Menu

Onderdeel van Pixfactory

Wouter van de Weerd in Beeld

Wouter de Weerd is werkzaam in de ICT, als software- en web-ontwikkelaar bij een coöperatieve pensioenuitvoeringsorganisatie zonder winstoogmerk.
Rio Tinto - stenen en de paarse lijn
"Rio Tinto" - een schilderspalet vol kleuren en vormen, wat een heerlijke speeltuin voor een fotograaf.

Wie is Wouter van de Weerd?

Tijdens een studiereis in de VS kocht Wouter zijn eerste camera (een analoge spiegelreflex), waarmee hij vooral op vakanties fotografeerde.
In 2006 kocht hij zijn eerste digitale spiegelreflex, waarmee het fotograferen echt een serieuze hobby werd. Want de komst van de DSLR maakte uitproberen en experimenteren ineens veel makkelijker.
Hoewel Wouter als ICT-er de nodige affiniteit met Lightroom en Photoshop als digitale ‘donkere kamer’ heeft, probeert hij de bewerkingen wel tot een minimum te beperken.

Fietsend scouten

Sinds zijn studie is sport steeds een wat kleinere rol gaan spelen en daarvoor in de plaats kwam het fietsen en wandelen in de natuur. Samen met zijn vrouw Carin gaat hij er zeer regelmatig op uit. Tegenwoordig gaat de camera meestal niet meer mee, maar wordt er onderweg wel gescout op potentiële foto-mogelijkheden, om er later nog eens zelf terug te gaan mèt camera. Ook de vakanties hebben eigenlijk altijd een natuurbestemming als doel.

Rust

Wat me, kijkend naar de foto’s van Wouter, direct grijpt zijn de prettige, zachte tinten. Die zo fijn op elkaar afgestemde kleuren creëren een fantastische harmonie. En een rust. Een rust die, verder kijkend, nog eens versterkt wordt door het gebruik van ruimte in de foto en de eenvoudige, maar krachtige onderwerpen.

Ondergeschoven kindje

Leuk en verrassend zijn de dubbele opnames. Dit blijft tot op heden toch een beetje een ondergeschoven kindje in de lichtelijk conservatieve natuurfotografiewereld. ‘Doe maar, normaal, dan doe je al gek genoeg’ is nog steeds een beetje het devies en het is verfrissend om hier eens wat goed gelukte uitzonderingen op te zien. Want eerlijk is eerlijk; meervoudige belichtingen resulteren toch vaak op zijn best in goed uitgepakte lucky shots. Maar kijk je naar Wouters ‘Hazenpootje in hazenpootje’, dan realiseer je je weer dat – precies zoals met elke andere creatieve techniek- het een kwestie van de juiste balans is. En blijkbaar weet Wouter deze prima te vinden. Ik word er zelf in ieder geval enthousiast van en hopelijk velen met mij…

Apparatuur

 • Canon 5D mk 3 en Canon 7D mk 2
 • Canon 16-35mm f/2.8,
 • Tamron 24-70mm f/2.8,
 • Canon 70-200mm f/2.8,
 • Canon 100mm Macro f/2.8,
 • Canon 100-400mm f/4.5-5.6,
 • Canon 300mm f/2.8.

Portfolio

Adeliepinguïn
Adeliepinguïn” – Deze foto valt een beetje uit de toon vergeleken met de andere foto’s. Maar na lang sparen heb ik voor mijn 50ste verjaardag samen met Carin deze winter een fantastische reis gemaakt naar de Falkland-eilanden, South Georgia en Antarctica. De herinnering daaraan en de vele prachtige foto’s zullen me er nog vaak aan terug doen denken 🙂

“ Voor mij is de natuurfotografie een heerlijke manier om te ontspannen als afwisseling op de drukke dagen op kantoor. ’s Morgens vroeg of ‘s avonds bij zonsondergang in mijn ééntje in een mooi natuurgebied zijn, vind ik echt genieten. Een groot voordeel vind ik ook dat de natuur er altijd is; ik kan op ieder moment op pad gaan om te gaan fotograferen. Overigens vind ik architectuurfotografie ook erg leuk om te doen. Vooral het zoeken naar lijnen en patronen is erg leuk en die foto’s zet ik vaak om in zwart-wit voor een nog grafischer beeld.”

Paaltjes bij Hindeloopen bij zonsondergang
Paaltjes bij Hindeloopen bij zonsondergang
Voorjaar
“Voorjaar” – een viervoudig belichte opname, waarbij je echt even moet kijken wat je nu precies ziet.

“ Ik heb niet het idee dat ik al echt een specifieke, eigen (herkenbare) stijl heb. Maar ik streef wel altijd wel naar rust in mijn foto’s. En ook kleur en sfeer zijn erg belangrijk. En dit pas ik vooral toe binnen de macro- en landschapsfotografie.”

Krokus in pasteltinten
“Krokus in pasteltinten” – meervoudig belichte krokus.
Bandheidelibel
“Bandheidelibel” – een mooi voorbeeld hoe belangrijk een mooie, rustige achtergrond is.

“ In de loop der jaren ben ik meer gaan letten op het totale plaatje. Vooral voor- en achtergrond moeten de foto versterken en zeker niet van het onderwerp afleiden. Ook de rust in de voor- en achtergrond zoek ik steeds meer op, waarbij ik zoveel mogelijk de storende elementen buiten beeld probeer te houden. Het laatste jaar ben ik ook steeds meer op zoek naar een creatieve manier om iets te fotograferen. Gebruik makend van nieuwe technische mogelijkheden zoals meervoudige belichting ga ik zo op zoek naar een origineel beeld.”

Twee juffers bij zonsopkomst
“Twee juffers bij zonsopkomst” – een sfeervol beeld, waarbij de herhaling met de tweede onscherpe juffer de foto wat extra’s geeft.

“ De foto van het dubbel belichte hazenpootje, waarmee ik bij de Lowland Photo Contest 2016 een prijs won, was voor mij de eerste keer dat ik echt zelf een andere, creatieve manier bedacht om een al veel vaker gefotografeerd onderwerp vast te leggen.”

“Hazenpootje in een Hazenpootje-bokaal” – Meervoudig belicht Hazenpootje, waarmee ik bij de Lowland Photo Contest 2016 een prijs heb gewonnen.
Kievitsbloem met rijp bij zonsopkomst
“Kievitsbloem met rijp bij zonsopkomst”

“Wat ik nog graag eens zou fotograferen? Heel cliché 🙂 de sneeuwmakaken in Japan in de warmwaterbronnen en de dansende kraanvogels in de sneeuw. Maar ook de Lofoten en IJsland in winterse omstandigheden staan hoog op mijn lijstje. ”

Rio Tinto - stenen en de paarse lijn
“Rio Tinto” – een schilderspalet vol kleuren en vormen, wat een heerlijke speeltuin voor een fotograaf.
Zonsondergang op Terschelling
“Zonsondergang op Terschelling”

“Ik lees en bekijk veel fototijdschriften, fotoboeken en fotografie-websites en haal inspiratie uit de foto’s die daar in staan. Ook bezoek ik de laatste tijd wat vaker musea, waar ik met name bekijk hoe een schilder gebruik maakt van licht en lijnen in zijn schilderijen.”

Tips van Wouter:

 • Maak zelf veel, héél veel foto’s en beoordeel kritisch bij iedere foto wat er goed aan is en wat er beter kan.
 • Doe dit ook bij de foto’s van de ‘bekende’ fotografen: ‘Waarom is deze foto zo goed, wat spreekt me er in aan?’ En ga dan vervolgens op pad om zelf die nog betere foto te maken 🙂

 

Wouter van de Weerd

Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

8 reacties

 1. Hey Wouter, prachtige foto’s heb je voor dit artikel uitgekozen. Door je interesse en gevoel voor de materie ontwikkel jij je elk jaar door. Jij bent een fotograaf die de kijker steeds weer opnieuw verrast met een originele invalshoek. Ik kijk heel graag naar je resultaten en ik laat me graag door je inspireren! Groetjes, Jody

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

8 reacties

 1. Hey Wouter, prachtige foto’s heb je voor dit artikel uitgekozen. Door je interesse en gevoel voor de materie ontwikkel jij je elk jaar door. Jij bent een fotograaf die de kijker steeds weer opnieuw verrast met een originele invalshoek. Ik kijk heel graag naar je resultaten en ik laat me graag door je inspireren! Groetjes, Jody

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: