HOME < PRAKTIJK < TIPS
Tips

Ze schieten weer als paddenstoelen uit de grond

Hazepootje
Ook details van paddenstoelen kunnen prachtig zijn om vast te leggen. Helemaal mooi is als er zich ook nog eens een extra element laat zien. Fotograaf: Freek Kooij

Vanaf begin september is het weer wisselvalliger en daardoor ook vochtiger. En de nachtelijke temperaturen dalen bij regelmaat onder de 10 graden. Een uitstekende voedingsbodem voor paddenstoelen. Die bij vlagen weer massaal hun kopjes boven de grond steken. Voor de enthousiaste natuurfotograaf alle reden om op handen en knieën door het gras en over de bosgrond te tijgeren. Vol verbazing aangestaard door onwetende toeschouwers, die geen weet hebben welk moois zich daar bevindt. En jou heel raar vinden, daar laag aan de grond. Maar goed, dit terzijde.

Paddenstoelen kun je op allerlei manieren vastleggen. Je kunt ze in groepen fotograferen, of één in z’n geheel. Maar paddenstoelen hebben vaak ook hele mooie details, zoals de lamellen. Door je alleen op een klein deel van de paddenstoel te richten krijg je vaak een wat abstract, mysterieus en sfeervol beeld. Leuk hierbij is om met hulpmiddelen zoals een spiegeltje, zaklampje, flitser of reflectiescherm te experimenteren. Ook het meer en minder belichten van de beelden geeft hele verschillende sferen. Probeer maar eens!

paddestoel
Een sfeervol beeld door detail en licht. Fotograaf: Freek Kooij

Meer lezen over macrofotografie?cover macrofotografie praktijkboek

Koop ons Praktijkboek macrofotografie.
Hét standaardwerk over macrofotografie.
Te koop bij de betere boekhandel en via de webshop.

 

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *