hoe dat evengoed een intense natuurbeleving kan zijn.
raaf
De eerste cameravallen op de heide werden geplaatst om de voorbode van de wolf vast te leggen: de raaf. Fotograaf: Filip van Boven

ANB beheerders blij met een aangevreten ree

Op een memorabele ochtend kwam er een berichtje binnen op ‘de Heikneuters’, onze interne ANB-beheerders WhatsApp groep: ‘’Iemand heeft vanmorgen een aangevreten ree gevonden. De manier van doden en aanvreten duidt heel sterk op een wolf!’’ Wow! Zalig zeg. Stel je voor, op onze eigenste Kalmthoutse Heide een wolf, wat een natuurbeleving! Iedereen wist natuurlijk dat het slechts een kwestie van tijd was voordat een zwervende wolf ons prachtige natuurgebied zou ontdekken, maar het nieuws sloeg toch in als een bom. De boswachter schoot meteen in actie en plaatste op verschillende locaties extra cameravallen. Uiteraard eentje bij de aangevreten ree, maar bijvoorbeeld ook bij de wolfwerende rasters, waarbinnen de gehoede schaapskudde de nacht doorbrengt, en op een aantal strategische plekken waarlangs de wolf zou kunnen passeren. Zouden we hem nog te zien krijgen?

Een reebok wandelt langs de wolfwerende flexi-netten waarbinnen de schapen grazen. Fotograaf: Wildcam ANB

Samen snacken met een vos

Verschillende van die camera’s geven ‘live’ de beelden door en dat is best leuk en spannend. Leuk omdat ik ’s nachts soms wakker word en zie hoe ook een vos op datzelfde moment zin heeft in een kleine nacht-snack. En spannend omdat er elke keer die kans is dat ik plots een wolf op mijn schermpje zie verschijnen, nietwaar? Regelmatig scrol ik door de recente beelden en het houdt maar niet op… Honderden en duizenden beelden worden genomen van allerlei dieren die zowel overdag maar vooral ’s nachts de revue passeren. Konijnen, hazen, vossen, reeën,… Boeiend en interessant om te zien hoe onze heide ook ’s nachts vol leven zit, maar ik wacht toch in spanning op dat ultieme beeld!

vos
Een vos komt net het beeld binnengewandeld en maakt een selfie met best wel mooie compositie. Fotograaf: Wildcam ANB

Niet gezien en toch beleefd

Ok, ik hebben nog geen wolf-beeld gezien en hem al zeker niet live gezien… Maar gewoon weten dat hij rondloopt in het gebied waar ik elke dag in de buitenlucht werk, dat is toch al een kick op zichzelf nietwaar? Midden in het gebied waar geen honden mogen komen toch plots een pootafdruk vinden in de modder. De zoveelste loslopende hond of toch?? Spannend hoor. Natuurbeleving zonder het dier te zien. En dat geldt ook voor andere dieren. Zo vertelt de cameraval dat de aangevreten ree al een aantal dagen wordt bezocht door een rode wouw. Inderdaad… Wauw! Nu heb ik al regelmatig rode wouwen gezien, maar nog nooit op onze Kalmthoutse Heide. Nog altijd niet live trouwens, maar dat is niet erg. Ik weet dat ze hier rondvliegen en dat is meer dan genoeg. Wederom… natuurbeleving zonder het dier te zien.

De door de wolf gedode ree wordt bezocht door o.a. steenmarters, vossen, kraaien, raven, buizerds en zelfs een rode wouw! Fotograaf: Wildcam ANB

Ook de steenmarter is soms aaseter

De cameraval maakt ook korte filmpjes en ik zie op die manier de rode wouw in een gevecht met 2 kraaien. Maar ook zie ik hitsige reebokken achter twijfelende reegeiten lopen, spelende vossen langs de rand van een venoever die ik regelmatig zelf afspeur op zoek naar libellen en een steenmarter die elke nacht even komt peuzelen van de door de wolf gedode reegeit. Gewoon weten dat die taferelen zich allemaal afspelen is fantastisch, toch?

’s Nachts gebruikt de steenmarter vooral zijn gehoor en reukzin om de omgeving in de gaten te houden. Fotograaf: Wildcam ANB

Le moment suprême

Het is zover! Een één-woord-berichtje in de WhatsApp groep. ‘’Wolf’’! Met waarschijnlijk een smiley erachter en/of een dikke omhoog gestoken duim. Het beeld hieronder is iconisch. Geen topbeeld van een ervaren natuurfotograaf waarbij compositie, lichtinval en techniek hand in hand het beeld richting internationale erkenning stuwen. Nee, echter wel een beeld dat symbool staat voor de terugkeer van de wolf. Een wolf die op eigen krachten landgrenzen en rivieren overstak om op onze Kalmthoutse Heide ’s nachts een ree te doden. Een wolf die dagenlang in de buurt bleef en waar sporen van werden gevonden. Een wolf die door enkelingen zelfs gezien werd. Een wolf die op een bepaald moment terugkeerde naar ‘zijn kill’ en nietsvermoedend poseerde voor een cameraval. Een wolf…

Iconisch! Een foto van een wolf bij zijn ‘kill’ op de Kalmthoutse Heide! Fotograaf: Wildcam ANB

Wat is natuurbeleving?

Ik persoonlijk heb de wolf nog niet ‘in het echt’ gezien. En ik vind dat helemaal niet erg. Het feit dat ze hier rondlopen vind ik op zich al fantastisch en ervaar ik ook als een vorm van natuurbeleving. Zeker als ik hem dan via een cameraval kan zien. Want wij, natuurfotografen, zijn uiteraard heel visueel ingesteld en steeds op zoek naar beelden. Onze pupillen evolueren stilaan van rond naar rechthoekig. We hebben een ingebouwde filter die elke scene bijsnijdt naar een 3:2 of 16:9 formaat en al wat daarbuiten valt zelfs niet meer registreert. Maar moeten we echt alles zien en fotograferen om van de natuur te genieten? We beleven de natuur voornamelijk met onze ogen en vergeten daarbij dat er ook andere manieren zijn om van de natuur te genieten. Je kan natuur ook horen of ruiken bijvoorbeeld. Maar zelfs vanuit een herenhuis in ’t midden van ’t stad kan je genieten van natuur. Door gewoon te weten dat die er is.

Geef een reactie

2 reacties

  1. Hoe prachtig verteld! De natuurliefhebber in jou heeft genoten ,
    Dit was zeker een spannend nacht voor u .
    De natuur kan zo mooi zijn ,geniet er maar met volle teugen van ..

  2. Wow! Wat een mooie column waar zeer veel passie uit spreekt voor alles wat er in de natuur leeft. Door jou woorden beleefde ik ook even die spanning van een wolf zien. Weten dat hij er is. Ik ben al een paar weken terug uit Yellowstone, waar we 21 wolven hebben gezien. Dat was stuiteren!! Dit was herbeleven. Dank je!!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

2 reacties

  1. Hoe prachtig verteld! De natuurliefhebber in jou heeft genoten ,
    Dit was zeker een spannend nacht voor u .
    De natuur kan zo mooi zijn ,geniet er maar met volle teugen van ..

  2. Wow! Wat een mooie column waar zeer veel passie uit spreekt voor alles wat er in de natuur leeft. Door jou woorden beleefde ik ook even die spanning van een wolf zien. Weten dat hij er is. Ik ben al een paar weken terug uit Yellowstone, waar we 21 wolven hebben gezien. Dat was stuiteren!! Dit was herbeleven. Dank je!!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Filip van Boven

Filip van Boven

Filip van Boven is een macrofotograaf met een passie voor libellen. Hij doorkruist daarvoor heel Europa, waarbij natuurbeleving steeds primeert.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: