Menu

Onderdeel van Pixfactory

Worstelen met de regels – ga in gesprek

Een vroege ochtend met mist in het bos. Fotograaf: Renate van den Boom

Eerder schreef ik een column over hoe ik soms worstel met het volgen van regels in natuurgebieden. Alhoewel ik de regels begrijp en erachter sta, kom ik soms toch in de verleiding om te handelen in strijd met de regels. Maar wat zou je kunnen doen?

Heel eerlijk, mijn advies zou zijn, houd je vooral zoveel mogelijk aan de regels en ga met elkaar hierover in gesprek. Als je begrijpt waarom de regels er zijn, ben je wellicht ook meer bereid je eraan te houden.

Maar wat, als je toch graag iets zou willen wat de regels in een natuurgebied niet toelaten? Bijvoorbeeld voor een fotoproject, waarvoor je buiten de paden moet zijn, of voor zonsopkomst. Mijn ervaring is dat terreineigenaren best met je mee willen denken. De mogelijkheden zullen verschillen per terreineigenaar wellicht, maar een gesprek met de boswachter of organisatie kan best een mooie oplossing geven.

Wil je graag de column over dit onderwerp lezen, klik dan op de link: Worstelen met de regels – klinkt dit herkenbaar?.

Geef een reactie

2 reacties

  1. Dit klinkt me in de oren als al die mensen die vinden dat de regering sterker moet ingrijpen bij het indammen van het Corona-virus. Maar tegelijkertijd kijken hoe ze de regels zó kunnen interpreteren dat ze niet voor hen gelden. In plaats van te handelen in de geest van de maatregel op zoek gaan of er ergens een gaatje zit, hoe klein ook, waar ze zich doorheen kunnen wurmen. Om toch gewoon op safari naar Kenia te kunnen. Of toch gewoon hun winkel open te gooien. Of toch gewoon de hele familie in huis halen met kerst. Om dan vervolgens weer moord en brand te schreeuwen dat de regering niet doortastend genoegd handelt. Klaarblijkelijk ontbreekt een spiegel in hun wereld. Dus: leg eens uit waarom je vindt, wanneer je zegt de achtergrond van de regels te snappen, de terreinbeheerder voor jou een uitzondering zou moeten maken? Waarom is het zo moeilijk te accepteren dat je in het leven niet altijd je zin kunt krijgen? Of dat het niet alleen om jou draait?

  2. Regels zijn er juist om, zonder enige kennis vooraf, toch te zorgen dat het niet mis gaat. Vermeend begrip van de achterliggende ideeën leidt tot ‘hineininterpretieren’ en zelf beoordelen van de regels en het oprekken daarvan. De simpelste vorm daarvan: het wordt pas een probleem als ideréén dit doet.
    Je probeert nog steeds jezelf wijs te maken dat het allemaal best kan – en, o verrassing, dat is niet het geval. Ook met vragen aan de terreinbeheerder probeer je toestemming te krijgen voor iets waar geen toestemming voor gegeven kan worden.

    Samenvattend: is het een goed plan als motorcrossers met toestemming van de beheerder over de Mookerheide gaan racen? Ze weten wat de schade is die ze aanrichten, snappen de regels dondersgoed én ze hebben het gevraagd.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u