Menu

Onderdeel van Pixfactory

Yoga en een welgemeend advies

Sinds een week of wat zit ik op yoga. Dat doe ik om mijn stress te reduceren. Mijn aanmelding was een impuls, een opwelling. "Je ademhaling kan beduidend beter," zei de vriendelijke docente. Ze kon dat horen via de telefoon. Ik was daarvan onder de indruk, maar dat probeerde ik niet te laten merken. Haar zwoele stem gaf de doorslag en ik schreef me in voor dertien lessen van anderhalf uur. Zij het met twijfel, met weerzin zelfs. Past dit wel bij mij?
Yoga zeg ik je… Fotograaf: Chris van Rijswijk

De yogalessen worden gegeven in de plaatselijke kerk. De docente huurt daar een zaaltje, dat ze omtovert in een heus yoga-tempeltje, inclusief de bijbehorende waxinelichtjes, wierook en rustgevende muziek. Nu kan ik vroom vertellen dat ik weer trouw elke week een kerk bezoek. Met welk doel ik het godshuis betreed vertel ik er dan niet bij natuurlijk.

Wat voor yoga?

Als ik mijn omgeving vertel dat ik in-to-yoga ben, vraagt men steevast: wat voor yoga doe je? Wat voor yoga? Zijn er meerdere soorten yoga dan? Om niet door de mand te vallen antwoord ik dan: seniorenyoga. Dat is niet gelogen. Ik ben namelijk zowat de enige 70-minner van de groep. Ook de enige man btw. Als de rest ruim bejaard is, heb je er weinig aan dat je, als jonge veertiger, de enige man bent. Nee, dat begrijp je.

Maar goed, mijn seniore mededeelnemers zijn alleraardigst tegen me. Ze leggen me alles geduldig uit en lachen me niet (openlijk) uit als ik, stijf en onhandig als ik ben, weer eens een oefening verkeerd uitvoer. Nee, dit is voor mij een prima setting om te werken aan mijn stressreductie.

Slapen

Als onze docente begint met de les en wij languit op ons matje liggen, kun je erop wachten dat binnen no-time de helft van de groep in slaap valt. Het zal de leeftijd zijn (alhoewel, laatst was ik ook even ‘vertrokken’). De andere helft doet dan zijn best het gesnurk van de slapers te negeren en alle oefeningen zo goed mogelijk uit te voeren. En warempel, het hele gebeuren en alle ademhalingsoefeningen doen me goed. Na elke les ben ik een stuk relaxter dan ervoor. Het verrijkt mijn leven, dat had ik op voorhand niet verwacht. Eerlijk is eerlijk!

Als ik aansluitend aan de les nog eenendertig mailtjes van mijn werk moet beantwoorden ben ik wel weer snel op het oude gestresste niveau zal ik bekennen, maar dat ter zijde.

Een adviesje

Yoga dus. Waarom vertel ik dit op een natuurfotografiewebsite? Ja, dat vraag ik me nu ook even af. Oh ja, ik weet het weer. Ik deel mijn yoga-ervaring om jou als natuurfotograaf te adviseren iets te gaan doen wat in eerste instantie niet zo bij je lijkt te passen. Je mag zelf iets kiezen, of mijn advies volgen. Nee, niet op yoga gaan, dat is niet wat ik wil aanraden. Mijn advies is veel voor-de-hand-liggender, namelijk om je aan te sluiten bij een natuurwacht of bij een vogelwerkgroep. Het zal je leven verrijken, net als bij mijn yoga-avontuur, maar dan net ietsje anders.

Deze foto verbeeldt mijn gemoed na een yoga-les Fotograaf: Chris van Rijswijk

Zoals mijn docente al door de telefoon hoorde dat mijn ademhaling flut was (was hè, nu niet meer!) zie en spreek ik geregeld natuurfotografen die geen idee hebben wat ze aan het fotograferen zijn. Hoe vaak zie je op Facebook niet een fotootje van een vogeltje of tor met de vraag: wie vertelt mij wat ik heb gefotografeerd? Of ik krijg via de mail de vraag van een gast hoe laat precies en waar exact morinelplevieren zijn te fotograferen. Dat begrijp ik niet. Alsof die vogels er een timetable op na houden! Een beetje verdiepen in het onderwerp dat je fotografeert, zou voor veel fotografen geen kwaad kunnen. Jij niet natuurlijk, jij bent al een kenner, maar ik bedoel al die andere aanrommelende natuurfotografen.

Grijsaards

Dat verdiepen kan bij de lokale vogelwerkgroep of bij de natuurclub om de hoek. Die zijn er. Veel van die verenigingen hebben te maken met vergrijzing, ledenterugloop en jij, als jonge hond met een geinige camera, kan daar verandering in brengen. Die grijsaards kunnen op hun beurt jou wat leren over de lokale vogeltjes, beestjes en plantjes. Komt de verstoring van de natuur ook nog eens ten goede, let maar op.

Meld je dus dit weekend nog aan als nieuw lid. Het zal je leven veranderen! Niet dat ik de illusie heb dat ook maar iemand dit gaat doen, de invloedsfeer van mijn columns kan ik prima op waarde schatten.

Zo, ik ga nog even wat yoga-oefeningen doen. Het vogelnestje bijvoorbeeld…

Geef een reactie

3 reacties

  1. Wat een leuke blog en vooral: wat een goed advies van die vogeleerkgroep. Ik ben sinds een aantal jaren natuurgids bij een IVN. Inderdaad destijds begonnen als 40-er in zo’n ‘grijze’ organisatie. Maar die grijsaards zijn lopende enceclopedien op natuurgebied, ze zijn ongelofelijk enthousiast en wat kun je er veel van leren! Je leert helmaal opnieuw kijken, ruiken , voelen en zelfs proeven. Je leert verbanden herkennen. Sinds ik bij die grijze club ben, zie ik zoveel meer details waaraan ik voorheen gewoon voorbij liep. Een heel goed advies, dus! Ik denk dat ik dat maar eens ga opvolgen. Misschien is yoga wat voor mij.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

3 reacties

  1. Wat een leuke blog en vooral: wat een goed advies van die vogeleerkgroep. Ik ben sinds een aantal jaren natuurgids bij een IVN. Inderdaad destijds begonnen als 40-er in zo’n ‘grijze’ organisatie. Maar die grijsaards zijn lopende enceclopedien op natuurgebied, ze zijn ongelofelijk enthousiast en wat kun je er veel van leren! Je leert helmaal opnieuw kijken, ruiken , voelen en zelfs proeven. Je leert verbanden herkennen. Sinds ik bij die grijze club ben, zie ik zoveel meer details waaraan ik voorheen gewoon voorbij liep. Een heel goed advies, dus! Ik denk dat ik dat maar eens ga opvolgen. Misschien is yoga wat voor mij.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Chris van Rijswijk

Chris van Rijswijk

Chris van Rijswijk is een Rotterdamse vogelfotograaf, met een voorkeur voor vogels van het hoge noorden.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: